Találjuk ki Esztergomot!

2006.05.28. 16:13

Civil kezdeményezés, mely azt szeretné elérni, hogy ismerjük meg, amink már megvan és ott hever a lábaink előtt, javítsuk meg, amin van lehetőségünk változtatni és tegyük szerethetővé városunkat életünk minden területén.

2016.09.27. 10:36

Két hete jártam Debrecenben.
A Kossuth tér (Hát nem mondtam régebben, hogy Meggyes a Széchenyi teret onnan koppintotta?!...) tele volt fabódékkal, árúsokkal.
És hol van most advent?! :(((
Még csak szeptember van!

Mi a csudaaaa?!...
Csak nem Esztergomot utánozták?
Ilyen erővel Esztergom akár lehetne EU fővárosa is, neeeeem?! :DDD

Szökőkutak vannak, ha nem is sriccelnek, fabódék dögivel, lesznek látogatók, vásárlók is, hisz úgy látszik, EZ most a trendi!
A bóvli árulás... és egyéb árulás! :(((
A Nagytemplom előtt, DE SZÉÉÉÉÉP! :p

 

2016.09.03. 16:37

KIhalt tér,  mert évek óta nem igazán megy oda senki. Ami nem csoda,  az amúgy is rosszul tervezett tér térben erősen elszigetelődött a város egyéb látogatottabb területeitől. A városlakó nem megy oda,mert miének. A kiránduló meg hol menjen arra? Jóformán csak háborús viszonyok között tud oda menni. Így aztán ők sem mennek oda. Ebből egy egész szép 22-es csapdája alakul ki, mert ha nincs ott egy lélek sem, akkor minek legyen ott a téren valami ,  amiért érdemes oda látogatni. Talán és ez tényleg egy hatalmas talán, ha egy igényes sétány arra vezetné a népeket, akkor érdemes lenne értelmes dolgokat csinálni, nyitni a téren és talán megvalósulna a régóta vágyott cél , élettel telne meg a tér.  

Ha nem, akkor legalább lenne egy igényes sétány a városban. Már csak ez ráférne.

2016.09.02. 23:30

Akár igazad is lehetne. De minek is mennének a Széchenyi térre? Egy kihalt tér. Megcsodálni a "fürdőző....... kat? A nem működő szökőkutakat. Legyünk őszinték, szegényes látvány. Pályázni akarunk az "Európa fővárosa" státuszra. Könyörgöm, ha netalántán megkapnánk, és netalántán idejönne például mondjuk kétezer ember. Hová szállásolnánk  őket? hol etetnénk őket? Igazából, mit szeretnénk megmutatni nekik? "Jöjjenek le a Bazilikától".  Jöjjenek. És? mit mutatnánk meg nekik? Kersztény Múzeum, Vízügyi Múzeum, kaptam a választ. Jó! Rendben. Egy-egy óra. De honnét, és mivel viszem őket a helyszínre. Ott hogyan fogok tudni parkoltatni buszokat? Kérdések-kérdések-kérdések. Válaszok vannak? Nagyon boldog lennék ha volnának

2016.09.02. 8:03

A Kis-Duna sétányt . Első lépésben a Mindszenty tér Lőrinc utca közötti szakaszt. Valami pofás, virágos, élettel telt sétányra, hogy a Bazilikától lejövő, a Vizivárosban tanácstalanul totyogó turistákat valami bevezesse a csilliárdokért felújított , évek óta teljesen kihasználatlan Széchény tér irányába.

2016.09.01. 22:27

Egy rendezett esztétikus piacra, mint a debreceni (bár ez a pénz erre kevés enne, azt hiszem). 
Úgyis hasonlít már a Széchenyi tér a Debreceni Nagytemplom előtti térre a szökőkútjai miatt főleg, meg a városcímer a járólapokon... Csak a villamos hiányzik! :DDD
No nem a piacról, hanem a tömegközekedésből...

A debreceni vásárcsarnok külső képei:


2016.09.01. 8:19

Kérdés: ha lenne mondjuk 100 millió forintod, amit elkölthetsz a városban bármilyen fejlesztesésre, de csak erre költheted el, mit fejlesztenél belőle?

2016.08.26. 11:07

Városimázs lvl 999:

http://444.hu/2016/08/25/kepeslapot-kaptunk-esztergombol-rendesen-postan

Ha lenne működő TDM, és adna ki képeslapot a városról, remélem eszükbe jutna ugyanígy behack-elni az országos médiába.

2015.07.25. 16:12

A Bazilika parkolójában új nyilvános WC-t építettek ami nagyon jó hiszen a túristák ne érezzék a hiányát,de mi van a belvárossal?

A piacon egy Toj-toj van felállítva,aztán?

A Bazilika felé vezető úton is volt egy,de úgy láttam az már nem működik.

A Pöttyös-udvaron a padokat nézegetve szomorúan láttam,hogy két padot a bokrok benőtték,madárürülékkel vannak tele,a másik oldalon rozsdásak,piszkosak,nem lehet ráülni,és ez a belvárosban van.

A Pöttyös-udvar és a Széchenyi-téri kövekről már nem is beszélve,nyaktekerőek és ez mind a belvárosban.

A járdák állapota szintén katasztrófális.

Jó lenne ha az érintettek néha gyalogosan járnák a várost és meggyőződnének Esztergom "szépségéről".

Azt gondolom,hogy a virágosítás édes kevés,annál sokkal több kellene,amink van azt próbáljuk rendben tartani.

Akkor még ott van a Sándor-palota,a Zöld-ház(és környéke)és a romos sálloda(Fürdő-szálló),siralmas,palánkozunk és azzal mindent megoldottunk?

Orbán  Viktor kormánya mikor virágoztatja fel Esztergomot,nem azt ígérte?

Az ígéret szép szó,ha betartják úgy jó!

2015.07.14. 13:57

hajdan vezető szerepet játszó "városka" 

Érdemes végigolvasni ezt a könyvet, főleg azt a részt ahol leírja, hogy mi is vezetett oda, hogy a tatárjárás után az éppen csak megalapított Buda pár évtized alatt ránőtt  az akkor 300 éves Esztergomra (18. oldaltól):

"A vámharcnak egy nyilvánvaló következménye lehetett és lett: a külföldi kereskedők elkerülték Esztergomot, ami közvetve és közvetlenül a budai kereskedelem fejlődésének gyorsulásához vezetett, az esztergomi kereskedő polgárokat viszont annál érzékenyebben érintette. A négy országos vásártartási jogot szerzett város között sem szerepel Esztergom. A négy közül három vásár zárt időbeli egységben követte egymást. Ebbe a sorba Esztergom be sem kapcsolódhatott volna. Pozsonyban augusztus 3-17., Fehérvárt augusztus 14-28., Budán szeptember 1-15. között adhatott túl portékáján a kereskedő és az iparos. Tehát a Bécsből, illetve a Bécsen átjövő kereskedők hat héten keresztül vásárról vásárra járva adhattak túl áruikon. Esztergom kimaradását a káptalan szűk látókörű gazdaságpolitikájára vezethetjük vissza, az igaziak azonban - mint már említettük - a városi érdekekkel nem számoló királyi kiváltságolási politika volt.
Esztergom helyzetének, súlyának megváltozását a távolsági utak rendszerében bekövetkezett változás is mutatja: 1241-ig Esztergom volt az utak végcélja, itt sűrűsödtek, ide futottak össze nemcsak a Dunántúl, hanem Magyarország egészének útjai is. Az 1250-es évektől már ez a végcél Buda, s az innen sugarasan kiágazó utak"

 

 

2015.07.13. 22:50

Kedves János!

Rendkívül sajnálatos, hogy egy hajdan vezető szerepet játszó "városka" környéke ilyen mostoha képet fest elénk, szerintem igen becsülendő, ha valaki időt, fáradtságot és pénzt nem kímélve változtatni szeretne ezen.

Remélem, nem neheztelsz, hogy a vers miatt (is) átvittem a blogoddal kapcsolatos véleményemet az ÉRTÉK topicba.

Kívánok Neked jó erőt, egészséget, és sikeres munkát a felújításhoz! 
Holdfény

 

2015.07.13. 19:49

A következő fél év ingatlanfelújítási projektje részemről ez lesz:

http://latinpince.blog.hu/

 

2015.01.05. 21:24

Köszönöm János, hogy informálódtál erről a - majdhogynem - "titokzatos-ügyről".
Valóban hihető a spekulációd az ingatlanadót illetően, azt hiszem, ember nincs, aki egy ingatlanért évente ennyi pénzt kívánna leperkálni, főleg, ha az ráadásul semmi hasznot nem hoz!

A Babits ház még szerencse, hogy belterületen áll, mert ugyan nem tudom, kinek a tulajdonában áll jelenleg, de ha az önkormié, akkor megadóztathatná saját magát, ami igencsak furán jönne ki! :DDD
Talán nem véletlen a határvonal meghúzása a külterület és a belterület között...

2015.01.04. 21:05

Beszélgettem még a környéken érdekeltekkel, a következő derült ki:

A hadügyminiszter háza tényleg ott állt, ahol a Siszlerről balra lekanyarodik a piros turistajelzés a hármas szikla felé egy gyalogútra. A 80-as években még biztos ott állt, a 2000-es évek közepén már nyoma sem volt. Hívjuk L.-nek azt a személyt, akinek a nevéhez az engedély nélküli, illegális lebontása köthető - ő pár éve tűnt el a környékről és még a városból is, és ennek minden érintett, akivel beszéltem nagyon örült. 

A házból ma egyedül a pince maradt meg, akivel beszéltem az pár éve járt bent, egyébként az épület létezőként szerepel a térképeken, például a Hegyvidék szabályozási tervéhez csatolt térképeken is, tehát a hivatalok nem tudnak róla ma sem, hogy eltűnt onna. Kivéve talán az önkormányzati adóirodát.

Na és itt jön be az ami részemről csak spekuláció, de nagy valószinűséggel megmagyarázza az épület eltűnését: az a telek, amin áll, az külterület. Márpedig valamikor 2000 környékén bevezette az önkormányzat az összes külterületi ingatlanra kötelezően fizetendő négyzetméterenkénti 600 forintos ingatlanadót, mentek is körbe a hivatali fináncok és felmérték az összes kulipintyót és présházat, ami csak a belterület határán kívülre esett a hegyoldalon. Jó eséllyel a tulajdonos nem akart minden évben minimum 120 ezer forintos adót fizetni az ingatlana után, és szimplán lebontatta és elhordatta. Még egyszer: Horthy utolsó hadügyminiszterének házát. Ami reméljük csak 80-100 éves volt, nem régebbi. 

Ennyi a sztori. Mily szerencse, hogy 2000-re a Babits ház már a belterületi vonalon belülre került... meg hogy már nem kurvák vagy malacok "állomásoznak" benne, mint a háború után. Nem biztos, hogy bármelyik tevékenység kitermelte volna az adót:(

2015.01.04. 9:54

  "Civil kezdeményezés, mely azt szeretné elérni, hogy ismerjük meg, amink már megvan és ott hever a lábaink előtt, javítsuk meg, amin van lehetőségünk változtatni és tegyük szerethetővé városunkat életünk minden területén."

 

Elég régi gondolat ! ahhoz képest,hogy azóta a harmadik ciklust tapossuk, még mindig aktuális, sőt !

 Mondhatnám ez van mikor vak vezet világtalant ! Értékeinket mind a mai napig nem mértük fel ! Lehetőségeinket rosszul mértük fel, az általunk végzett beruházásokkal pedig jelentősen rontottuk ! A tálcán kinált lehetőségekkel nem éltünk ! Gondolok itt a zöld beruházásokra 10-15 % önrésszel !

/vagy akár ingyen, mint ahogy ezt a római katolikus egyház teszi napjainkban állami költségen /

Ez helyett 100 milliókat költöttünk a közvilágitásra, aminek következménye képpen visszaestünk a 20-évvel ezelőtti állapot alá !

De jó sokat fizettünk érte !

De beszélhetnénk a panel programról amit egyáltalán nem használtunk ki ! Vagy emlithetném a fűtéskorszerűsitésre évtizedeken keresztül kapott 100 milliókat amit elolvasztottunk stilszerűen " elégettünk ", de nem melegitett senkinek !

Ha csak ezt a néhány dolgot, ami talán nem is a legfontosabb lehetőség, kihasználtuk volna, az egyébként ésszerűtlenül elköltött pénz 1/3-ából lehetnénk akár az élvonalban, nem a béka feneke alatt ! Lehetne sokkal élhetőbb és szerethetőbb városunk !

Bizony ezekre a kérdésekre kellene választ adni az aktuális testületnek ! Nem az állami közpénzen eltakaritott csalittal kellene villogni külön kiadványban ! Igy az új év kezdetén. Megjegyzem a demokrácia azt is jelenti mindenkinek joga van holyének lenni ! Csak aztán ne vinnyogjon !

2015.01.04. 2:55

Érdekes dolgokról írsz itt, János!

Valóban érdemes volna jobban is utána nézni, mi, mikor, hogyan, és miért történt úgy, ahogy... 
Bár el tudom képzelni, hogy nem lehetséges, de legalábbis nem ajánlatos bizonyos okokból a "vizsgálódás". Rosszall2015.01.03. 18:27

Nézegettem az ismerős részeket az 1967-es fentrol.hu-s légifelvételeken, amikoris egy sacc per kb 200 négyzetméter alapterületű házra lettem figyelmes egy olyan részén a Kálvária-Siszler út fölötti erdőnek, ahol ma nincs semmi. Felkeltette az érdeklődésemet a dolog, mert egy ideje keresem, hogy pontosan miért is hívják ezt a dűlőt és magát a hegyet is Kiskúriának - sehol semmi nyoma nincs a terület elnevezéstörténetének az általánosan elérhető anyagokban, de maga a "kis kúria" kifejezés valamilyen nemesi vagy egyházi birtokra, birtokközpontra utalhat szerintem - és végülis a latin pince, ami ugyanitt található elvileg bencés borospincének épült.

Szóval, a kép jobb oldalán lévő házról van szó. Voltam ma fent, és a Siszler utca legvégén lakik egy nyugdíjas asszony, aki kb akkoriban vette a telket amire azután házát építette, amikor a légifotó készülhetett (nagy üres placc van még a helyén), és rákérdeztem nála, hogy mit tud, hová tűnhetett a légifotón szereplő épület. Elmondása szerint a 40-es években az a ház a hadügyminiszteré volt, nevet is tudott mondani: Csatay Lajost, aki a Horthy kormány utolsó hadügyminisztere volt, aktív részese a kiugrási kísérletnek, a nyilas hatalomátvétel után a Gestapo letartóztatta és a börtönben a feleségével együtt öngyilkos lett. Állítólag emiatt a ház miatt volt telefon és áram is felvezetve a Siszler úton már akkor, amikor Babits nyaralóján, a latin pincén (ami 1860 körül épült, a kép bal oldalán) és ezen a Csatay féle házon kívül más nem állt a környéken.
A ház helyén ma fentről nézve csak erdő látszik. Valaki esetleg nem tudja mikor és mi történhetett vele? Azon is spekuláltunk egyet, hogy a latin pincével kapcsolatban az elérhető források második világháborús sérüléseket emlegetnek, ami miatt a felső szintjét le is bontották - esetleg ennek nem volt valami köze ahhoz, hogy a szomszédban volt Horthy hadügyminiszterének háza?
Csatayról az Arcanum esztergomi keresője egy értékelhető forrást hoz: az Etter Jenőről szóló szakdolgozatban említik, hogy Csatay segítségével sikerült Etter Jenőt 1944-ben a hadseregbe bevonultatni, más forrás nem említi a miniszter esetleges esztergomi kapcsolatát, de ezen mondjuk háborús időszakban nem lehet csodálkozni. 

2014.10.28. 22:29

Bizony nem mindenkinek telik,környezetbarát(?) gázra! Igen sajnos sokan a szemetet,rongyot, műanyagot égetik! Fáznak, kell a meleg bármiből! Miként tavaly, , idén is lesz ez még rosszabb is, sajnos!

 

 

2014.10.28. 21:01

Még csak két napja van igazán hidegszerűség, de már alig lehet levegőt venni a belvárosban az utcán. Mivel fűtenek az emberek, tehénszarral kevert fűrészporral?

2014.10.12. 14:32

"Be más lenne itt az élet,
Ha egy ifjú feleség...
Közbevágott Pató Pál úr:
EJ, RÁÉRÜNK ARRA MÉG!" 

Hajjjajjjj!
Petőfi nem gondolta volna, hogy túlságosan is MARADANDÓT alkotott Pató Pállal! :(((
 

2014.10.11. 16:25

Nagyon fura érzés nézni a sok embert, aki jön át Párkányból a Simon Judáról, sétál a belvárosban, nézegeti a boltok kirakatát, amik természetesen zárva vannak...

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum