Ahol nem kell szégyenkeznünk romos épületek, kátyús utak és szemetes utcák miatt!

Ahol nem kell szégyenkeznünk romos épületek, kátyús utak és szemetes utcák miatt!

A város tulajdonában lévő ingatlanok hasznosítására azonnali koncepciót dolgozunk ki. Felújítjuk romos épületeinket, funkcióval ellátva őket.

Magas hozzáadott értékű tevékenységet folytató vállalkozásokat vonzunk (call centerek, könyvelő-, pénzügyi szolgáltatók, stb.) belvárosi barnamezős területeinkre (pl. Granvisus, Labor MIM).

Kiépítjük a zeneiskolához vezető autó- és gyalogutakat, hogy gyermekeink biztonságosan és kivilágított úton juthassanak el az intézménybe.

Az építményadóból a  magántulajdonban lévő ingatlanok homlokzati megújulására pályázható pénzügyi alapot hozunk létre.

Megerősítjük a közterület-felügyeletet, folyamatos utcai jelenlétet elvárva tőlük. A tilosban parkoló és a roncs autókat elszállíttatjuk.

Bővítjük a városi térfigyelő rendszert, kiemelten kezelve a problémás helyeket (szemétgyűjtők, közterületek, parkolók).

Felújítjuk a “Macskautat”, biztonságossá tesszük a környezetét.

Elősegítjük a Szénrakodó kulturális célokra (koncertterem, alkotóház) történő hasznosítását.

Segítünk azbesztmentesíteni a lakótelepeket. Segít az önkormányzat a rezsit csökkenteni a társasházak hőszigetelésére, energetikai megújítására kiírandó pályázatokkal. 

Kezdeményezzük az árvízvédelmi gáttal együtt épülő, a belvárost elkerülő új 11-es út nyomvonal megtervezését. 

A Hegyvidéken összekötjük az ipari parkot és a Szamárhegyet a meglévő nyomvonalak (föld- és murvás utak) mentén aszfaltos elkerülőút építésével.

Dorog és Esztergom (Szamárhegy) között kötöttpályás villamos vonat koncepciót dolgozunk ki, Dorog önkormányzatával együttműködve.

2019.10.03. 20:33

Tisztelt Esztergomiak!
Kedves Cserép János polgármester-jelölt úr, valamint igen tisztelt képviselő jelölt hölgyek és urak!

Örömmel olvastam, milyen gazdag választékú a Szeretgom Egyesület polgármester és képviselő jelöltjeinek Esztergom városával kapcsolatos céljaik, s bevallom, a bőség zavarával küszködve nem is tudtam, hogy meg merjek-e szólalni dorogiként, és ha igen, milyen témában, mely Önöket is érdekelné?

De ezt a témakört látva, melyet azzal zártak, hogy:
" Dorog és Esztergom (Szamárhegy) között kötöttpályás villamos vonat koncepciót dolgozunk ki, Dorog önkormányzatával együttműködve."
- felbátorított a hozzászólásra, mert én alföldiként kezdetektől fogva, mióta erre a vidékre kerültem (1967), furcsálottam, milyen "két-szomszédvár" hangulat van e két település között. Indokolatlannak éreztem az ellenségeskedést, hisz teljesen más és más a két város funkciója a környéken, s remekül kiegészíthetnék egymást, ha meglenne Önökben a közös akarat!:)))

Esztergom régi történelmi város, tanítják az iskolák történelem óráin, Dorog meg jó 200 éves bányász település (amely a földrajz könyvekben is szerepelt), ugyan egyszerűbb műveltségű, mint Esztergom lakossága, de mégis gazdag kultúra igénnyel rendelkező emberek élnek itt. Esztergomnak van pl. egy nagyszerű szimfonikus zenekara, Dorognak meg egy nagymúltú bányász fúvószenekara, melyek nagyban hozzájárulnak e települések kulturális rendezvényeinek gazdagításához.
Ezért nekem, mint messziről, más vidékről jövő zene és egyéb kulturával foglalkozó embernek, az a véleményem, hogy nem elválasztani, hanem szorosabbra kellene vonni a két város kapcsolatát, különösen a kultúra terén. Pl közös koncertek révén...

Emiatt is örültem meg ennek a fent idézett záró mondatnak, mely úgy tűnik, egybe cseng az én gondolatommal, s biztos vagyok benne, hogy Dorog város vezetése is törekedni fog arra, hogy a jó kapcsolat gyümölcsöző legyen.
Pl. a két város lakossága rendezhetne nyaranta közösen juniálisokat, vagy más tömegeket vonzó rendezvényeket. Itt van egy gyönyörű tó is, mely szintén adja magát, hogy valamilyen közös rendezvénynek adjon helyet.
Ezt már a kultúrával szakmailag foglalatoskodó szervezetekre kellene bízni, én csak "ötleteltem", hogy a két város lakosságának kapcsolatát miképpen lehessen szorosabbra fűzni.

Hamarosan itt vannak az Önkormányzati választások.
Ehhez az igen fontos feladathoz kívánok Önöknek jó szervező munkát, és SOK SIKERT!

Litauszki Károlyné (alias "Holdfény" by Beethoven)
nyugalmazott zeneiskola igazgató Dorogról

https://www.youtube.com/watch?v=9AkQDZDY7mQ
Tamas Vasary - L. van Beethoven: Holdfény szonáta III. tétel