A Neuzer volt a leginnovatívabb 2008-ban a megyében
Gazdaság
2009. ápr. 10.

<p>A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 2004-ben alapította meg a „Komárom-Esztergom Megye Gazdaságáért” kitüntető címet a megye gazdasági fejlődését kiemelkedően elősegítő szervezetek tevékenységének elismeréseként. A kitüntetést azok az egyéni vállalkozók, vagy gazdasági társaságok nyerhetik el, akik, vagy amelyek a megye fejlődése, hírneve és a megyében élők érdekében kiemelkedőt, maradandót alkottak.</p>

A címre az önkormányzattal együttműködő szervezetek (Komárom-Esztergom Megyei Agrárkamara, Komárom-Esztergom Megyei Gazdasági Érdekképviseletek Szövetsége, Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Komárom-Esztergom Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége, Komárom-Esztergom Megyei Ipartestületek Szövetsége, Vállalkozók és Munkavállalók Országos Szövetsége Komárom-Esztergom Megyei Szervezete), valamint gazdasági társaságok jelölhettek, illetve elnyerésére pályázni is lehetett. A jelöltek közül a megyei önkormányzattal együttműködő szervezetek képviselőiből alakult bíráló bizottság választotta ki az arra érdemes kitüntetetteket.

Az oklevél és emlékplakett ünnepélyes átadására az Árpád Hotelben került sor 2008. április 9-én. A díjakat dr. Matolcsy György a Növekedéskutató Intézet igazgatója, valamint dr. Völner Pál, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke adta át a vállalkozások képviselői számára.

A „2008. év innovációs vállalkozása” kitüntető címet a NEUZER Kft. érdemelte ki.

A Neuzer Kft. elődje, Neuzer András magánvállalkozása 1987-ben kezdte működését. Kerékpáralkatrészek és kiegészítők gyártásával foglalkozott, majd a ’90-es évek elején kerékpár-alkatrész importtal és egy esztergomi kerékpárüzlet működtetésével bővült tevékenysége.

1993-tól távol-keleti import alkatrészekből kerékpárokat állít elő. Forgalma dinamikus növekedést mutatott, 1997-ben Kft.-vé alakult.

A Neuzer Kft. által előállított kerékpárok száma 2000-re elérte a 100.000-et. Míg korábban szinte kizárólag a kelet-európai piacokra termelt, 2001-től termékeivel Nyugat-Európában is egyre ismertebbé vált.

2003-ban leányvállalatot alapított Romániában, a helyi igények kielégítésére. 2006-ban az Európai Unió előírásainak megfelelően, különválasztotta a kerékpárgyártást és az alkatrész kereskedelmet. Ennek következtében létrejött a Velostar Kft., mely kizárólag alkatrész forgalmazással foglalkozik. A Neuzer Kft. továbbra is a kerékpárgyártást végzi, és ehhez az alkatrészek tekintetében antidömping mentességgel rendelkezik. A Neuzer Kft. árbevétele az elmúlt években megközelítette a 2 milliárd forintot, nyeresége folyamatos növekedést mutat. 2008-ban közel 92 millió forint nyereséget realizált.

A Neuzer Kft. 2008-ban 100 %-os tulajdonosként megalapította a Neuzer Ingatlan Kft.-t, majd mintegy 450 millió Ft-os beruházással logisztikai központot hozott létre az esztergomi ipari parkban.

A Neuzer Kft. 70-75 főt foglalkoztat. Szezonálisan – külső cégektől – további 30-40 főt alkalmaz bérmunkában. Műszaki fejlesztésre az elmúlt években növekvő összegeket fordított, mely a 2008-ra elérte éves szinten az 50 millió forintot. 2008-ban korszerűsítette a teljes összeszerelési folyamatot. 2009-es terveik között a kerékszerelés és a belső árumozgatás folyamatainak uniós forrásból történő fejlesztése szerepel.

(forrás)