Ister-Granum Eurorégió - Szeretgom

Ister-Granum Eurorégió

Utolsó frissítés:
2008.05.27. 20:04:52

Az Ister-Granum Eurorégió egy határmenti együttműködés (eurorégió), százkét település önkormányzati társulása. A 2001-ben újjáépült a Mária Valéria híd lehetővé tette egy kisrégió megalakulását. Ezzel Esztergom visszanyerte a vonzáskörzetének északi részét is, amit Trianon után elvesztett. Központja az Imaház utca 2 alatt, az egykori zsinagóga épületében található.

Fekvése

A magyar-szlovák határon fekszik. Területe meghaladja a 2000 km²-t. Kétharmada Magyarországhoz, egyharmada pedig Szlovákiához tartozik, nagyjából Esztergom 25-35 kilométeres körzetében. Lakossága 216 000 fő. Központja Esztergom, aminek egyre erősödik regionális szerepe az újjáépült híd révén.

Nevének eredete

Az Ister a Duna római kori latin neve, a Granum pedig a Garamé. A latin név nem csak a közös európai kulturális örökségre utal. Esztergom neve is a földrajzi helyzetére utaló két folyónévből keletkezett. Így az elnevezés egyszerre jelöli a kisrégió arculatát meghatározó két folyó völgyét és a régióközpontot.

Története

A régió székháza, a képen még Technika Házaként funkcionál 2000. október 13-án kötöttek együttműködési megállapodást az Esztergom és Nyergesújfalu Kistérségi Területfejlesztési Társulás, a Párkányi Déli Régió, valamint Tokod és Tokodaltáró. Az együttműködéshez azóta több tucat település csatlakozott, amely 2003. november 17-e óta hivatalos, intézményesített formában, mint eurorégió működik. Szervezeti struktúrája 2004-ben nyerte végleges formáját. A magyarországi településeket az Ister-Granum Önkormányzati Társulás fogja össze, a szlovákiai települések pedig a Déli Régió Önkormányzati Társulásba tömörülnek. A két társulást egy együttműködési megállapodás kapcsolja össze.

A települések főleg kulturális, közlekedés-fejlesztési (két új Ipoly-híd építése) és egészségügyi téren működnek együtt.

A kisrégió a 2007-2013-as EU-s költségvetési időszakban mintegy 30 millió euró értékű beruházást szeretne megvalósítani. A tizennégy project tartalmazza egy regionális borút és egy regionális idegenforgalmi tájékoztató rendszer kiépítését, valamint az egészségügy és a katasztrófaelhárítás integrálását.

A régióhoz tartozó települések

Annavölgy, Bajna, Bajót, ''Bajta'', ''Bart'', ''Bátorkeszi'', Bernecebaráti, '' Béla'', ''Bény'', ''Búcs'', ''Csata'', Csolnok, Csobánka, ''Csúz'', Dág, Dorog, Dömös, Dunabogdány, ''Dunamocs'', ''Dunaradvány'', ''Ebed'', Epöl, ''Érsekkéty'', Esztergom, ''Farnad'', ''Fűr'', ''Garamkövesd'', ''Garampáld'', ''Garamsalló'', ''Helemba'', ''Ipolybél'', Ipolydamásd, ''Ipolypásztó'', ''Ipolyszakállos'', ''Ipolyszalka'', Ipolytölgyes, ''Karva'', ''Kéménd'', Kemence, Kesztölc, Kismaros, Kisoroszi, ''Kisölved'', ''Kisújfalu'', ''Kicsind'', ''Kiskeszi'', ''Kisgyarmat'', Kóspallag, ''Köbölkút'', ''Kőhídgyarmat'', ''Kural'', ''Kürt'', ''Lekér'', ''Lontó'', ''Leléd'', ''Libád'', Lábatlan, Leányfalu, Leányvár, Letkés, Máriahalom, Márianosztra, Mogyorósbánya, ''Muzsla'', Nagybörzsöny, Nagymaros, ''Nagyölved'', Nagysáp, ''Nána'', Nyergesújfalu, ''Nyírágó'', ''Oroszka'', ''Párkány'', Perőcsény, ''Peszektergenye'', Piliscsaba, Piliscsév, Pilisjászfalu, Pilismarót, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Sárisáp, ''Sárkányfalva'', ''Szete'', Süttő, Szob, Szokolya, ''Szőgyén'', Tahitótfalu, Tát, Tésa, Tinnye, Tokod, Tokodaltáró, Úny, Vámosmikola, Verőce, Visegrád, ''Zalaba'', Zebegény, ''Zseliz''

A közgyűlés

A régió vezető testülete. A közgyűlés az eurorégió legfontosabb döntéshozó szerve. Tagjai a települések polgármesterei, akik településük nagyságától függetlenül egyenlő szavazati joggal rendelkeznek. A Közgyűlés munkáját előkészítik a szakbizottságok és az elnökség előterjesztései, amelyekre vonatkozóan a közgyűlés hoz végső döntést. A közgyűlés minden második hónap első szerdáján ülésezik Esztergomban.

Bizottságok

A nyolc szakmai bizottság hivatott az Eurorégió fejlesztési terveinek szakmai előmozdítására. Tagjai olyan, országos kitekintéssel rendelkező szakemberek, akik valamilyen módon kötődnek az Eurorégióhoz, származásuk vagy pályafutásuk egy szakasza révén közelebbről ismerik a térséget és szívesen vesznek részt venni a jövő elképzeléseinek kidolgozásában.

A bizottsági elnökök közül négy szlovák és négy magyar polgármester, akik a közgyűlés előtt rendszeresen számot adnak a bizottságban folyó munkáról. A szakbizottságok tagjai nem tagjai ugyan a közgyűlésnek, de egy-egy témára vonatkozó előterjesztésénél meghívott vendégként gyakran részt vesznek a közgyűlésen.

Regionális funkciót betöltő intézmények, szervezetek

A legnagyobb előrelépések a régió életrehívása óta az egészségügy területén történtek. A regionális kórház szerepét az esztergomi Vaszary Kolos Kórház látja el. Mivel a szlovák oldalon a legközelebbi kórház Érsekújváron található, az esztergomi kórház fogadja a szlovákiai települések lakóit is, illetve sok szlovákiai nővér dolgozik a kórházban.

A régiónak 2004-ben saját borrendje alakult, a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend. A tagok ruházata az egykori Esztergom Vármegye főtisztviselői díszruháját mintázza.

2007-ben a párkányi helyi televízió és az Esztergom Televízió lerakták egy regionális tévécsatorna alapjait.

Külső hivatkozások

  • Az eurorégió honlapja
  • A régió térképe
  • Ister-Granum Eurorégió Gazdasági Portál
  • Ister-Granum Civil Portál
  • A régió borrendje

    Forrás: wikipedia

  • hivatkozások erre wiki oldalakról