Listagate - 50-es éveket idéző lista az alpolgármesteri irodából
Közélet
2011. febr. 10.

<p>Az esztergomi közélet szinte minden szintjéről tartalmaz neveket az a lista és kapcsolati hálózat térkép, melyet egy sajtótájékoztató keretében mutatott be Tétényi Éva polgármester. A dokumentumok az alpolgármesteri iroda egyik lezárt széfjéből kerültek elő, melyhez hónapokon át senki sem találta a kulcsokat – a széfből előkerült többek között az utoljára Könözsy polgármester nyakán látott polgármesteri aranylánc is.</p>

A széfben fellelt kézzel írt papírok  nagyon érdekes dokumentumként szolgálhatnak az elmúlt évek krimiket idéző városházi tevékenységeiről. A Szeretgom - személyes érintettség okán - már két napja lehetőséget kapott arra, hogy hozzáférjen a megtalált iratokhoz, és ez idő alatt több személlyel is beszéltünk azok közül, akik magyarázatot nyújthatnak a lista összeállításának okára, idejére és helyére.

Mikor készülhetett a lista?

A kapcsolati hálózat alapján viszonylag nagy bizonyossággal kijelenthetjük, hogy a lista valamikor 2008 februárja és március vége között születhetett - hetekkel azelőtt, hogy Meggyes Tamás háza és az általa használt városházi autó kigyulladt volna. Ennek látszólag ellentmond az, hogy a listán második helyen szerepel az a Perza Renátó, akit 2008 júniusában elfogása közben majdnem fejbelőtt egy rendőr. Perza Renátó neve ugyanis 2008 júniusa előtt egyáltalán nem volt ismert Esztergomban - talán csak volt élettársának környezetében ismerték. Az viszont időközben köztudottá vált, hogy Perza élettárásnak környezetébe tartozott Kui Rózsa, Meggyes Tamás felesége is.

A kapcsolati térképen azonban mind Cserép János, mind Bejó Gábor neve "lebeg", nincs senkihez sem hozzárendelve. Ugyanakkor 2008 áprilisában, a Meggyes ház felgyújtása előtti napon mindketten jelen voltak a Gyakorló Általános Iskola előtt egy rögtönzött sajtótájékoztatón, Horváth Mihály, Misznéder János, Bádi Gábor és több más a listán szereplő személy társaságában, és ezt a találkozót egy nyugdíjas BM tiszt, aki ekkor már hetek óta Bejó és Cserép megfigyelésével volt megbízva a sziget másik oldaláról teleobjektívvel fotózta. Ha a térkép április 7-e után készült volna, akkor a listán mind Cserép, mind Bejó neve több más személyhez is be lenne húzva.

A listán ugyancsak szerepel Bánhidy Vajk neve, aki 2008 februárjában még alapító tagja volt a Polgári Esztergomért Egyesületnek. A jelenleg Fidesz színekben önkormányzat képviselő Bánhidy az egyetlen a listán, aki később "színt váltott" és ellenségből baráttá vált a lista készítőjének szemében.

A hálózati térképen a Polgári Esztergomért Egyesület alapításánál részt vevő személyek vannak többségben középre kiemelve: a szervezet 2008 februárjában alakult, az alapítók ekkori híváslistáját illegálisan megszerző rendőr ellen épp a héten indult el a Markó utcában a büntetőeljárás.

Ki készíthette a listát?

Igen nagy valószinűséggel a listára és a térképre azok a személyek kerültek fel, akiktől Meggyes Tamás polgármester valamilyen szinten tartott. Egyfajta kognitív tükörképe ez annak az állandóan, mindenkiben ellenséget kereső tébolyultságnak, mely időről időre megfigyelhető a volt polgármester megnyilatkozásaiban. Aki erre a listára felkerült, az jó eséllyel számíthatott arra, hogy önkormányzati ügyeit nem, vagy csak jelentős hátránnyal tudja elintézni, számíthatott rá, hogy nevét bemocskoló cikkek jelennek meg az interneten, ilyen vagy olyan blogokon. A lista nagyon sok tagjának neve megjelent az esztergomimese.blog.hu rémrímekbe szedett verseiben, vagy az egomikomcsi.blog.hu weboldal gyalázkodó cikkeiben.

Megmutattuk a listát Silye Józsefnek, az Esztergomi Hirdető Kft. korábbi ügyvezetőjének, aki egyáltalán nem lepődött meg a papír láttán - hasonló iratokkal ő is találkozott a városi cég vezetése közben. Silye azt is elmondta: jelen volt akkor is, amikor Bayer Zsolt az elé tett hasonló pontokba szedett "vádlista" és névhalmaz alapján röpke egy óra alatt megírta a "Dózsafalva" c. cikket, mindenféle újságírói háttérmunka és forrásellenőrzés nélkül.

Hogy kerül a cipő az asztalra?

A listán szereplő személyek között két olyan személy van, akinek a szereplése több, mint megdöbbentő: az egyik dr. Völner Pál aki jelenleg az infrastrukturális területért felelős államtitkár a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, és a Komárom-Esztergom Megye 4. választási körzetének egyéni országgyűlési képviselője a Fidesz színeiben. Völner a kapcsolati térképen Sitku Pálhoz és Nagy Lászlóhoz van Nagy feleségén keresztül behúzva, ami azt jelentheti: Völner a Szent István Gimnázium tönkretétele kapcsán próbálhatott hatni Meggyesre, hogy térjen észhez: ne verje szét azt a gimnáziumot, melynek Völnter gyermekei is hallgatói voltak. Ez a tett úgy tűnik elegendő volt a megbélyegzéshez. Jellemző, hogy Völner is kapott hideget-meleget az esztergomi önkormányzathoz köthető mocskolódó weboldalak ismeretlen szerzőitől: Betonkemény tényfeltárás c. cikkük az Esztergomi Tükör blog oldalán igen kemény rágalmakat fogalmazott meg Völnerrel szemben, amiket a politikusnak Takács István (Meggyes sajtóreferense) közreműködésével sikerült levetetnie az internetről. Az Esztergomi Tükör felelős szerkesztője mellesleg Knapp János Pál alpolgármester volt, az abban megjelent cikkek miatt indult büntetőeljárások kapcsán pedig Meggyes Tamás mentelmi jogát is kikérte egy ízben (sikertelenül) a bíróság.

A másik érdekes személy a listán Perza Renátó, aki igen kiemelt, második helyen szerepel. Perza Renátóról nem sok mindent lehet tudni még ma sem azon túl, hogy tettei alapján egy pitiáner, amatőr bűnöző képét mutatja. Emlékezetes, hogy a Meggyes ház felgyújtásának fizikai kivitelezésével meggyanúsított Perza parlamenti belépővel is rendelkezett. A búbánatvölgyi ház felgyújtását kis csapatával csak második nekifutásra sikerült megvalósítania, mivel az első alkalommal az ablakon fúrt lyukon át beöntött benzint nem tudták odakintről sehogyan sem meggyújtani. A második alkalommal pedig ujjlenyomatokkal zsúfolt bűnjelek tucatjait hagyták a tett helyszínén.

Mi dolga lehetett 2008 február-márciusában Meggyes Tamásnak Perza Renátóval? Honnan ismerhette? A parlamentben találkozhattak? Vagy otthon, Kui Rózsa mesélte el, hogy az egyik barátnőjét fenyegeti az exbarátja, egy alvilági, agresszív figura? Vajon milyen titka van Perza Renátónak? Mi olyan titka lehet, ami miatt egy kiképett készültségi kommandós rendőr majdnem fejbelövi a letartóztatása közben?

Mi lehet Perza titka?

Nos, ezt egyelőre nem tudjuk. Egy sejtésünk azonban van. A következő bekezdés abszolúte spekulatív teória, semmilyen bizonyítékunk nincs rá.

Csomor Sándor 2007 októberében nyitott a Szeretgomon egy fórumot.

Ebben a fórumban ezt írta le:

Tisztelt Tolvaj Úr/Urak!

Nem szándékoztam megosztani személyes élményeimet a nyilvánossággal, de tegnap történt valami , ami erre késztet.

Előzmények: Ezen a nyáron két alkalommal - három héten belül - próbálták ellopni az autómat ( Rover 600-as , 1999-es, 230.000km(?), körbetörögetve). Első alkalommal bementem egy boltba, mire kijöttem (5-6perc) a bal első zárat tönkretették. A következő alkalommal a lakásom előtt parkoltam, reggelre tönkretették a zárat ismét (végérvényesen) és beletörtek egy álkulcsot a gyújtáskapcsolóba. Nem tudták elvinni az autót csak tönkretették 2-3 hónapra mert nem lehet hozzá kapni alkatrészt.

Természetesen megtettem a „szükséges” bejelentést és csatoltam hozzá a kulcsdarabot is. Idáig a történet hétköznapi , bár sajátos az ízlésvilága annak, aki pont az én hulladék autómat kívánja meg ennyire. A tegnapi napon este 20.30 körül mentem hazafelé és észrevettem egy idő után , hogy egy autó követ 8-10 logikátlan kanyar óta. Amikor bekanyarodtam a házunk elé, akkor továbbment a főútvonalon. - Na, gondoltam, rosszak csak az idegeim….. Kinyitottam a társasház teremgarázsának ajtaját távirányítóval ,és akkor szorosan mögöttem megjelent az autó, mintha be akarna jönni a garázsba. Megálltam és vártam 2-3 percet ( rosszabb esélyeket láttam magamnak a garázsban , legalább ketten voltak az autóban). Ezután feloldva a szituációt a mögöttem lévő autó kikanyarodott a garázsbejárónkból, de még nem ment el. Miután még mindig nem mozdultam kb. 1.5 perccel később elhajtott az autó.

Nem akarok messzemenő következtetést levonni , de megemlíteném az autóm értéke jelen állapotában 600-700.000 Ft.

Arra szeretném kérni ezúton is a Tolvaj urat/urakat , hogy ne tegyék tönkre az autómat még egyszer. Nagyon szívesen eladom , ha ennyire megkívánták , komoly árkedvezményt is adok belőle. Ez még a „Honda-időkből” való és a motorja elnyűhetetlen. Ha egyéb szándéka volt a Tolvaj úr/uraknak , akkor ezúton közlöm, hogy nem tartok az autóban semmit. Bár szeretném hinni, hogy egyéb variáció senkiben nem merült fel.

Tisztelettel Dr. Csomor Sándor jegyző

 

A Csomort ért attrocitások olvastán az ember nem tudja nem észrevenni a párhuzamot a Meggyes házzal történtekkel: ugyanaz a pitiáner és amatőr "Tibi Bt."-s (Argó) pancserkedés.

Mi van akkor, ha valaki megbízott egy piti bűnözőt egy munkával, amit az nem tudott elvégezni? Cserében elszámolási problémák keletkeztek? Nem akart a megbízó fizetni?

Csomor 2007-ben rendőrségi beljelentést tett és az autóban hagyott álkulcsot elvitte a rendőrségre. Sem azóta, sem akkor nem kapott a nyomozásról visszajelzést.

 

Egy dolog biztos: Perza, akinek a nevét Esztergomban 2008 júniusáig senki nem ismerte, szerepel egy 2008 február-márciusi, az Önkormányzat épületében, az alpolgármester irodájában megtalált lista második helyén. A lista elkészülte után kigyullad egy ház, két hónappal később pedig centimétereken múlik az élete. Ugyanekkor elfogják a listán ugyancsak előkelő helyen szereplő Misznéder Jánost. Ezután kommunikációs hajtóvadászat indul a lista első helyén szereplő Horváth Mihály ellen, akit még a Fideszből is sikerül kizáratnia Meggyes tevékenységének. A következő 2 év folyamatos kommunikációs harc, melyet csak Ágfalvi Csaba visszavont hamis tanúzása zavar fel. Ágfalvit állítása szerint városházi körök arra akarták rávenni több millió forint ígéretével, hogy tegyen terhelő vallomást Horváth Mihályra: mondja azt, hogy arra akarták felbérelni, hogy Meggyes Tamás ellen "skorpiós akciót"  szervezzen. A terv dugába dől, bár Ágfalvi megteszi amit kérnek tőle, később saját magát jelenti fel ezért a hamis tanúzásért, eddigre azonban a Széchenyi téren rendezett "bikinis" tüntetés eléri a kívánt célt: a teljesen megzavart országos pártvezetés kiáll Meggyes Tamás mellett, és újra jelölik országgyűlési képviselőnek: újabb 4 évre megvan a mentelmi jog.

Mi történt a listán szereplő többi emberrel?

A teljesség igénye nélkül:

Erős Gábor és Varga Ernő: kizárva az önkormányzati bizottságokból

Sitku Pál, Zara Melinda, Barsi Éva, Nagy László: elküldve/fegyelmileg elmarasztalva a Szent István Gimnáziumból (Zara blogja: http://egyelettajairol.blogspot.com/2011/02/sirjak-vagy-nevessek.html)

Koditek Pál: korábbi  önkormányzati képviselő, kizárva a fidesz frakcióból

"Hámiháj" Horváth Mihály: korábbi önkormányzati képviselő, lebűnözőzve, beperelve, meggyanúsítva, Fideszből kizáratva

Bejó Gábor: a Szeretgom egyik legtöbbet író felhasználója, folyamatosan beperelve, megfigyelve, megfenyegetve, feljelentve, rágalmazva

Cserép János: a Szeretgom tulajdonosa: folyamatosan beperelve, megfigyelve, megfenyegetve, feljelentve, rágalmazva

Bíró László: 2008 tavaszán a mélygarázs megvásárlása ellen emelt szót szakmai szempontból: utánanyúltak banki ügyfeleinél, megpróbálták kizáratni egyes bankokból

"Kiskó" Kovács Gábor: a Polgári Esztergomért Egyesület elnöke 2008-ban: az őt ért támadások miatt Fidesz tagságát helyben felfüggesztette

dr. Ilosvai Gábor: a Polgári Esztergomért Egyesület tagja: az őt ért támadások miatt Fidesz tagságát helyben felfüggesztette

Készülhetett-e újabb lista?

A kérdésre a válasz, határozott IGEN.

Meggyes maga ismerte el egy 2009-es videóban, hogy a korábbi tüntetések résztvevőit kikockázták és listákat vezettek róluk:

(forrás)