Homlokzati felújítás pályázat - építményadóból

Homlokzati felújítás pályázat - építményadóból

Esztergom az utóbbi évtizedekben rettenetesen viharvert állapotba került: lényegében nincs olyan belvárosi utca, amin ne lennének lepattogzott festékek, málló vakolatok, pusztuló épületek. Ennek véget kell vetni.

Az Önkormányzatnak lehetősége van építményadót kivetni, de ezzel jelenleg csak a külterületi építményeket terheli. Négyzetméterenként 600-750 forintot fizettet ezek tulajdonosaival. 

A pusztuló homlokzatú épületek tulajdonosaira is ki kellene szerintem terjeszteni ezt az adónemet. Aki nem tartja karban a házát, aki rontja az utcaképet, az fizessen be egy alapba. Aki szépíti a környezetét és rendben tartja a portáját, az természetesen mentesülne az adó alól. Ezt az összeget kötelezően vissza kellene forgatnia az önkormányzatnak, pályázati formában. Úgy képzelem, hogy a tulajdonosok, társasházak pályázhatnának minden évben az előző évben beérkezett bevételekből képzett alapban gyűlő forrásra.

Mit gondolsz erről az ötletről?

A szavazáshoz lépjen be!

0 pont (4 db szavazatból)

2018. 05. 30. 14:30

Kedves János, az ötletedet támogattam, de én nem vagyok esztergomi, mégis nagyon tetszik az indítványozásod.

Bocsánat, hogy ismét egy Dorogi kotyog bele, de úgy látom, az esztergomiakat mintha EZ A TÉMA sem (!) érdekelné...
Pedig vannak jó példák nálatok is, pl. a külsőbb, kertes házak portáinak némelyike igen csinos!
Ezeket - talán említettem már - dícsérő táblácskával ("Tiszta udvar, rendes ház!") lehetne jutalmazni. 
Viszont bocsánat, hogy ezt mondom, de a belváros azon házait, amelyek olyan állapotban vannak, mintha még mindig a világháborúk sújtotta övezetben lennének, valami módon ("szégyentábla, pénzbüntetés?") szankcionálni kellene!!!
Egyszer már kikaptam azért, mert azt írtam: "A vakoláskoz nem kell ész, csak egy kis cement, és mész!
No meg IGÉNYESSÉG, ÉS SZORGALOM!

RÉGEN A FALUSI HÁZAK AZÉRT VOLTAK OLYAN TAKAROSAK, FEHÉRRE MESZELVE, FEKETÉVEL ELHÚZVA A FAL ALJA, MERT TAVASSZAL A BENNE LAKÓ HÁZIASSZONYOK MAGUK MESZELTÉK KI A HÁZAIKAT! Méghozzá a húsvéti ünnepek előtt...
Kapcsolódó kép

Namármost! Ha benézünk Esztergomban pl. a Kis János altábornagy utca bármelyik nagy fakapuján, vagy a buszvégállomásnál, belül lakások hosszú sora látható, több rész tulajdonossal.
Kérdem én: Ezek a tuajdonosok nem tudnának összefogni, hogy a külső, utcára néző homlokzatot EGYÜTT, közös erővel hozzák rendbe, csinosítsák ki?! Bárki is a lakók közül, aki az első, utcára néző lakrészben lakik.
Asszem, Széchenyi mondta: "Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen!"

A városvezetés meg tárgyalhatna a bankokkal (van belőlük egy pár!), hogy kedvezményes kamatú hitelt adjanak homlokzatfelújítási célra a lakosságnak. Persze EZT a tárgyalást (lobbizás) fel kellene vállalnia valakinek a képviselők közül.
Lehetne civil kezdeményezést is indítani:
"A tiszta, esztétikus Esztergomért!" - mozgalom.

Azért merem ezt ilyen bátran ajánlani, mert Dorogon szokott a város pályázatot hirdetni ilyen célból, és itt pl. a Kutykuruttyon, ahol lakom, még elvétve sincs "rongyos külsejű" ház, legfeljebb olyan, amely éppen felújítás alatt áll.
Virágos kertek a házak előtt, szép díszkerítések, és sok-sok fa az utcákon. Bevallom, jó érzés ide hazajönni! :)))

2018. 05. 23. 14:16

A fő dilemma ugye az, hogy hogyan vegyük rá a belvárosi ingatlanok tulajdonosait, hogy kezdjenek valamit a házuk külsejével. Mindenki mondja, hogy ronda és pusztul Esztergom, de azt már senki nem teszi hozzá, hogy bőven nem csak az önkormányzati ingatlanok ilyenek, hanem bizony a magántulajdonok is bőven rondák és bőven rájuk férne a felújítás. Mi lenne a módja annak, hogy ez az állapot megszűnjön?

- járjon jó példával az Önkormányzat - ne legyen pusztuló külsejű önkormányzati ingatlan a belvárosban. Ez egy jó cél, gondolom, de milliárdokba kerül...

- amíg az Önkormányzat a saját ingatlanjaival foglalkozik (csak már tartsunk ott!), biztosan nem lesz forrás a magántulajdonú ingatlanok felújításának támogatására... viszont nem lehet azzal még egy évtizedet elvesztegetni, hogy a város így maradjon

- adhatna adókedvezményt az Önkormányzat azoknak, akik felújítják a saját tulajdonukat - de ehhez adó kell, amiből az adókedvezmény nyújtható... 

- és akkor vissza is kanyarodtunk a problémafelvetéshez... adó kell, de azt bevezetni meg nem népszerű dolog.