Az UD legerősebb kapcsolata: Esztergom

Az UD legerősebb kapcsolata: Esztergom

2008. 10. 21. 20:55

"Más jelek is arra utalnak, hogy az UD-csoport alighanem a legerősebb kapcsolatot Esztergom önkormányzatával tartja fenn" – írja a legfrissebb HVG. Országos hír lett a testület által az EVÉD-be pumpált 215 millióból.

 

"Esztergomban vagyok éppen, az önkormányzatnál" - ezt már Horváth József, az UD Zrt. társtulajdonosa, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori műveleti főigazgató-helyettese válaszolta Demeter Ervin (Fidesz) országgyűlési képviselő, volt titokminiszter kérdésére egy lehallgatott és amúgy a Fidesz honlapján is közzétett telefonbeszélgetés tanúsága szerint. Más jelek is arra utalnak, hogy az UD-csoport alighanem a legerősebb kapcsolatot Esztergom önkormányzatával tartja fenn. A városi önkormányzat cége, a Strigonium Zrt. egy nappal a Meggyes Tamás fideszes polgármester elleni merénylet előtt hozta létre az UD-csoporthoz tartozó North Atlantic Protector Kft.-vel közösen az Esztergomi Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft.-t (Evéd), amelynek ügyvezetője Morvai Tamás, aki feljelentettként szerepel a megfigyelési büntetőügyben. Az Evéd annak ellenére jött létre, hogy az önkormányzatnak már van hasonló - nyomozással, biztonságvédelemmel foglalkozó - cége: a Strigoniumé a 2002-ben alakult esztergomi Secretar Kft. is.

 

Miután kitört a megfigyelési botrány, föl sem merült, hogy Esztergom átgondolja az együttműködést, ellenkezőleg, a városi képviselő-testület szeptember 25-én zárt ajtók mögött döntött, hogy 1 milliárd forinttal megemeli a Strigonium alaptőkéjét. Az összegből a tervek szerint a városi zrt 40 millió forinttal tőkét emel majd az Evédben, amely - a Szeretgom internetes városi portál tudomása szerint - két telephelyet, gépjárműállomást, autószerelő műhelyt hoz majd létre a városban (az Evéd székhelye jelenleg Budapesten van). Irodájuk is lesz, méghozzá - ha minden igaz - egy városi tulajdonú ingatlanban; így a város összesen több mint 200 millió forintot tervez invesztálni a biztonsági cégbe. Amelynek amúgy a tervek szerint feladatot is szán: eladja az önkormányzati járműparkot az Evédnek, majd visszabérli.

 

Rádi Antónia cikke az UD önkormányzati kapcsolatairól: hvg.hu

2008. 10. 23. 10:07

Törölt felhasználó #43
Törölt felhasználó #43

2008. 10. 22. 9:32

Azon gondolkodom, hogy most mi is a helyzet OV ügyben?

Az amúgy jól értesült Esztergomi Tükör épp egy hónapja erről értekezett:

Nos, Orbán Viktort több önkormányzat is díszpolgári címmel tüntette ki. A helyhatóságok indokolása rendre valamilyen, az adott településen a Fidesz-kormány időszakában megvalósított, vagy támogatott fejlesztésre, beruházásra, előrevitelre, eredményre hivatkozott. Orbán Viktor pedig mindegyik, hasonló döntést hozott vagy fontoló önkormányzattal közölte: aktív politikai pályafutása során nem kívánja átvenni ezeket a kitüntetéseket.

No akkor most mégis kivételt tesz?

2008. 10. 22. 3:13

Finoman kiemelnék egy érdekes mondatot - nem a lényeg, de nagyon jelzés-értékű, egyéb állandó véleményekkel szemben:

Az összegből a tervek szerint a városi zrt 40 millió forinttal tőkét emel majd az Evédben, amely - a Szeretgom internetes városi portál tudomása szerint - két telephelyet, gépjárműállomást, autószerelő műhelyt hoz majd létre a városban

2008. 10. 21. 22:59

Egy Pulitzer-díjas újságírónő írása - ez azért már jelez valamit arról, hogy mennyire nem jelentéktelen az ügy.

Törölt felhasználó #43

2008. 10. 21. 21:45

Információink szerint az ünnepi testületi ülésen tiszteletét teszi Orbán Viktor is, aki több mint 950 nap után átvenné a díszpolgári kitüntetését – talán.

Nem tudom mennyire jó ötlet ez számára, főleg az ebben a cikkben megfogalmazottak átolvasása után.

Minden esetre Kiss-Rigó László és Meggyes Tamás már mindent megszervezett az ünnepségre.