Meggyes és a Búbánatvölgy örömei

Meggyes és a Búbánatvölgy örömei

2009. 09. 17. 0:35

Engedély nélkül kezdték meg egy tó létesítését Meggyes Tamás búbánatvölgyi háza előtt. Az esztergomi polgármester szerint nem is kell engedély. A beruházást az önkormányzat finanszírozza. A polgármester szerint gáncsoskodik, aki mindebben kivetnivalót talál.

Takarítás közben épült egy sziget

Csónakázótó kialakítása érdekében mélyítik Esztergomban a búbánatvölgyi tó medrét. Ennek következtében megjelent a talajvíz, a helyiek féltik kútjaik tisztaságát, s nem értik, miért előzi meg a Pihenőpark építése az ivóvízellátást, csatornaépítést és útépítést, melyekre nincs közpénz.

Esztergom fideszes polgármestere lapunk megkeresésére válaszolva vitatta, hogy engedély nélküli építkezés folyna Fárikúti úti háza előtt. Meggyes Tamás szerint csak rekultiváció zajlik, s még nem az új csónakázótó medrének kialakításán munkálkodnak az egykori halivadék-nevelő tó kimélyítésével, területének megnövelésével. Benn van az építési engedély iránti kérelem, de a vízügyi felügyelet az elbírálás előtt hatástanulmány készítését kérte.

A tó megnagyobbítása az ő háza számára eredményezne "széles vásznú vízi panorámát" azzal, hogy a nyilvántartásban földterületként szereplő medret vízzel árasztatja el.

Nem tudni, hogy a vízügyi felügyelet leállítja a munkálatokat, vagy "csak" megbírságolja az önkormányzatot, amiért nem kért engedélyt a vízépítésre.

Az új meder létesítésének jogi alapja, hogy az évtizedeken át a horgászegyesület által működtetett négy tó vízi üzemeltetési jogát - peren kívüli egyezséggel, 30 millió forintért - ez év májusában megszerezte az önkormányzat. Igaz, a terület, ahol jelenleg bővítenek, földterületként szerepel a nyilvántartásban, mondja Meggyes.

A vízépítési munkálatokra a városnak nincs még meg az engedélye.

- Csodálkoznék, ha bírságot szabnának ki vagy leállítanák az építkezést, ami nem is az, hiszen csupán az egykori ivadéknevelő tó rehabilitációja folyik: mindössze az iszapot távolítják el a május óta kiszárított mederből, ami nem a várakozásaik szerint száradt ki augusztusra - mondja Meggyes Tamás.

A helyszínen iszapra nem leltünk a markológépek által ostromolt kemény talaj felett. A két, összevonásra szánt tó körül földmérő cölöpök jelzik a terület új határait és a kívánt mélyítési szinteket. Meggyes szerint valószínűleg csónakázótó lesz a Halastó és a május óta kiszárított parányi (a térképen nem található) halivadék-nevelő tó összevonásával.

A júliusi fakivágásokat "bozótirtásként" aposztrofálták az illetékesek a környezetüket féltő érdeklődőknek. Meggyes Tamás lapunknak azt mondta: értékes fákat nem vágtak ki, azoknak "szigetet" készíttettek.

Esztergom első embere nem tudja megmondani, hogy pontosan mennyibe kerül mindez - szerinte idén mintegy 50-100 millió forintot szánnak az új tóra.

Több mint százan írták alá eddig a helyi civil szervezet, a Búbánatvölgyért Alapítvány nyilatkozatát, amely szerint: elfogadhatatlan, hogy a fejlesztési elképzelések közül számukra legfontosabb víz- és csatorna bevezetését teljes egészében az ingatlantulajdonosokra akarják terhelni, miként arról az önkormányzat legújabb határozata rendelkezik.

Meggyes Tamás biztos benne, hogy az önkormányzat megszerzi a munkálatokhoz szükséges banki hitelt, amelynek havi törlesztőrészlete néhány ezer forint lesz csupán. Az pedig "nem fér bele", hogy válaszoljanak a levelekre, mert több száz ingatlantulajdonosról van szó, akik közül sokan nem járultak hozzá, hogy átadják telkük végének kis hányadát a nyomvonal építésére, amit így újra kell tervezni.

Meggyes Tamás 2003-ban 273 négyzetméteres telke kiszélesítéséhez az erdőhöz vezető, tűzoltók által használt utat vásárolta meg, s mivel a kivett közterület nem volt eladható, színlelt szerződést kötött egy másik ingatlanra az általa vezetett esztergomi Városházával - mindezt bíróság mondta ki, jogerősen.
(HVG, 2008. 10. 29.).

Magam beszéltem tulajdonossal, aki nem kíván üdülője előtt 12 méterre kiszélesített útmedret látni, mert a világ elől elbújni jár ki hétvégeken házikójába.

A helyi lakosok és üdülőtulajdonosok nem tudják, mi lesz a funkciója annak, ami épül. Az önkormányzat lapjában, a Hídlapban sem volt erről szó, miközben a jóval később megépítendő "Mesepark"-nak nagy terjedelmet szenteltek.

Volt ingatlantulajdonos, aki lapunktól értesült arról, hogy szerepel telke helyrajzi száma azon a hétszázas listán, amelyre az önkormányzat elővásárlási jogot jegyeztetett be. Egy tulajdonosnak azzal indokolta a földhivatal, hogy nem tértivevénnyel küldte ki az értesítőt, hogy nem futotta a díjra, olyan sok volt a levél.

A tervezett útlezárás - a véletlen műve lehet -, éppen a Fárikúti útról tiltaná ki az autósforgalmat, s terelné át a megépítésre váró, több kilométer hosszú Csenkei útra a fővárosból érkezőket. Fizetőparkolót, sorompót, s a 11-es út Fárikúti úti túloldalára, a Duna-partra jachtkikötőt terveznek.

A polgármester gazembereknek nevezi mindazokat, akik a pihenőpark kialakításáért támadják, s nem említik, hogy a városban vagy kétszáz közterületet újítottak fel. A pihenőpark fejlesztése egyébként is szerepelt a "Gyarapodás programjá"-ban, amelyről népszavazáson döntöttek.

- Én tudom, hogy gazemberek tucatjai dolgoznak azon, hogy félrevezettessék újságírókkal az országot. Azt hiszem, hogy valami csúnya háttérgépezet működik, ez így nem mehet tovább - mondja Meggyes Tamás, aki szerint éppen azért élhető nehezen ez az ország, mert a hatóságok az ésszerű, közjót szolgáló intézkedéseket leállítják.

Szerző: Ferenczi Krisztina

Forrás: nol.hu

 

2009. 11. 20. 19:43

Hogy van az hogy az utolsó dominó után még mindig ott terem egy újabb ami eldől.

Mikor lesz már vége???????

 

Nézzétek meg a riportot, nekem leesett az állam! Nem tudom ép ésszel felfogni, feldolgozni ami itt megy.

Szemrebbenés nélkül megtenne mindent. Nincs már erkölcs, tisztesség...

Ezt kellene kihirdetni a nyugdíjasoknak, akiknek volt képe nemrég támogatást kiutalni.

 

Eredeti méret

2009. 11. 20. 15:11

Az esztergomi polgármester a nyugdíj-kassza terhére akarta finanszírozni a háza körüli tó vízelvezetését - Korózs Lajos.

 

atv.hu, kb. a felénél.

Eredeti méret

2009. 10. 11. 19:26

- Három éve levelet küldött a polgármester, hogy azonnal adjuk át három halnevelő tavunkat az önkormányzatnak. Indoklás nem volt - mondja a főhorgász.

Az 1960-ban alakult, 1100 tagú Vasas Horgászegyesület ugyanis 1977-ben, még a tanácstól kapta meg a tavak örökös használati jogát. A felszólításnak Juhász úrék nem tettek eleget.

- A bíróságig jutott az ügy, ahol két év pereskedés és egy szakértői vélemény után a polgármester felajánlotta: a tavakért cserébe tíz év alatt harmincmilliót fizet az egyesületnek. Nem fogadtuk el. Ekkor megjelentek nálunk a környezetvédők, a közterület-felügyelők és az APEH. De tisztán jöttünk ki mindenből. Végül jött az új ajánlat: három év alatt 25 millió a tavakra, plusz némi támogatás és két másik tó örökös használata. Megegyeztünk, májusban aláírtuk a szerződést.

168ora.hu

Gondolom, Meggyes követelésének majd a pereskedés során tett ajánlatának elutasítása és az azt követő hatósági ellenőrzések között nincs összefüggés...

Törölt felhasználó

2009. 10. 10. 13:18

 

Polgármester úr, mi a búbánat folyik a búbánatvölgyben?

http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1250135

Törölt felhasználó

2009. 10. 08. 17:18

Assszondja a Hídlap.hú, hogy:

Feljelentéssel folytatódik Búbánatvölgy tavainak ügye

Meggyes Tamás polgármester az esztergomi önkormányzat nevében feljelentést tett az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (ÉDUKÖFE) igazgatója, Gerencsér Tivadar, és helyettese, Hajdú Klára ellen.

 

Van aki meglepődött? Van akit még nem jelentett fel ez a túlfejlett jogérzékkel rendelkező igazság bajnoka? :)

 

Amúgy maga a feljelentés ismét egy remekmű, a stílusa kísértetiesen hasonlít valakiére :)

2009. 10. 02. 19:45

 

Erről sziget vitáról jutott eszembe a Jeráni rádió híradása, ami egyidős lehet kb. volt szigettel.

A  Jereváni rádió bemondta:                 Moszkvában Zsigulikat osztogatnak.

Másnap módosítják a híradást:             Nem Moszkvában, hanem Kijevben

                                                          Nem Zsigulikat, hanem Volgákat

                                                          Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak

2009. 10. 02. 19:40

Ha az emlékezetem nem csal meg én egy szigetre emlékszem és nem ott ahol a két sziget most elhelyezkedik.

Ennyit a tó kapirgálókról, meg az igazmondásról.

2009. 09. 29. 7:36

Most látható Kui Rózsa a Mokkában!

Eredeti méret

2009. 09. 28. 7:43

Leálltak a munkagépek Meggyes háza előtt

Az újságíró Ferenczi Krisztina, a sokat szidott hazai tényfeltáró újságírás egyik legelkötelezettebb képviselője, akit Meggyes csak mint alkoholista újságírónőt emlegetett a testületi ülésen...

2009. 09. 27. 22:26

2009. 09. 27. 17:40

Még mindig.......-

naja! most is volt 12 szavazat, de a tv nem mutatta a vastag po....ukat! Hát mind le vagytok betonozva? Vén korotokban nem fogtok nyugodtan pihenni, bár gondolom most is féltek, azért kerül elő a pisztoly!

2009. 09. 27. 17:30

Kicsit későn kapcsolódtam be,de így is megtudtam hogy felesége elmeháborodott,A Cserép Jani hazudozó álnok ellenség,a Kovács Géza egy nagy sz......rkeverő,A Jónás dr keze is benne van a kórház mostani csődközeli helyzetében,és az István gimnázium ügye a lehető leghelyesebben lett megoldva.Winkfein Úr is össze vissza hazudott a parlamentben.De ő nem felejt,és megfenyegette az egész ellenzéket,hogy ha eljön az ő idejük,lessz sírás rívás .Ennyi elég is volt Kezdtem tisztán látni,ki is az elmeháborodott.És ez a szerencsétlen még mindíg városvezető.

Eredeti méret

2009. 09. 27. 11:22

Lassan írom, hogy mindegyik megértse: jelentősen emelkedni fog az ingatlanuk értéke.

Ez úgy baromság, ahogy van, de hát mit várunk a szó, köz rovat szerzőjétől...

A Búbánatvölgy egyik nagy előnye, hogy pár percre Esztergomtól egy aránylag csendes üdülöterület a hegyek között, ahol a többség pont a csend és a szép környezet miatt vett telket, nyaralót. Ha egyszer beüzemelik a csónakázótavat, amelyet gyakorlatilag minden oldalról nyaralók vesznek körül, beindul majd a reggeltől estig tartó zenebona, ricsaj, hangoskodás, stb.

Ezzel szerintem nem hogy emelkedni, de csökkenni fog az ingatlanok értéke.

Eredeti méret

2009. 09. 27. 11:16

A Fidesz elképzelhetetlennek tartja, hogy a pénzügyminiszter, aki tudatosan sértett törvényt, továbbra is hivatalában maradhasson. Ezt Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője mondta egy szombati budapesti kisgazdafórumon.

(Forrás: orientpress.hu)

Ez vajon a polgármesterekre is vonatkozik?

 

2009. 09. 27. 9:45

A Hídlap legutóbbi számának "szó,köz" rovatában Tó, ami tó cím alatt olvashatjuk a következő részletet :

 

Lassan írom, hogy mindegyik megértse: jelentősen emelkedni fog az ingatlanuk értéke. Másrészt, teszem hozzá, Esztergom szépülése minden esztergomi érdeke,..

 

Így a válság idején komoly érv, hogy majd egy tónak köszönhetően néhány tulajdonos( egy harmincezres városban) ingatlanának értéke emelkedni fog, Mindezt úgy, hogy a közterületen vezetett közműveket a tulajdonosoknak kell fizetni.

A lakótelepeken élőket ez a probléma nem tudom, mennyire érdekelheti, miközben az omladozó külsejű házuk előtt, közterületen nyírják a füvet, és fizetik a fűtés horribilis költségeit. Persze szabály és törvény szerint nem kellene füvet nyírniuk, meg hát ugye adó formájában egyszer már ki is fizették a költségeit, de nyírni muszáj , mert ha nem, jön a bünti... "Másrészt , teszem hozzá, Esztergom szépülése minden esztergomi érdeke..." ha  fizettél érte , ha nem!

Az omladozó, magas fűtési költségű panelban sem kellene laknia, gondolkodik fűnyírás közben, mert fel is lehetne azt újítani , hisz xy egy másik városban a Panelprogram  keretében felújított , korszerűsített házban lakik, hmm vajon itt miért lehet csak komoly nyomozás után olyan épületre bukkani, amely részt vett ebben? Pedig hát hogy emelné az ingatlan értékét, meg hogy szépülne a város, mennyivel csökkenhetne az energiafelhasználás, ennek köszönhetően  a környezetszennyezés és nem utolsó sorban a fűtés költsége. Az már eszébe se jut, hogy miért kell majd neki olyan magas szemétdíjat fizetnie.

De nem ! Majd a befizetett adóforintjaiból lassan elmondják neki, hogy megértse ( szájbarágják), milyen jó neki az, hogy közösségépítésileg nyírhatja a füvet, hogy emelkedik a szemétdíj, és  fizetheti a magas rezsit, míg a fejére omlik a panel. Ő azonban boldog, mert gondoltak rá is, és lassan elmondták neki - persze csak a megértés kedvéért -,  hogy a város érdeke, hogy szép, panorámás csónakázó tó rittyenjen egy-két ház elé. Semmi más nem jár már a fejében, csak az, hogy : "Másrészt , teszem hozzá, Esztergom szépülése minden esztergomi érdeke..."

 

2009. 09. 26. 11:45

Tisztelettel kérem a Képviselő urat, ill. a fórumozó társaimat  aki tudja,  hogy jelezze a testületi ülés közvetítésének  időpontját.

Törölt felhasználó

2009. 09. 26. 11:01

Kinn voltam ma a tónál. Minden munkagép eltünt, sőt még a szintjelző karókat is kihúzgálták... Mi van itt???

2009. 09. 26. 8:10

Nem tudom mit rágódtok az egyirányú utca szembeforgalmával, a rendőr beintése felülirja a táblákat!

Esztergomban is a Fősofőr az én szavazatommal megy szembe, ám én hiába intek be!