50 százalékot kap Esztergom
Közélet
2013. febr. 27.

<p>Ma délelőtt 11 órakor Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár Tétényi Éva polgármester és Steindl Balázs önkormányzati képviselő jelenlétében az esztergomi Széchenyi téren tartott sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy az állami adósságkonszolidáció keretében Esztergom város jelenleg fennálló, mintegy 25 milliárdos hitelállományának 50 százalékát vállalja át az állam.</p>

Az állam az 5000 főnél kevesebb lakosú települések adósságát teljes egészében átvállalja, míg a nagyobb települések esetében 40-70 százalékot. Januárban még úgy tűnt, hogy Esztergomot magas adóbevételei miatt a minimális 40 százalékban konszolidálják. Tegnap a képviselő-testület rendkívüli ülést tartott, aminek egyetlen napirendi pontja az adósságkonszolidáció volt. Ezt követte a mai bejelentés, miszerint a városnak két és fél milliárddal több pénz jut. Völner Pál elmondta: az adósság fele június 30-án átkerül az államhoz, így ez 2013 második felében 250 millió forint könnyebbséget jelent, a jövő évben már 500 milliót.

A város számláját terhelő milliárdos inkasszó továbbra is fenn áll. Tétényi Éva este a Klubrádiónak azt nyilatkozta, hogy Esztergom 2014 után a legjobb városok között fog szerepelni.

Városháza / szeretgom

 

 

Videó: Körzeti Televízó Esztergom

(forrás)