Esztergom | Szeretgom.hu

Víziváros, Szenttamás, Aradi téri és Irinyi utcai lakótelep

Cserép János

Cserép János vagyok. Esztergomban születtem, 1979-ben. Apai ágon őseim az 1700-as évek óta a város polgárai voltak. 

Esztergomban jártam ki az iskoláimat a Gyakorló (ma Vitéz János) Általános Iskolában és a Szent István Gimnáziumban. Tanulmányaimat a Budapesti Műszaki Egyetemen folytattam. Az egyetem elvégzése után néhány évig még Budapesten maradtam, de mindig is tudtam, hogy egyszer visszaköltözöm a szülővárosomba – ez végül 2005-ben következett be. Néhány év alatt egyszemélyes mikrovállalkozásomat egy kisebb szoftverfejlesztő céggé fejlesztettem, mely háromszor nyerte már meg a Mensa Intelligens Vállalat versenyét a kisvállalat kategóriában. Szeretem magam az átlagon felül teljesíteni képes emberekkel körülvenni. 

Tizenegy évvel ezelőtt házasodtam, három lány és egy fiúgyermek büszke édesapja vagyok. 

Esztergomi közéleti szerepvállalásom 27 évesen, 2006-ban kezdődött. A Szeretgom internetes portál alapítójaként a helyi független média újrateremtésével gyorsan kivívtam az akkori városvezetés ellenszenvét. Ez hamarosan – a Szent István Gimnázium ügye kapcsán – totális háborúba csapott át. A Szeretgomon lehozott tényfeltáró- és véleménycikkek nyomán polgári perek és büntetőeljárások tucatját zúdította a nyakamba az akkori polgármester. Azt hitték, ezekkel gyorsan megtörnek, de próbálkozásaik sorra kudarcba fulladtak. Ezen ügyek miatt (is) a Fidesz 2010 őszén elvesztette Esztergomban a támogatói harmadát-negyedét és ezzel a polgármesteri posztot is.

Az akkori helyi politika szűklátókörűsége miatt hátrébb léptem a közélettől, 2011 után inkább a családomra, a szakmámra és a cégem építésére koncentráltam. 

2017-ben éreztem újra azt, hogy érdemes ismét politikailag aktívabbnak kellene lennem. A frissen párttá alakult Momentum mozgalom vonzott rövid időre magához, majd 2018-ban független jelöltként indultam. Minden igyekezetemmel azon voltam, hogy a pártok lelkiismeretére tudjak hatni, a koordináció érdekében. Az eközben szerzett tapasztalatok sokat segítettek abban, hogy az újabb Fidesz kétharmad után új célt tűzhessek ki. Azt, hogy 2019 őszén már ne ismétlődhessen meg 2014 ősze Esztergomban.

Ennek érdekében 2018 tavaszától országosan kerestem a kapcsolatot a hasonlóan gondolkodó vidéki kulcsemberekkel. Gyorsan bekerültem egy jó csapatba. Bejártuk a fél országot Hernádszentandrástól Gödöllőn, Siófokon át Zalaszentgrótig. Sikeres vidéki polgármesterekkel, egykori és jelenlegi országgyűlési képviselőkkel, megyei közgyűlések ellenzéki tagjaival beszélgettünk, ismerkedtünk. Sokan ezen találkozók résztvevői közül ma Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmának környezetében helyezkednek el. 

Ezzel párhuzamosan még 2018 tavaszán elindítottam egy rendszeres találkozót a közeledés, közelítés céljából az Esztergomban aktív politikai szereplők között is. Ennek lett az eredménye, hogy 2019. május 10-én, négy nappal negyedik gyermekem születése után, a várost új irányba állítani akaró szereplők közös jelöltként indítottak Esztergom polgármesteri címéért. Nem egyedül – hanem egy csapattal, amit szintén minden szereplő egyöntetűen támogat.