„Dombóvár nem adja vissza a Kossuth-szobrot” - És Esztergommal mi a helyzet?
Kultúra
2011. okt. 30.

<p>„Dombóvár kormánypárti többségű képviselő-testülete egyhangúlag úgy határozott, hogy nem ért egyet a városban álló Kossuth-szoborcsoport elszállításával.” - Jelent meg a sajtóban. A Parlament korábban úgy döntött, hogy a budapesti Kossuth teret visszaállítják az 1944 előtti állapotnak megfelelően. Lehet, hogy esztergomi „áldozata” is lesz a tervnek?</p>

Tisza István emlékművét 1934. április 22-én leplezték le a Parlament felsőházi bejárata előtt.

Miért érdekes ez most nekünk? Mert az emlékmű jobb oldali bronz szoborcsoportja 1948 óta Esztergomban Magvető szoborként ismert. A Tisza-emlékmű megsínylette a második világháborút, ezért a Fővárosi Közmunkák Tanácsa úgy döntött, eltávolítják Zala György alkotását. Bády István, városunk megbízott polgármestere levélben kérte, hogy a szobrot engedjék át Esztergomnak. Az alkotás közúton érkezett ide, és azért került a mai helyére, mert a déli városrészben még nem volt köztéri alkotás - tegyük hozzá, ma sincs sokkal több. A szobor állapota ma siralmas, több helyen kilyukadt, talán a legrosszabb állapotban lévő alkotások egyike Esztergomban. Arról csönd van, hogy a Parlamentnek szándékában áll-e a mi szobrunkat is elvinni, és hogy a 3,5 méteres mű van-e olyan állapotban, hogy ezt egyáltalán megtehessék.

A dombóvári eset kapcsán már elhangzott, hogy Kossuth elszállítása jogsértés lenne, sőt írott kontraktus nélkül is Dombóváré lett a kompozíció, mivel mostanra elbirtokolta Budapesttől a közterén álló művet. A dombóváriak már aláírásgyűjtésbe is kezdtek szobruk védelmében. Érdemes lesz figyelnünk, hogy sikerrel járnak-e. A mi Magvetőnket pedig ha esetleg nem is szállítják a vízfejbe, akkor is előbb-utóbb az enyészeté lesz. Vagy így, vagy úgy, de lehet, hogy egyik nap arra ébredünk, hogy egy szoborral kevesebb lesz Esztergomban. Ébresztő!

(forrás)