Jövőre veled ugyanitt
2009. 03. 19. 19:00

<p>Bajor Ágost Művelődési Ház és Kultúrmozgó</p>

A Babits Bérlet 3. előadása

Főszerepben Bánfalvy Ágnes és Harmath Imre

A darabról annyit, hogy először 1978-ban mutatták be Magyarországon. Shütz Ila és Sztankay István nevéhez fűzödik a két alak megformálása, s hogy mennyire emlékezetes volt alakításuk mi sem jelzi jobban, mint hogy a darab összeforrt e két nagyszerű művésszel. Közben eltelt néhány évtized, de úgy tűnik, a darab időtálló, s azóta is telt házzal megy, ami viszont már Bánfalvy és Harmath játékát dícséri, akik új színt vittek játékukkal a mindennapok szürkeségébe. Bár csupán két szereplője van a színdarabnak, beszélgetéseik során megismerjük Doris férjét, George feleségét, s a gyerekeket. Értesülünk a mindennapi problémákról, sőt jelen vagyunk Doris ötödik gyermekének megszületésénél, na persze a szerető George is.

Jólesik nevetni, aztán elszomorodni, kicsit elgondolkodni, sajnálni saját esendőségünket, majd ismét elmosolyodni a helyzet szülte komikumon.

Furcsamód ível a darab egyre feljebb és feljebb, hogy az utolsó színben végre kiteljesedjen, s nyilvánvalóvá váljék a nézőnek, s Dorisnak és George-nak is, hogy szerelmük túlélte a hosszú-nehéz éveket, s jóval több volt, mint egy könnyű kis kapcsolat, szex, hetyegés. Tartalmas, s kölcsönös bizalomra, őszinteségre épülő szerelem ez. Szóval ők túlélik, s a néző, ajkán kis elégedett mosollyal hagyja el a színháztermet, s 50 év múlva talán ismét nosztalgikus mondatok hangoznak majd el a közönség soraiból: - Hej, amikor Bánfalvy és Harmath játszották a Jövőre veled ugyanitt-et, az aztán emlékezetes alakítás volt.

Ezeken az estéken a közönség ugyanúgy hallgathatja meg Presser Gábor színházi dalait, ahogy a zeneszerző először bemutatta azokat a társulatnak. Lett légyen az a Képzelt riport..., vagy A padlás, ezeken a híres első próbákon a társulat körülülte a zongorát, és a szerző sorban eljátszotta a dalokat, és igyekezett azokat a szereplő(k) hangján bemutatni - ha szóló, úgy, ha duett, hát úgy. Ekkor hallhatta először az előadások dalait a rendező kivételével mindenki. A színészek, az ügyelő, a díszlet-, s a jelmeztervező, a koreográfus, a kellékes, a tűzoltó s tán egy-két kíváncsi jegyszedő is.

A zeneszerző most a közönséget hívja meg a próbaterembe, nekik zenél és mesél a színházról, a színházban. Portréfilmjében a Kossuth-díjas zeneszerző így vall: "Előadóként inkább vagyok egy dalait éneklő szerző, mint énekes".

Belépőjegy: 1.600 Ft