Az UD legerősebb kapcsolata: Esztergom
Közélet
2008. okt. 21.

<p>"Más jelek is arra utalnak, hogy az UD-csoport alighanem a legerősebb kapcsolatot Esztergom önkormányzatával tartja fenn" – írja a legfrissebb HVG. Országos hír lett a testület által az EVÉD-be pumpált 215 millióból.</p>

 

"Esztergomban vagyok éppen, az önkormányzatnál" - ezt már Horváth József, az UD Zrt. társtulajdonosa, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori műveleti főigazgató-helyettese válaszolta Demeter Ervin (Fidesz) országgyűlési képviselő, volt titokminiszter kérdésére egy lehallgatott és amúgy a Fidesz honlapján is közzétett telefonbeszélgetés tanúsága szerint. Más jelek is arra utalnak, hogy az UD-csoport alighanem a legerősebb kapcsolatot Esztergom önkormányzatával tartja fenn. A városi önkormányzat cége, a Strigonium Zrt. egy nappal a Meggyes Tamás fideszes polgármester elleni merénylet előtt hozta létre az UD-csoporthoz tartozó North Atlantic Protector Kft.-vel közösen az Esztergomi Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft.-t (Evéd), amelynek ügyvezetője Morvai Tamás, aki feljelentettként szerepel a megfigyelési büntetőügyben. Az Evéd annak ellenére jött létre, hogy az önkormányzatnak már van hasonló - nyomozással, biztonságvédelemmel foglalkozó - cége: a Strigoniumé a 2002-ben alakult esztergomi Secretar Kft. is.

 

Miután kitört a megfigyelési botrány, föl sem merült, hogy Esztergom átgondolja az együttműködést, ellenkezőleg, a városi képviselő-testület szeptember 25-én zárt ajtók mögött döntött, hogy 1 milliárd forinttal megemeli a Strigonium alaptőkéjét. Az összegből a tervek szerint a városi zrt 40 millió forinttal tőkét emel majd az Evédben, amely - a Szeretgom internetes városi portál tudomása szerint - két telephelyet, gépjárműállomást, autószerelő műhelyt hoz majd létre a városban (az Evéd székhelye jelenleg Budapesten van). Irodájuk is lesz, méghozzá - ha minden igaz - egy városi tulajdonú ingatlanban; így a város összesen több mint 200 millió forintot tervez invesztálni a biztonsági cégbe. Amelynek amúgy a tervek szerint feladatot is szán: eladja az önkormányzati járműparkot az Evédnek, majd visszabérli.

 

Rádi Antónia cikke az UD önkormányzati kapcsolatairól: hvg.hu

(forrás)