Feltérképezték Nyergest az OSM-szerkesztők
Kultúra
2013. ápr. 28.

<p>Az <a href="http://www.openstreetmap.hu/">OpenStreetMap</a> (OSM) egy szabadon felhasználható és szerkeszthető térkép az egész világról. Térképi adatai ingyenesen hozzáférhetőek egyéni és üzleti felhasználásra egyaránt. A hazai szerkesztők csoportja egy hónapja Nyergesújfalun szervezte meg az első mapping party-ját, egyúttal feltérképezték a várost és környékét.</p>

Az első ilyen jellegű találkozó célja volt az új résztvevőkkel való megismerkedés és a térképezési feladatok bemutatása. Ami pedig a munka részét illeti, kitűzött cél volt Nyergesújfalu összes utcájának, körforgalmak, hidak, házszámok stb. felmérése, a térképre minél több POI (éttermek, boltok, orvos stb) felvitele.

Nyergesújfalut egy hónapja még csak pár főbb utca képviselte a térképen, mára az egyik legjobban kidolgozott magyar város lett az OSM-en.

A résztvevők egymás közt felosztották Nyergest, majd fényképezőgéppel, GPS-szel felszerelve gyűjtötték a térkép bővítéséhez szükséges adatokat. Az különbség itt látható:

 

Előtte

 

Utána

Ami azt illeti, Esztergomra is ráférne a térkép frissítése, hiszen az OSM-et használó cégek és szolgáltatások között olyan nagyágyúkat találnuk, mint az Apple, a Foursquare vagy a Wikipédia.

 

(Képek forrása: http://www.openstreetmap.org/user/kempelen/diary/19117)

(forrás)