Újabb 600 milliós állami inkasszó
Közélet
2013. jan. 31.

<p>Öt órakor kezdődött a városházán a költségvetési fórum, melynek feladata a költségvetés tervezetének bemutatása volt. Tétényi Éva a főbb számokat ismertette a megjelentekkel.</p>

Tétényi Éva a fórum megnyitásakor bejelentette, hogy az állam újabb 600 milliós inkasszót nyújtott be, azaz immár 1,2 milliárdos mínuszban van a város. A polgármester szerint arról lehet szó, hogy a korábbi inkasszót duplán próbálja leemelni az állam.

Elmonda: Az intézmények működtetése nem lesz Esztergom feladata, ugyanis a mi esetünkben 2011-ben az iskolákkal együtt az ingatlanokat is vitte az állam, azaz a betört ablakokat nem nekünk kell fizetni.

E mellett az iparűzési adó-bevételünk 2,9 mrd lesz, amennyiben a Suzuki tartja a termelést. A költségvetés főösszege 10 milliárd forint körüli lesz.

Tétényi kiemelte: A törvény szerint Esztergom ellen állami adósságrendezést kellett volna már indítani, ugyanis 90 napnál régebbi tartozásaink vannak -mint például a korábbi állami inkasszó- egyelőre viszont nem kapnak választ arra, hogy számítson-e a város újabb adósságrendezésre. Erre Zoltai Dániel az esti testületi ülésen úgy reagált, hogy egy esetleges újabb adósságrendezési eljárás miatt eleshetne a város az önkormányzati adósságkonszolidációtól.

A rendőrség lezárta a parkolás ügyében a nyomozást, a cég elszámolt a kiadásaival, és e szerint bűncselekmény nem történt. A földfelszíni parkolás és mélygarázsok bevétele 87 millió, a kiadási oldal 85 millió volt 2011-ben.

Közben zajlik a Giegler Kft-vel szemben egy 300 milliós inkasszó visszaperlése, nem tudni, hogy lehet-e számolni ezzel az összeggel a költségvetés írásakor.

2013. augusztus 1-jén letelik a két éves határidő, és azok a hitelezők is jelentkezhetnek, akik az adósságrendezés elindításakor ezt nem tették meg.

A város útjainak kátyúzására 45 millió forintot terveztek be, a Kultúrmozgóra 20 milliót.

A fórumot este 6 órakor képviselő-testületi ülés követi.

 

(forrás)