Esztergom | Szeretgom.hu

Délnyugati városrész

Kaszás Tamás

Kaszás Tamás vagyok, 24 éves, esztergomi lakos. Itt születtem, ide köt minden, és itt is tervezem a jövőm. Táti úti lakosként az itt lévő zöld utcák kis kertes házai között nőttem fel. A biciklizéseket a barátokkal a Szentkirályi utcabán, vagy a futóversenyek emlékét az Öntöde utcában az sem veheti el, ha utóbbit már Petz testvéreknek nevezték át.

A Kis-Duna sétány és a gát az örök kedvenc kutyasétáltató útvonalam marad, a 11-es főút menti mezők pedig mindig a fiatal korom kincskereső kalandjainak emlékeit fogják felidézni bennem. Mindszentys, majd Balassás diákként Esztergomot úgy ismerem, mint a tenyeremet. Amire mások messziről jönnek, hogy a csodájára járjanak, az számomra a hétköznapok része: séta a Várhegy meredek parkjában, érezni a Sötétkapu hűsítő árnyékát egy meleg nyári napon, kiülni a Bazilika hatalmas oszlopai elé egy lyukasóra alatt.

Mielőtt felsőoktatási tanulmányaimat megkezdtem volna, hogy történelem-földrajz szakos tanár legyek, a Líra–Móra Könyvesbolt legfiatalabb üzletvezetője voltam. Ott nagyon sok esztergomit megismerhettem, mondhatni, a könyvek összehoztak minket. Az olvasás iránti szeretetemet otthonról hozom, amit a remek tanáraim mindenhol csak erősítettek, amiért mindig hálás leszek nekik.

Ugyan mindig szerettem a történelmet, ám sosem terveztem, hogy politikával akarnék foglalkozni. Az eziránt való érdeklődésemet a 2010-es esztergomi patthelyzet kialakulása hozta. Azzal, hogy városunk megbolydult a testület kompromisszumképtelensége folytán, újra országos szintre emelte az esztergomi közéletet. Sajnos nem az előnyünkre.

Városunk a tökéletes iskolapéldája annak, hogy milyen az, mikor a pártérdekek előbbre valók mint Esztergom és polgárainak jövője. Én szerencsés vagyok, mert helyi szinten az általam vezetett Momentum Mozgalomban egy olyan közösséget ismerhettem meg, akik tudják, a nézetek most másodlagosak.

Nekünk itt, helyben van kötelességünk: tennünk kell a városért, mert nem adhatjuk a jövőnket! Én egy olyan helyen szeretnék élni, ahonnan nem kell elmenni, de érdemes lehet hazajönni. Szeretem Esztergomot, nekem a város az első!