Interaktív térképen az esztergomi Limes-szakasz
Helytörténet
2013. júl. 23.

<p>Az OSM-alapú térképen térben és időben követhetjük, hogy mikor épültek fel, és tűntek el a római őrtornyok Esztergom környékén.</p>

A római limes magyarországi szakasza 2009 óta szerepel a világörökségi várományos helyszínek listáján, a Római Birodalom határai nevű nemzetközi sorozathelyszín tervezett kiterjesztésekén. Ennek kapcsán érdemes tudni, hogy a Duna-szakaszon az egyik legsűrűbb erődláncolat Esztergom környékén húzódott. Az őrtornyok nagy részének mára már nyoma sincs. Egy új, Open Street Map-en alapuló interaktív térkép segítségével viszont végigkövethetjük Limes kiépülését i.e 50-től 565-ig, benne az esztergomi helyszíneket is. Az oldalról tudni kell, hogy még béta verzióban van, azaz tesztidőszakát éli, előfordulhatnak, és elő is fordulnak benne apró hibák.

Az egyes ikonokra kattintva további információk is elérhetőek az őrtornyokról, a lelőhelyek koordinátáival. Német nyelvtudás vagy Google Translate nem  árt.

Az időcsúszkán végigtekerve látni, hogy a mai város közigazgatási határain belül az első században a Várhegyen épült fel az első castrum, amit a negyedik század végére egy sor őrtorony és építmény követett. Az oldal összesen tizenegyet jelöl a mai Esztergom területén, a legtöbbet a kerékpárút mentén Búbánatvölgyig. Például Szamárhegytől északra, a Duna partján pár évtizedig öt őrtornyot ismer az oldal.

 

Jó böngészést! http://tools.wmflabs.org/render-tests/limes/web/

 

Hasonló a témában

(forrás)