Újabb expedíció Dél-Olaszország tűzhányóihoz
2008. máj. 13.

<p>A napokban rövid ideig ismét hallatott magáról Európa legnagyobb tűzhányója, a szicíliai Etna, ám minden bizonnyal ez még nem jelenti az aktivitás végét, vélekedik a dorogi barlangkutató egyesület Vulkanológiai Kollektívája, melynek tagjai két hét múlva újabb expedíciót vezetnek a nevezetes tűzhányóhoz.</p>

A napokban rövid ideig ismét hallatott magáról Európa legnagyobb tűzhányója, a szicíliai Etna, ám minden bizonnyal ez még nem jelenti az aktivitás végét, vélekedik a dorogi barlangkutató egyesület Vulkanológiai Kollektívája, melynek tagjai két hét múlva újabb expedíciót vezetnek a nevezetes tűzhányóhoz. A 3350 méter magas vulkánóriás tevékenységét az utóbbi két évben viszonylagos nyugalom jellemezte, így a szombaton kezdődő, s azóta lecsendesedő lávaömléssel kísért kitörés – az elmúlt évek tapasztalatai alapján – minden bizonnyal csak előjele volt egy erőteljesebb aktivitást mutató periódusnak. Mindenesetre e rövid ideig tartó működés is számtalan látnivalót (lávaformákat, salakkürtőket, krátereket stb.) hozott létre.

A BEBTE csapata május végén indul két hetes túrájára, mely során a résztvevők alaposan megismerkednek majd az Etna tevékenységével, de természetesen nemcsak a szicíliai óriást látogatják meg, hanem Dél-Olaszország egyéb ismert tűzhányóit is, így a Nápoly fölé magasodó Vezúvot, a Lipari-szigeteki Vulcanót és Strombolit is.

Az idei út a korábbiakkal ellentétben rendhagyó lesz a tekintetben is, hogy a szervezők nagy hangsúlyt fordítanak a Lipari-szigetvilág kevésbé ismert, de vulkánosság szempontjából szintén nem érdektelen szigeteinek megismerésére.

A 33 fős csapathoz két főnek még lehetősége van csatlakozni. Elsősorban gyakorlott túrázók jelentkezését várják. Bővebb információ megtalálható a www.bebte.hu oldalon.

A BEBTE 1999 óta szervezi dél-olaszországi vulkántúráit, azóta már több mint 10 alkalommal járták a térség aktív tűzhányóit. A túrák nem öncélúak, a kint szerzett tapasztalatokat bárkivel szívesen megosztják. Az elmúlt kilenc évben újságcikkek tucatjait publikálták, úti filmjüket pedig a Magyar Televízió is műsorra tűzte. Az iskolákban tartott számos előadás mellett létrehoztak egy kőzetekből, ásványokból és különböző ismeretterjesztő anyagokból álló gyűjteményt is, mely az ígéretek szerint Dorogon kerülhet elhelyezésre. Az egyesület vulkanológiai tevékenységére a tavaly megalapított szakmai kollektíva, és a működő itáliai tűzhányókat bemutató, kereskedelemben is beszerezhető könyv tette fel a koronát.

(forrás)