Iskolaváros, elit gimnázium? – csak egy esztergomi gimnázium a csúcsrangsorban
Kultúra
2014. nov. 8.

<p style="text-align: justify;"><em>„Minden egész eltörött, minden láng csak részekben lobban”</em> – vetné oda rögtön Ady, ha éppen riportot készítene az esztergomi oktatás viharos utolsó dekádjáról. Aztán utána lehetne bíróságra mászkálni, meg bizonygatni, hogy a papír márpedig hazudik, meg defektektől tántorog az egész statisztika. Egyet azonban lehetetlen nem észrevenni, ez a város dagad a büszkeségtől, lángol a Facebookon a közeg, ha díjazzák törekvéseit és címekkel halmozzák el patinás intézményeit. Hogy vagy, iskolaváros? Melyik sulid teljesít jobban?</p>

 

Lista készült a hazai középfokú oktatás legjobb száz gimnáziumáról. Egy esztergomi mindig reménykedve olvas bele az effajta hírekbe, hiszen ahogy a város minden végén tábla jelzi, itt bizony iskolaváros dübörög. A rangnak és címnek megfelelően nem is olyan régen Esztergomnak még két középiskoláját is számon tartották a legjobbak 100-as mezőnyében. A szám azóta kicsit megcsappant, hála egy többtényezős rendszer működési mechanikájának.

 

Azért ne felejtsük, a megyében így is a legjobb a Dobó Katalin Gimnázium, amely az előkelő 73. helyen szerepel a rangsorban, cirka húsz iskolányi távolság választja el a megye másik éllovasától, a tatabányai Árpád Gimnáziumtól. 

 

Az iskolákat a diákok 2013-as tanulmányi és felvételi eredményei, a különböző versenyeken elért helyezéseik és egyéb adatok felhasználásával rangsorolta a nyomtatott HVG különszáma – írja az origo.hu.

 

 

(forrás)