Esztergomi nyár 2010 - szamizdat és underground piknik
2010. 06. 21. 0:00
2010. 06. 27. 23:30

Széchenyi tér

SZAMIZDAT ÉS UNDERGROUND PIKNIK 2010

2010. június 21-27., hétfő-vasárnap

A Piknik ideje alatt filmvetítések a 60-as - 70-es évek betiltott filmjeiből, valamint a korszakot híven megjelenítő kultuszfilmek a volt drogéria épületében, a Széchenyi tér 21-ben kialakított „Fesztiválmoziban". A vetítések után alkotó és művész-közönségtalálkozók, beszélgetések.

Kult-filmek és népszerű filmszatírák:

Gazdag Gyula: Bástyasétány '74

Bacsó Péter: Tanú

Gothár Péter: Megáll az idő

Wahorn András: Jégkrémbalett

(1984, 73perc, színes)
Operatőr: Dobos Gábor, Mihók Barna
Képzőművészeti indíttatású, szürreális, organikusan építkező filmklip a Bizottság együttes dalaira.

Tímár Péter: Csinibaba

A Balázs Béla Stúdió betiltott filmjei:

Magyar Dezső: Büntetőexpedíció
(1970, 37 perc, ff), Oberhausen, 1971, fődíj.
Operatőr: Ragályi Elemér
Író: Dobai Péter
A monarchia lovaskülönítménye 1913-ban megtorló akciót vezet egy szerb falu ellen, ahol megöltek egy osztrák tisztet. A film a lázadás esélyeit vizsgálja a hatalom rendíthetetlenségével szemben a kitartó menetelés során.
A rendező, Magyar Dezső 1971-ben elhagyta az országot, Torontóban telepedett le, ma LA-ben él, tanít.

Najmányi László: A császár üzenete
(1975, 50 perc,ff)
Operatőr: Dobos Gábor
A film alapjául szolgáló Kaffka-novella csak lehetőség arra, hogy a film is kiváltsa azt az izgalmat, amit egy üzenet híre vált ki. Így a film sem film a maga klasszikus értelmében, hanem a film híre, előzetese, és a JÖN,JÖN,JÖN feliratok között egyedül a főhős, a hírhozó körüljárása, bemutatása történik meg.
A rendező, Najmányi László egy rockzenei együttes tagjaként hagyta el 1978-ban hazánkat. Először Párizsban telepedett le, 1980-tól Torontóban, majd 1985-tŐl New Yorkban élt. 1997-ben hazatelepült

Erdély Miklós: Álommásolat
(1977, 78 perc, ff)
Operatőr: Dobos Gábor
„Az ébrenlévőnek egy, mégpedig közös világuk van, míg szunnyadás közben mindenki sajátjába fordul". - Herakleitosznak ezt a fragmentumát választotta a szerző filmje mottójául. Ennek a magába fordult világnak megjelenítésre tett kísérlet a film.
Erdély Miklós építész, filmrendező, író, képzőművész. 1947-ben szobrász szakon végzett. 1986-ban került sor első önálló kiállítására, amelynek megnyitójára súlyosbodó betegsége miatt már nem tudott elmenni.

Hajas Tibor: Öndivatbemutató
(1976, 17perc, ff)
Operatő: Dobos Gábor, Vető János
A film az utca embereit állítja kamera elé, természetes, vagy preparált helyzetben. A felvételek szereplőihez a narrátorok költői intelmeket intéznek.
Hajas Tibor az ELTE angol szakán kezdte tanulmányait 1965-ben, ám egy év múlva egy utcai zavargáson való részvétel miatt kicsapták. 1980-ban bekövetkezett haláláig egy fővárosi fa- és papíripari szövetkezet alkalmazottja volt. Magát mindvégig elsősorban költőnek tekintette.

Müller Péter: Ex kódex
(1983, 90 perc, színes)
Operatőr: Dávid Zoltán
Minden film el akarja hitetni magáról, hogy a vetített kép a valóság. A film kettősen feltételes, stilizált közegben a valóság is úgy tesz, mintha vetített kép volna. Kik azok a „hassasin-ok", akik egy történelmi fikció horror-félhomályából üzennek sejtelmes áttételességgel?
A film operatőre, Dávid Zoltán 1985-ben Ausztráliába távozott.

Ember Judit: Pócspetri
(1983, 150 perc, ff)
Operatőr: Mertz Lóránd

1948-ban, az iskolák államosításakor Pócspetriben tisztázatlan körülmények között meghalt egy rendőr. A rendőrgyilkosnak bélyegzett falu lakosai ellen a későbbi koncepciós pereket előrevetítő eljárást folytatott le a hatóság és az akkori eseményeket idézi fel a film a még élő lakosok megszólaltatásával.
A film rendezője, Ember Judit sokáig láthatatlan rendező volt, mert minden filmjét betiltották.

Gulyás Gyula-Gulyás János: Törvénysértés nélkül
(1982-88, 180 perc, színes)
Filmszociográfia az 1950-53 között hortobágyi munkatáborokba minden törvényesség nélkül elhurcolt családokról. A drámai visszaemlékezésekből megtudjuk, hogy a népi demokrácia hajnalán hogyan váltak jogfosztottá egész családok.