Városimázs Toplista 2007: Miskolc, Siófok és Balatonfüred a nyertes - Esztergom kategóriájában második
2008. ápr. 29.

<p>Az Image Factory és az Observer Budapest Médiafigyelő kutatásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy mely városoknak sikerült a legkedvezőbb képet kialakítaniuk magukról a nyilvánosságban 2007-ben. A három kategóriában kihirdetett eredmény szerint a megyei jogú városok között Miskolc, a nagyvárosok között Siófok, a kisvárosok körében Balatonfüred imázsa volt a legvonzóbb. A toplista abszolút első helyét szintén Siófok szerezte meg. Esztergom kategóriájában a második.</p>

A települések a nyilvánosságban karakteres, azonosítható képpel, imázzsal jelennek meg. A városimázs hasonlatos a termékek piacán felépített brandhez: olyan a fejekben élő kép, amely gyorsan eligazít a választás során. Annál biztosabban választja a fogyasztó az adott terméket, minél karakteresebb imázzsal, minél markánsabb, eltaláltabb pozicionálással célozzák meg. Az a város rendelkezik jól felépített imázzsal, amely kitartó munkával eléri, hogy mindenkinek ugyanaz a három – kedvező kicsengésű – mondat jusson eszébe neve hallatán. A városvezetők egyre inkább kezdik felismerni, hogy a kommunikációs befektetések megtérülnek: több hazai és külföldi turista jön a városba, illetve nagybefektetők dönthetnek a település mellett. Az Image Factory és az Observer kutatásának az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a települések imázs-kommunikációjának fontosságára, és értékelje az eddigi eredményeket.

2007-ben Miskolc volt a legkedvezőbb imázzsal bíró megyei jogú város, őt Szeged és Debrecen követi a listán. Miskolc a sikeres átpozicionálás iskolapéldája. Kitartó kommunikációs munkával igyekeznek átformálni az iparváros megörökölt képét oktatási, kulturális és fesztiválvárossá. A kommunikációban hangsúlyos szerepet kap a város környezettudatos elkötelezettsége. Miskolc ezt a képet folyamatos és intenzív médiajelenléttel tudta alátámasztani. Szeged és Debrecen változó minőségű hírekkel, és kevésbé agilis kommunikációval maradt le az első helyről. A megyei jogú városok kiegyensúlyozott képet mutattak: az élboly és a középmezőny távolsága nem volt olyan jelentős, mint a többi kategória esetében, azonban a lista végén szereplők lemaradása számottevő.

A nagyvárosok kategóriájában az első helyen Siófok, a másodikon Esztergom, a harmadikon Hajdúszoboszló végzett. Siófok nemcsak kategóriájának győztese, de az összesített listát is vezeti. Szerencsés lehetőségeit jól használta ki: folyamatosan hangsúlyozta kiváló turisztikai adottságait, de a turistaszezonon kívüli rendezvényeivel is fókuszba tudott kerülni. A városvezetés egyes turista- és polgárbarát intézkedései további megerősítést nyújtottak a város által sugárzott vendégszerető képnek. Nemcsak az adottságaival bánt jól, hanem képes volt kreatív eseményekkel és ötletekkel a szezonon kívül is felhívni a média figyelmét. Esztergom esetében a válságkommunikáció hiányosságai gyengítették a város pozícióját, míg Hajdúszoboszló nem szolgált a hagyományos turisztikai adottságain túl egyéb témával az országos nyilvánosság számára.

A kisvárosok kategória-győztese Balatonfüred lett, őt követi Fót, majd Kőszeg városa. Az Északi-part fővárosa Siófoknál visszafogottabban kommunikált, azonban megcélzott közönsége nem a féktelen bulik fővárosát keresi benne. A város koherensen tudta sugározni a nyilvánosság számára a békés, nyugodt, színvonalas pihenést nyújtó üdülőközpont imázsát, amely a nyári szezonban nívós kulturális programokkal is tudott szolgálni az odalátogatók számára. Különösen a kisvárosok esetében tapasztaltuk a hírgeneráló képesség gyengeségét, a tudatos kommunikációs erőfeszítések hiányát.

Kutatásunkban hangsúlyos részt kapott a települések honlapjának vizsgálata, amely kiváló eszköz arra, hogy ne csak naprakészen tájékoztassa az érdeklődőket, de kedvező képet is mutasson a városról. A legjobb értékelést Kőszeg kapta elegáns, korszerű és felhasználóbarát honlapjával.

A kutatási jelentés letölthető a

imagefactory.hu internetes oldalról.

További információ:

Bognár Ákos, az Image Factory kreatív igazgatója

+ 36 20 454 1605

akos.bognar@imagefactory.hu

A tanulmány megállapításai: A diszkréció hiánya

Esztergommal kapcsolatban több olyan önkormányzati döntés is országos publicitást kapott, amely önmagában nem lett volna országos érdekeltségű, azonban a köréjük csoportosult botránysorozat miatt mégis bekerült az országos sajtóba. Ilyen a helyi gimnázium igazgatójának a felmentése, és az ezt követő botránysorozat. Az eseménysorozat kommunikációs tanulsága, hogy el kell végezni a szükséges egyeztetéseket, és megkell vizsgálni a lehetséges kommunikációs hatásokat is az önkormányzati intézkedések előtt.

(forrás)