Újabb bomba üzlet a láthatáron!
Gazdaság
2009. márc. 25.

<p>Esztergom város Képviselő-testülete márciusi ülésén arról döntött, hogy a tulajdonában lévő Strigonium Zrt-nek 400 millió forint tagi hitelt folyósít, melyet a társaság 2009. június 30-áig visszafizet (a társaság 2009. évi árbevétele egyébként elmaradást mutat a tervhez képest).</p>

A 400 milliós kölcsönre - melyből 250 milliót euróban ad a város -, azért van szükség, hogy a Zrt megvásároljon egy céget, nevesül a budapesti székhelyű Port Danubio Kft-t.

A Strigonium Zrt – minden valószínűség szerint tulajdonosi kezdeményezésre - úgy döntött, hogy 2 millió eurót ad a cégért.

A Port Danubio Kft. többségi tulajdonosa egy Cipruson bejegyzett cég, és a 2007. évi mérlegadataiból az vehető ki, hogy az értékesítésből származó nettó árbevétele az adott évben 58 millió forint volt. Eszközei összesen 101 millió forintot tesznek ki, a hosszú lejáratú kötelezettsége 66,9 millió forint. A cég tőkéje 3 millió, és 2007-ben a mérleg szerinti eredménye 18 millió forint volt.

Nos ezért a cégért ad a város 2millió eurót, azaz mai árfolyamon 600 millió forintot.

A megvásárlandó Kft. egyébként - Meggyes Tamás szerint - tulajdonosa a komáromi teherkomp kikötőnek, valamint mederhasználattal rendelkezik Mohácson, és Budapesten is több partszakaszon. Ez a társaság 2007. éves mérlegében - ha már akkor tulajdonában volt - mindössze 56 millió forintot érhet, mert a tárgyi eszközei soron ennyi szerepel.

A 2007-es mérlegben vagyoni értékű jog nincs feltüntetve. Természetesen az is lehetséges, hogy a kft. 2007 óta szerezte meg a jogokat és a tulajdont.

A céget állítólag azért fontos megvásárolnunk részben saját erőből, részben hitelből, mert így az Esztergom-Mahart Kft. (legújabb nagyreményű vállalkozásunk) a későbbiekben fontos piaci pozíciókat tudna elfoglalni.

Alig telt el pár hónap, hogy nyilvánosan is kimondatott a polgármester által, hogy a 2005-ben a Magyar Kikötő Fejlesztő és Hajózási Üzemeltető Részvénytársasággal közösen létrehozott, milliókkal támogatott és akkor szintén bombaüzletnek számító városi hajózási cég becsődölt, és íme itt a legújabb bomba üzlet!

Egyébként minden törvényes, hiszen Képviselő-testületi döntés nem szükséges a vásárláshoz, hiszen nem a város, hanem „csak” a város tulajdonában álló cég vásárolja meg a kft-t, és minden bizonnyal beleillik a Városi Önkormányzat, mint tulajdonos stratégiájába.

Az meg egyébként elgondolkodtató, és megszívlelendő, amit a Strigonium Zrt. vezérigazgatója ír le a 2009. évi tervezési feladatainak taglalásánál:

„..a Strigonium Zrt-nél és Tagvállatainál is a külső feltételrendszer kedvezőtlen irányú változása következik be és ezek hatását a tervekben figyelembe kell venni, illetve a negatív hatások kivédésére vagy csökkentésére kell törekedni, azokat minimalizálni kell”

Mint a fentiekből kiderül, a tulajdonosi stratégia nyilvánvalóan más.

Forrás: egominfo.hu

(forrás)