Most érdemes kimozdulni: A hétvégén egybefüggő programrengeteggé változik Esztergom
Kultúra
2016. ápr. 29.

<p>Járműexpo a Prímás-szigeten, majális, lampionos felvonulás a Kis-Dunán és F1-s motorcsonakok bemutatója a Nagy-Dunán. Közben felvonultatják a Suzuki teljes modellpalettája, köztük egy 1965-ben gyártott benzines külmotort is. És akinek még ez sem lenne elég, az vasárnap akár még  Rákosi Mátyás egykori luxussétahajójára is felpattanhat. A hétvégén további programokra is sor kerül. Párkányban <a href="https://www.szeretgom.hu/content/83142-majalis-parkanyban">majálist tartanak</a> a főtéren, a Rugby Club Hotelben pedig az este folyamán <a href="https://www.szeretgom.hu/content/83030-versenyhajo-bemutato-a-dunan-veteran-jarmuvek-es-leghajozas-a-primas-szigeten-hamarosan-megnyitjak-a-nagy-esztergomi-jarmu-expot">koncerteket hallgathatnak</a> az érdeklődők.</p>

Kép: Fesztiválsziget Esztergom/Facebook

Hagyományteremtő jelleggel idén új és veterán járművek kiállításával és felvonulásával egészül ki Esztergomban a szokásos Kis-Duna-ági lampionos felvonulás. A kiállítást Esztergom városa, valamint a Neuzer Kft. hívta életre a Magyar Suzuki Zrt. támogatásával.

További programokért keressék fel a Fesztiválsziget Facebook oldalát

Az eseményen kiállított veterán járművek az ország egyéni és közgyűjteményeiből érkeznek: az érdeklődők megtekinthetik pl. id. Rubik Ernő „Esztergom” repülőgépét, amely ma is üzemképes állapotban van. A gép hullámosított fémborítású együléses gyakorló vitorlázógép, 1965–1982 között élte virágkorát.

A közúti közlekedés kategóriában – a legősibb lóvontatású járművektől kezdve – sokféle közlekedési eszközt mutatnak be. Látható lesz az ún. Esterházy-hintó, azaz a Leitert Henrik által gyártott legismertebb magyar fogatolt jármű, amelyet gróf Esterházy Antal 1872-ben Pozsony melletti birtokára egy régi homokfutóból átalakítva készíttetett.

Régi velocipédek, kerékpárok, magyar gyártású motorkerékpárok, több veterán luxusautó és a Suzuki-gyár legújabb autói is felvonulnak a nagyszabású eseményen.

A látogatók megcsodálhatják egy 1928-as 20 LE-s Anzani Steher motorvezetéses kerékpárt, a két világháború közötti időszak legnépszerűbb versenyágának képviselőjét a Közlekedési Múzeum gyűjteményéből. Látható az a Weiss Manfréd gyárában 1939-ben készült Csepel kerékpár, amely Esztergomban pihent évtizedeken keresztül, mígnem egy magángyűjtő megvásárolta. A motorkerékpárok hazai atyja, a Pannonia luxusváltozata a P21: az 1974-ben készült jármű a csepeli motorkerékpár-gyártás egyik legszebb és legjobb produktuma. 20–22 LE-t ad le 7200–7500 fordulaton, 120 km/órás végsebességre képes – jelenleg a Pannónia Motorkerékpár Múzeum egyik büszkesége.

Harci jármű is szerepel a palettán: a D–944 PSZH 4×4 hajtásképletű, úszóképes páncélozott szállító harcjármű az 1960-as évek elején állt hadrendbe Magyarországon. A néphadseregnél és rendőrségnél is rendszeresítve volt. A teljes egészében hegesztett acélszerkezetű verzió 1966-ban jelent meg. Az úszóképes páncélozott szállító harcjárművet vízen két vízsugárhajtómű hajtja meg. Volt parancsnoki, mentő- és atom-, biológiai és vegyi felderítő változata is. Négyhengeres dízelmotorja szintén a Csepel gyárban készült.

Nem csupán a funkcionális járművek, de a luxus is képviselteti magát a kiállításon számos magángyűjteményből származó járművel: ilyen például Tabányi Sándor négyütemű V8-as 200 LE-s Rolls Royce csodajárgánya, amely a teljesítmény mellett az eleganciát is képviselte 1968-ban.

Egyedülálló módon légi, vízi és közúti közlekedési eszközök egyszerre lesznek jelen a Fesztivál-szigeten és a Kis-Duna-ágon, ahol nem egy járművet ki is lehet próbálni. A múlt jeles darabjai mellett felbukkan a Suzuki teljes modellpalettája: autók, motorkerékpárok, hajómotorok. A Magyar Suzuki Zrt. idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, a kiálláson a legelső, 1992-ben gyártott Swift is látható. A Suzuki Csoport több mint 100 éves történelméből is felvillan egy igazi kuriózum: az 1965-ben gyártott 5 LE-s D55-ös benzines külmotor a Suzuki Motor Corporation legelső szériájának 93. darabja.

A rendezvényen további látványosságot jelent majd a Kis-Duna-ágon rendezett hagyományos majális-elő esti vízi parádéja, amelyen idén egészen különleges hajók is megjelennek. Esztergomban nagy hagyománya van a vízi felvonulásnak: aki teheti, lampionokkal díszít valamilyen vízi alkalmatosságot, és végighajóz vele a Kis-Dunán.

Vasárnap napközben a Nagy-Dunán F1-es motorcsónakok tartanak bemutatót, és a látogatók kipróbálhatják Rákosi Mátyás egykori luxussétahajóját is, amely rövid hajókázásra invitálja az érdeklődőket.

 

Magyar Suzuki Zrt.

(forrás)