Versenyfutás hatalomért, földért, vízért - Dr. Tóth Ferenc előadása / Aranysólyom előadásorozat
2010. 01. 18. 18:00
2010. 01. 18. 20:00

Művelődési Ház , Esztergom

Versenyfutás hatalomért, földért, vízért

Unalomig hallgattuk iskolában az ideológiát, hogy a feudalizmusban minden hatalom földbirtoklásból eredt, de ez ma már nem így van, hiszen az ipar, bankok, de főleg a néphatalom mindent felülírt. De valóban így van-e? A föld kincsei (élelem, víz, olaj, gáz, ércek) ma talán nem hatalmi eszközök? Tán nem azért fogynak állami földjeink, és nem azért szegényítik vészesen gazdáinkat, hogy a hatalmasok véget vessenek maradék szabadságunknak?

Dr. Tóth Ferenc előadása választ ad e kérdésekre. A gödöllői Szent István Egyetem kutatója betekintést ad napjaink őrült földszerzési járványának céljaiba: miként fognak hatalmasok a közeli jövőben aranyárban mérni nekünk ételt, vizet, energiát. Föllebben a fátyol ezen (főleg hazai!) érdekcsoport kilétéről, valódi hatalmi céljairól.

Az agrárszakember választási lehetőséget is tár elénk: Mi jóra hasznosíthatjuk még saját kezünkben lévő birtokainkat azon túl, hogy függetlenségünket őrizzük meg vele: szegények, munkanélküliek, cigányok munkához juttathatók vagy éppen egységünk, egészségünk állítható helyre ősi munkánk "terápiás" művelésével. Önkormányzatok számára kivételes kitörési, függetlenedési lehetőség saját földek művelése, saját terményekkel való közétkeztetés, helyi feldolgozóipar és bolthálózat megszervezése.

Dr. Tóth Ferenc nem felejti el mind materialista mind erkölcsi mind kulturális mind hitbéli ismereteivel alátámasztani mondanivalóját. Mai, középkori és ősi hitvilágunk, földdel kapcsolatos társadalmi életünk is megnyílik nekünk, amint hallgatjuk őt. Előadása végén szívesen beszélget el hallgatóival bármiről; legyen az kiskertek vagy nagybirtokok gondozása, kártevők kordában tartása, társadalomlélektan, munkanélküliség, filozófia, vallás, művészet, életszemlélet.

Minden gondolkodó és érző ember számára kihagyhatatlan előadás várható.

 

Esztergom Kulturház (volt Zsinagóga), 2010. január 18. hétfő este 18:00 kezdettel
Támogatói díj: 500 Ft , Nyugdíjasoknak, diákoknak: 250 Ft