Függetlenség esztergomi Fidesz módra
Közélet
2010. szept. 18.

<p><em>"Petróczy Gyula az elmúlt két választás alkalmával is a független jelöltként, a FIDESZ-KDNP támogatásával indult az önkormányzati választásokon."</em></p>

 

 

Kérem nézze meg figyelmesen az itt látható képeket. (Esztergomi Fidesz iroda 2010.09.13)

Az, hogy a kép az Esztergomi Fidesz irodájának kirakatában van, "szinte teljesen mellékes". Ne engedje, hogy olyan egyéb körülmények befolyásolják mint az  „Újra Fidesz" felirat, és a jelölt szíve tájékán látható Fidesz és KDNP logókat se vegye figyelembe.

 

Most pedig nézzük meg  az esztergomi Fidesz honlapját a 2010.08.16 - 2010.09.07 közötti időszakban. (éppen "kopogtatócédula" gyűjtés volt...)

 

Tehát a Fidesz hivatalos honlapján, augusztus 16-tól Petróczy Gyula mint a FIDESZ-KDNP jelöltje volt látható.

 

Ha eddig nem jöttek volna rá akkor megsúgom:  Ön egy független esztergomi  jelölt szórólapját látja.

De ha még kételyei lennének, hát segítek.

Ön jól látja: az óriásplakáton egy független, és kilenc Fideszes jelölt képe látható.

A járműreklámon ezek után már gyerekjáték megtalálni azt az egy függetlent a tíz arckép közül.


Az igazi független esztergomi jelöltre az a jellemző, hogy miközben Esztergom 1. számú választókerületében függetlenként indul, ezenközben a városi  Fidesz-KDNP kompenzációs lista második helyén áll. (A törvény egyébként ezt megengedi)

Az esztergomi Jobbik úgy vélte, hogy mindezek ellenére mégiscsak megtévesztőek lehetnek a fent bemutatott képek a választópolgárok számára, ezért ahogy ilyenkor lehetséges a helyi azaz az esztergomi választási bizottsághoz fordultunk.


Első körben vesztettünk.


Néhány gyöngyszem a Helyi Választási Bizottság indoklásból:

"A Bizottságban felmerült a gyanúja annak, hogy az óriásplakátokon és a buszon elhelyezett választási hirdetmények alkalmasak lehetnek arra, hogy a választópolgárokat - akik nem az 1. számú választókerületben élnek - megtévessze, de tekintettel arra, hogy Petróczy Gyula képviselőjelölt szerepel a FIDESZ-KDNP kompenzációs listáján, ezért arra a következtetésre jutottak, hogy nem megtévesztő, és nem sért választási alapelvet."

Viszont a kompenzációs listáról sehol nem látunk óriásplakátokat, és szórólapokat sem dobáltak be ezzel kapcsolatban a választópolgároknak.

Úgy látszik a független jelöltség tényével a helyi Fideszes vezető, Steinl Balázs nem volt tisztában, hiszen ezt nyilatkozta „„Az ajánlószelvények begyűjtése után örömmel mondhatom, hogy választóinknak köszönhetően mindegy egyéni választókerületben sikerült jelöltet állítanunk"

Ez az állítás nem felel meg a valóságnak, hiszen a Fidesz nem indít jelöltet a 1. számú választási körzetben! (A Fidesz-KDNP a tízből csak kilenc helyen állított jelöltet.)

De Meggyes Tamás jelenlegi polgármester, a Fidesz polgármester jelöltje sem volt tisztában azzal, hogy Petróczy független jelölt, hiszen a sajtótájékoztatót - ahol a Fidesz a jelöltjeit bemutatta-  ezekkel a szavakkal zárta: ...most is az összhang és az egyensúly jellemzi a helyi szervezet képviselői csapatát."

A Helyi Választási Iroda másik igazi "szakmai" indoklása pedig így hangzott:

"Petróczy Gyula az elmúlt két választás alkalmával is a független jelöltként, a FIDESZ-KDNP támogatásával indult az önkormányzati választásokon."

Éljen a következetesség. Ha valaki független volt, az most is független. Akkor ezt a gondolatmenetet folytatva: Aki Fideszes volt az most is az. De akkor mi a helyzet például Fodor Gáborral...

 


Így tehát a helyi választási bizottság, 4-1 arányban elutasította a kifogásunkat. A hasonló tartalmú következő kifogásunkat az időközben 7 főre bővült bizottság 4-3 arányban ismét elutasította.

 

Ma pedig a tatabányai Területi választási bizottság döntött 4-2 arányban úgy, hogy:

A TVB megállapítja, hogy a FIDESZ honlapján és a Hídlapban megjelent, megkifogásolt tudósítások nem voltak tényszerűek, de úgy ítélte meg az összes körülményt, bizonyítékot mérlegelve, hogy ez döntően nem alkalmas a választópolgárok befolyásolására, megtévesztésére. A TVB látja a megkifogásolt tevékenységben a következetlenséget, de pozitívan értékeli, hogy a FIDESZ törekszik a kampánytevékenységében hangsúlyozni az általa támogatott egyéni választókerületi jelölt függetlenségét. A TVB nem látta sérülni a választási eljárás alapelveit.

Ha viszont nem történt megtévesztés és mindenki számára egyértelmű a jelölt függetlensége, akkor miért történtek, történnek ezek a változások?

 

Jelenleg 2/3-0 a Fidesz javára.

Jön a 3. félidő, azaz irány a pártatlan bíróság.

 

A teljes fellebbezés anyaga fényképekkel innen letölthető

 

ZPZs

(forrás)