Elfelejtették a félmilliárdos szerződést a Búbánatvölgyben
Közélet
2010. okt. 1.

<p>Több mint félmilliárd forintra szerződött tavaly júliusban Esztergom önkormányzata az Esztergom-Szamárhegy-Búbánatvölgy vízellátása és csatornázása egy részének kivitelezésére a DK Konzorciummal, ám az összeget a helyi lakosok eleddig nem ismerhették meg, pedig ők fizetik. A tavasszal igen diszkréten elvégzett munkálatokra eddig fordított összeg nem szerepel a közérdekű adatok listáján, miként idén januártól egyetlen egy kifizetett fillért sem tűntet fel a súlyosan eladósodott város a honlapján.</p>

Ötszázmillió forint jelentős összeg még egy nagyobb város költségvetésében is. Az önkormányzat nettó 420 millió forintra szerződött a DK Konzorciummal Esztergom Búbánatvölgy-Szamárhegy vízellátási és csatornázási munkái első ütemének kivitelezésére. Ez kötelezően közzéteendő közérdekű adat, ám a nagy összegű kiadás csak a sajtó érdeklődésére került fel több mint egy éves késéssel a város honlapjára. Ott is egy eldugott helyre, a tavaly júliusi vállalkozási szerződések közé, ahol aligha keresik visszamenőleg azok, akiket érint. Igaz, nemcsak az elszámolást, hanem az építkezést is rendkívül "diszkréten" végezték tavasszal: méterről méterre haladtak, és amint egy szakasszal végeztek, nyomban betemették a frissen lefektetett csatornának ásott árkot.

A munkát végző konzorcium tagjai a Duna Aszfalt Kft. és a Közgép Zrt. voltak. Ez utóbbi vállalkozás a felcsúti futball szponzora. A csatornafektetési munkálatokat alvállalkozóként pedig az Orbán Viktor által alapított felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnökének cége végezte. A Mészáros és Mészáros Kft. tulajdonos-cégvezetője Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök által alapított Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány kuratóriumi elnöke is egy személyben.

A beruházás költségeivel kapcsolatos közérdekű adatokra azért kíváncsiak a búbánatvölgyiek, mert az önkormányzat teljes egészében a helyi lakosokkal kívánja megfizettetni a költségeket, ám annak mértékével az érintettek nincsenek tisztában. Meggyes Tamás polgármester - akinek háza szintén Búbánatvölgyben van - korábban a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: biztos benne, hogy az önkormányzat megszerzi a munkálatokhoz szükséges banki hitelt, amelynek havi törlesztőrészlete néhány ezer forint lesz csupán. A kispénzűek félnek: az Esztergom Rózsadombjának tartott Búbánatvölgy ingatlanjaira az önkormányzat elővásárlási jogot jegyeztetett be - ez alól a polgármester háza kivétel, az ugyanis nem szerepel a mintegy hétszáz ingatlant tartalmazó listán.

A közpénzen végzett búbánatvölgyi munkálatok egyébként tavaly nyáron a tó engedély nélküli átépítésével kezdődtek, amire 120 milliót költött az önkormányzat, és amelynek fővállalkozója szintén a Duna Aszfalt Kft. volt. A városra bírságot szabtak ki, de a fennmaradási engedélyt megadták a polgármester házával szemben található tómederben végzett átalakításokra. A közelmúltban az önkormányzat megkapta az engedélyt annak az útnak a szélesítésére is, ahová több kilométeres kerülővel terelnék át az autóforgalmat Meggyes Tamás háza elől - értesült lapunk.

A búbánatvölgyiek közül egyébként sokan úgy vélik: túl nagy árat kér Esztergom tőlük a Meggyes Tamás Fárikúti úti ingatlana elől az autóforgalmat kitiltó, chipkártyás, sorompós rendszer bevezetéséért. A tervezett út a természetvédelmi tájtól sokak szerint idegen és túlméretezett. Ráadásul szintén teljesen a helyi lakosokkal kívánják megfizettetni, akiknek viszont nincs beleszólásuk abba, hogy azt valójában ebben a formában igénylik-e, leveleikre ugyanis a hivatal nem válaszol. Abban sem biztosak, hogy időszerű a tó köré évekkel ezelőtt megálmodott luxuspark - csónakázó tóval, lízingelt kandeláberekkel, majdani díszburkolattal, az út végébe tervezett jachtkikötővel -, amelyre Esztergom eddig több százmillió forintot fordított, miközben a városnak olykor az alkalmazottak bérének kifizetése is gondot okoz.

Kihívóját félti a polgármester

"Mint régi munkatársat és mint törékeny hölgyet is féltem Tétényi Évát a politikától. Gondoljanak csak bele, polgármesterként mennyi gyalázkodó támadást kaptam. Hogyan tudná kezelni a jelölt asszony ezeket a nehéz helyzeteket az ő érzékenységével, csendes, visszahúzódó személyiségével?" - így aggódott nemrég Meggyes Tamás polgármester. Csakhát a támadások jó részét Meggyes azoknak az aggályos magán- és közéleti helyzeteknek köszönheti, amelyekért valójában ő a felelős. A független jelöltként induló féltett személy pedig nagy tapasztalatú építész - aki a szakmájában, a közigazgatásban, és a társadalmi szerveztek munkájában is jártas. A polgármester aggódásához ő annyit fűzött hozzá, hogy mindkettőjüket jól ismerik az esztergomiak, és jelez valamit, hogy egységesen mögé állt négy politikai párt (Jobbik, LMP, MDF, MSZP), valamint a Polgári Esztergomért Egyesület. Érdekes, hogy Tétényi Éva programjának elemei sebtiben megjelentek az újrainduló Meggyesében is.

Ferenczi Krisztina írása a Népszavának

 

(forrás)