Kossuth-szobrot kérünk a Magvető helyett (FRISSÍTVE)
Közélet
2013. márc. 14.

<p>A budapesti Kossuth tér átépítése kapcsán többször is írtunk a <a href="http://www.szeretgom.hu/tags?18&amp;tag=magvet%C5%91+szobor">Magvető szoborról</a>, ami 1934 és 1948 között a fővárosban állt, az utóbbi 65 évben pedig a Baross Gábor utca és a Sugár út találkozásánál lévő kis parkban. A mai testületi ülésen több elképzelésre is fény derült az alkotás jövőjét illetően.</p>

kép forrása: Wikipedia / Michael Krahe

A 8-as napirendi pont tárgyalásán vetette fel Zoltai Dániel, hogy mivel a Magvető szobrot Budapestre tervezték, azt Esztergom adja vissza a fővárosnak, ám kérje el az ottani Kossuth-emlékmű lecserélni tervezett főalakját. Az 5 méter magas Kossuth-szobor Kisfaludi Strobl Zsigmond 1952-es munkája. A képviselő elképzelései szerint ez nem a köztéri alkotásokban szegény déli városrészbe kerülne, hanem a Prímás-szigetre, ahol Kossuth 1848-ban partra szállt Esztergomban, és ahol a hagyomány szerint az "Esik eső karikára" c. dal keletkezett. Zoltai hozzátette: A mű annyira rossz állapotban van, hogy 1-2 éven belül saját súlyánál fogva összeomlik, pénz pedig most nincs a felújítására.

Ivanov Mihály, a körzet képviselője egy körforgalom megépítését helyezte kilátásba a szobor mögötti kereszteződés helyén, ugyanis a Suzukis buszok műszakváltáskor fennakadást okoznak a környék forgalmában. Elmondása szerint konzultált a környék lakóival, és tapasztalatai szerint a lakosság megosztott Magvető-kérdésben, de sokan ragaszkodnak a hatvanöt éve itt álló alkotáshoz. Sajnos Zala György alkotása rossz állapotban van, rendszeresen lefűrészelik a kasza részét.

Bánhidy Vajk kiemelte, hogy az alkotás egy nagyobb mű része volt ezért annak hátoldalán látszik, hogy csonka.

Meggyes Tamás, aki a környéken nevelkedett, olyan megoldást helyezett kilátásba, hogy kérdőíven kellene kikérni a a lakók véleményét. Ha ez az, hogy maradjon a szobor, akkor nem adjuk az eredetit. A lakosság véleményének kikérése kevés pénzből is megoldható lenne. Mivel egy szobor művészeti és érzelmi kérdés, itt nincs "jó", illetve "rossz" döntés. A szobrot akár odaadjuk, akár nem, a budapesti Kossuth szobrot ettől függetlenül el lehet kérni.

Stámusz Andrea emlékeztette a képviselőket, hogy Dr. Bády István polgármester azelőtt ajándékba kapta a Magvetőt, amit pedig nem szokás visszakérni, ráadásul a város saját költségén szállíttatta Esztergomba a Tisza-emlékmű ezt a megmaradt részét.

Meggyes, Stámusz és Ivanov képviselők is felhozták Dombóvár példáját, ahol az eredeti szobor marad a Tolna megyei városban, és kompromisszumos megoldásként másolatot készítettek a Kossuth térre.

A testület felhatalmazta Zoltai Dánielt, hogy tárgyaljon a Kossuth-szobor elkéréséről.

A szobor maradásáért jelenleg is tart egy civil aláírás-gyűjtés. Az aktivisták tájékoztatása szerint eddig közel ezer aláírás jött össze nagyrészt a környéken élőktől.

 

UPDATE: Röviddel cikkünk megjelenése után Zoltai képviselő úr eljuttatta hozzánk a pontos módosító indítványt:

(forrás)