Kinek van igaza: nő vagy csökken az egyházi iskolák állami támogatása?
Egyház
2007. okt. 3.

<p>Az oktatási tárca szerint nem kevesebb, hanem több pénzt kapnak az egyházi iskolák a korábbi évekhez képest. A győri megyés püspök korábban azt állította, a minisztérium csökkenti a támogatást.</p>

Az állam valótlant állít, amikor azt mondja, hogy nem csökkenti az egyházi iskolák finanszírozására szánt összeget - jelentette ki hétfőn a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Oktatási Bizottságának elnöke a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet 10 éves jubileumi ünnepségén.

Pápai Lajos győri megyéspüspök állítása szerint a Győri Egyházmegyében az elmúlt tanévben 170 millió forintnyi forrás átcsoportosítására volt szükség, hogy a korábbi iskolai üzemeltetést biztosítsák.

Erdő Péter esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmiséjében hangsúlyozta: "Igazi nevelés csak világnézeti alapon lehetséges", amelyből fakadóan az egyházi iskolák jogosultak az állami támogatásra. Veres András szombathelyi megyéspüspök hozzátette: az iskolák fenntartása az egyház egyik legnemesebb, de egyben legnehezebb feladata, mert a deficitet máshonnan kell pótolni. Néha alapvető eszközökről kell lemondani, ennek ellenére kiváló eredményeket érnek el a katolikus pedagógusok - állapította meg.

Az oktatási tárca egyházi kapcsolatokért felelős titkárságának vezetője a Népszavának azt nyilatkozta, az egyházi iskoláknak 2006-ra fizetendő teljes összeg nemhogy kevesebb lesz, de nőni is fog a 2005-re kifizetetthez képest.

Csepregi András elmondta, nem tudja, és nem is érti, hogy miről beszélt Pápai Lajos győri megyéspüspök. Szerinte az egyházak évek óta állítják, hogy a részükre adott kiegészítő támogatás kevesebb, mint amennyi járna nekik.

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium igazgatója nem érzi, hogy más elbírálással döntenének az egyházi és az önkormányzati iskolák támogatásáról. Ódor László elmondta, az egyházi iskolákban mégis nagyobb a bizonytalanság.

forrás: inforadio.hu

(forrás)