Homlokzati felújítás pályázat - építményadóból

Homlokzati felújítás pályázat - építményadóból

Esztergom az utóbbi évtizedekben rettenetesen viharvert állapotba került: lényegében nincs olyan belvárosi utca, amin ne lennének lepattogzott festékek, málló vakolatok, pusztuló épületek. Ennek véget kell vetni.

Az Önkormányzatnak lehetősége van építményadót kivetni, de ezzel jelenleg csak a külterületi építményeket terheli. Négyzetméterenként 600-750 forintot fizettet ezek tulajdonosaival. 

A pusztuló homlokzatú épületek tulajdonosaira is ki kellene szerintem terjeszteni ezt az adónemet. Aki nem tartja karban a házát, aki rontja az utcaképet, az fizessen be egy alapba. Aki szépíti a környezetét és rendben tartja a portáját, az természetesen mentesülne az adó alól. Ezt az összeget kötelezően vissza kellene forgatnia az önkormányzatnak, pályázati formában. Úgy képzelem, hogy a tulajdonosok, társasházak pályázhatnának minden évben az előző évben beérkezett bevételekből képzett alapban gyűlő forrásra.

Mit gondolsz erről az ötletről?

A szavazáshoz lépjen be!

0 pont (4 db szavazatból)

2018. 05. 30.

Kedves János, az ötletedet támogattam, de én nem vagyok esztergomi, mégis nagyon tetszik az indítványozásod.

Bocsánat, hogy ismét egy Dorogi kotyog bele, de úgy látom, az esztergomiakat mintha EZ A TÉMA sem (!) érdekelné...
Pedig vannak jó példák nálatok is, pl. a külsőbb, kertes házak portáinak némelyike igen csinos!
Ezeket - talán említettem már - dícsérő táblácskával ("Tiszta udvar, rendes ház!") lehetne jutalmazni. 
Viszont bocsánat, hogy ezt mondom, de a belváros azon házait, amelyek olyan állapotban vannak, mintha még mindig a világháborúk sújtotta övezetben lennének, valami módon ("szégyentábla, pénzbüntetés?") szankcionálni kellene!!!
Egyszer már kikaptam azért, mert azt írtam: "A vakoláskoz nem kell ész, csak egy kis cement, és mész!
No meg IGÉNYESSÉG, ÉS SZORGALOM!

RÉGEN A FALUSI HÁZAK AZÉRT VOLTAK OLYAN TAKAROSAK, FEHÉRRE MESZELVE, FEKETÉVEL ELHÚZVA A FAL ALJA, MERT TAVASSZAL A BENNE LAKÓ HÁZIASSZONYOK MAGUK MESZELTÉK KI A HÁZAIKAT! Méghozzá a húsvéti ünnepek előtt...
Kapcsolódó kép

Namármost! Ha benézünk Esztergomban pl. a Kis János altábornagy utca bármelyik nagy fakapuján, vagy a buszvégállomásnál, belül lakások hosszú sora látható, több rész tulajdonossal.
Kérdem én: Ezek a tuajdonosok nem tudnának összefogni, hogy a külső, utcára néző homlokzatot EGYÜTT, közös erővel hozzák rendbe, csinosítsák ki?! Bárki is a lakók közül, aki az első, utcára néző lakrészben lakik.
Asszem, Széchenyi mondta: "Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen!"

A városvezetés meg tárgyalhatna a bankokkal (van belőlük egy pár!), hogy kedvezményes kamatú hitelt adjanak homlokzatfelújítási célra a lakosságnak. Persze EZT a tárgyalást (lobbizás) fel kellene vállalnia valakinek a képviselők közül.
Lehetne civil kezdeményezést is indítani:
"A tiszta, esztétikus Esztergomért!" - mozgalom.

Azért merem ezt ilyen bátran ajánlani, mert Dorogon szokott a város pályázatot hirdetni ilyen célból, és itt pl. a Kutykuruttyon, ahol lakom, még elvétve sincs "rongyos külsejű" ház, legfeljebb olyan, amely éppen felújítás alatt áll.
Virágos kertek a házak előtt, szép díszkerítések, és sok-sok fa az utcákon. Bevallom, jó érzés ide hazajönni! :)))

2018. 05. 23.

A fő dilemma ugye az, hogy hogyan vegyük rá a belvárosi ingatlanok tulajdonosait, hogy kezdjenek valamit a házuk külsejével. Mindenki mondja, hogy ronda és pusztul Esztergom, de azt már senki nem teszi hozzá, hogy bőven nem csak az önkormányzati ingatlanok ilyenek, hanem bizony a magántulajdonok is bőven rondák és bőven rájuk férne a felújítás. Mi lenne a módja annak, hogy ez az állapot megszűnjön?

- járjon jó példával az Önkormányzat - ne legyen pusztuló külsejű önkormányzati ingatlan a belvárosban. Ez egy jó cél, gondolom, de milliárdokba kerül...

- amíg az Önkormányzat a saját ingatlanjaival foglalkozik (csak már tartsunk ott!), biztosan nem lesz forrás a magántulajdonú ingatlanok felújításának támogatására... viszont nem lehet azzal még egy évtizedet elvesztegetni, hogy a város így maradjon

- adhatna adókedvezményt az Önkormányzat azoknak, akik felújítják a saját tulajdonukat - de ehhez adó kell, amiből az adókedvezmény nyújtható... 

- és akkor vissza is kanyarodtunk a problémafelvetéshez... adó kell, de azt bevezetni meg nem népszerű dolog.