Iskolaváros, elit gimnázium? – csak egy esztergomi gimnázium a csúcsrangsorban

Iskolaváros, elit gimnázium? – csak egy esztergomi gimnázium a csúcsrangsorban

2014. 11. 08. 17:19

„Minden egész eltörött, minden láng csak részekben lobban” – vetné oda rögtön Ady, ha éppen riportot készítene az esztergomi oktatás viharos utolsó dekádjáról. Aztán utána lehetne bíróságra mászkálni, meg bizonygatni, hogy a papír márpedig hazudik, meg defektektől tántorog az egész statisztika. Egyet azonban lehetetlen nem észrevenni, ez a város dagad a büszkeségtől, lángol a Facebookon a közeg, ha díjazzák törekvéseit és címekkel halmozzák el patinás intézményeit. Hogy vagy, iskolaváros? Melyik sulid teljesít jobban?

 

Lista készült a hazai középfokú oktatás legjobb száz gimnáziumáról. Egy esztergomi mindig reménykedve olvas bele az effajta hírekbe, hiszen ahogy a város minden végén tábla jelzi, itt bizony iskolaváros dübörög. A rangnak és címnek megfelelően nem is olyan régen Esztergomnak még két középiskoláját is számon tartották a legjobbak 100-as mezőnyében. A szám azóta kicsit megcsappant, hála egy többtényezős rendszer működési mechanikájának.

 

Azért ne felejtsük, a megyében így is a legjobb a Dobó Katalin Gimnázium, amely az előkelő 73. helyen szerepel a rangsorban, cirka húsz iskolányi távolság választja el a megye másik éllovasától, a tatabányai Árpád Gimnáziumtól. 

 

Az iskolákat a diákok 2013-as tanulmányi és felvételi eredményei, a különböző versenyeken elért helyezéseik és egyéb adatok felhasználásával rangsorolta a nyomtatott HVG különszáma – írja az origo.hu.

 

 

2014. 11. 11. 20:49

Ha egy helyi értéket lerombolnak, azt egy értékalapú közösségnek újból fel kell építeni, különben az érték rombolás válik elfogadottá. A sors különös fintoraként, éppenséggel a Meggyest leváltó istvános szimpatizáns közösség egyes tagjai kerültek a városvezetésben és a KLIK-nél is kulcs pozíciókba. Megadatott nekik a kezdeményezés lehetősége. Kötelességük élni vele, mert senki nem fogja ezt helyettük felülről kezdeményezni. Első lépésként, a jó szándék kinyilvánításaként lehetne egy szimbolikus bocsánat kéréssel kezdeni, megkövetni minden üldözött, megalázott, pocskondiázott tanárt, szülőket, diákokat, koporsóba rakott szeretgomot, szimpatizánsokat. Ez nem hatáskör, aktualitás, akadályok, miegymás, hanem tisztesség kérdése, semmibe nem kerül. Persze, nem egyszerű újra felépíteni a régivel azonos, vagy magasabb színvonalú iskolát, de enélkül nincs fejlődés, marad a süllyedés és hazudozás az eredményekről. 

2014. 11. 11. 20:37

Ha megnézel más iskolát, láthatod, hogy máshol is tanulnak elsőben angolt. Meg németet is. Nyelvtanároktól. 

2014. 11. 11. 20:30

Angolul tanulni 6 éves kortól - ez szerintem nem PR, hanem a minimum elvárható szolgáltatási szint, hogy ne termeljük újra az ilyen Vida Ildikó féle tolmácskérő oligarchális szervilizmust.

2014. 11. 11. 19:08

A jelen mutatói a jelent ábrázolják, János. És az objektív mutatók engem igazolnak. A dorogi kéttannyelvűség tényleg ügyes PR. 

Egyébként a gyakorló nem veszített azzal, hogy megszűnt a Szent István Gimnázium. Hacsak nem arra gondolsz, hogy érdemes lett volna a két iskola közötti szorosabb együttműködést kialakítani. Egyébként a Szent Istvánba menő gyakorlósok mindig kitették a két gimnáziumi osztály egyikét. Meg a dobós 8. osztályos gimnázium adott évfolyamának komoly részét is. Most már az árpádházisok is próbálják csábítani a gyakorlósokat. Nyilván nem azért, mert kutyaütő a gyakorló.

2014. 11. 11. 17:20

A Gyakorló is sokat vesztett a Szent István Gimnázium és a 6 osztályos képzés kiesésével... Dorogon meg Sitku megcsinálta a kéttannyelvű képzést, ami elég komoly vonzerőt jelent jelen körülmények között. A mutatók viszont a múlt teljesítményét mutatják, nem a jelent és nem a jövőt.

2014. 11. 11. 17:10

A választások idején módom volt tapsztalni, hogy a gimnázium sorsa már csak keveseket érdekel.  Nem tett jót az ügynek az előző négy év érdektelensége Tétényi Éváék részéről sem.

Igaz lehet a mondás, hogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni.

 

Ami az esztergomi általános iskolákat illeti, azt gondolom, nem érdemes abból bármilyen következtetést levonni, hogy ismerőseid közül többen Dorogot választják. Jellemzően -kertvárost kivéve-mindig többen választják a vidékiek Esztergomot, mint az esztergomiak a vidékit. Ez azért van, mert  többségében jó az esztergomi általános iskolák színvonala ( pl Árpádházi, Mindszenty ), meg aztán mutatói alapján Esztergomban található a környék legjobb általános iskolája is. ( Gyakorló ).

2014. 11. 11. 14:56

A szétvert Szent István Gimnáziumot lényegében 5-6 év alatt építette fel egy szakközépiskola (I. István, ami abban a rendszerben nem lehetett Szent) "romjain" néhány ember. A mostani romokon is újra lehetne építeni. Nem halt meg senki, még élnek és máshol, ahol hagyták őket  épp építenek, mert ők ezt tudják (avagy miért kezdte több esztergomi ismerősöm 6 éves gyereke az iskolát Dorogon és nem Esztergomban, ugye),

2014. 11. 11. 14:51

Úgy gondolom, a névváltoztatás már nem old meg semmit.  Sajnos, a régi Szent István Gimnáziumot már nem lehet visszahozni Rosszall
Aljas módon szétverték, a régi, kiváló eredményeket felmutató nevelőtestületet megalázták.
Megjegyzem: én nem voltam "Istvános", de fáj, amit  - politikai okokból - ezzel az intézménnyel tettek. Sírós 

2014. 11. 11. 12:01

Én úgy érzékeltem, hogy ez már nem sok embert érdekel. 

2014. 11. 11. 11:31

Azt hiszem ez már KLIK hatáskör. Persze egy képviselőtestületi határozat születhetne arról, hogy a város kéri a KLIK-et a névváltoztatásra...

2014. 11. 11. 1:48

A tönkretett Esztergomi Szent István Gimnázium eredeti állapotát állítsa helyre az új városvezetés! A sok üres locsogás helyett, tessenek nekilátni!

2014. 11. 10. 10:01

Bővebben magánban nyomjátok, ha lehet, mert ennek az égvilágon semmi köze az iskolai rangsorhoz! 

 

2014. 11. 10. 8:53

Bővebben?

Fogalmam nincs,hogy miről van szó.

2014. 11. 10. 8:08

Talán, mert képviselő úr is ott ropta!

 

2014. 11. 09. 18:34

aztán mi köze van ennek a középiskolai rangsorhoz? 

2014. 11. 09. 14:55

Sokat köszörülhet a város hírnevén esett csorbán az az egész világhálót bejáró remekbeszabott társasági esemény, ahol megcsodálhatjuk Esztergomi Bandi unokája, Dzsesszika keresztelőjét. Az a Bazilikához hajtó rózsaszín Hummer limuzin, meg a tatai Hotel Kiss-ben táncoló derék munkások! Nem is értem, hogy ez még hogy nem került fel a Szeretgomra. :-)

2014. 11. 09. 14:37

Igazad van: a kis öröm is öröm.:-(

 

2014. 11. 09. 11:33

Már annak is örülhetnél,hogy nem szüntették meg.

2014. 11. 09. 8:40

Régi "Dobós"-ként fáj a szívem, hogy a 73.hely már említésre méltó!Sírós

 

2014. 11. 08. 21:31

"... hiszen ahogy a város minden végén tábla jelzi, itt bizony iskolaváros dübörög."

Én meg azt hiszem - a középfokú intézmények teljesítése alapján -  hogy ezeket a táblákat időszerű lenne eltávolítani.