Az idei költségvetésből is kimaradt a Szent Miklós Alap

Az idei költségvetésből is kimaradt a Szent Miklós Alap

2018. 04. 24. 14:07

Kétszer is átlapoztam a költségvetés mellékletét, de nem találtam. Pedig polgármesterasszony állítólag már tavaly kérte, hogy kezdjük el rendezni a helyzetét. Úgy tűnik továbbra sem hajtja végre Esztergom a saját rendeletét.

Az 52/2004. számú rendelet ma is hatályos szövege szerint igen komoly összeget kellene elkülönítenie a képviselőknek minden évben az Alap számára. De ezt immár 8 éve nem teszik meg az adósságrendezési eljárásra hivatkozva, holott az már 2016-ban teljesen lezárult és kétséges, hogy az egyezség jogilag felülírhatja-e egy hatályos rendelet szövegét:

11. § (1) Esztergom Város Önkormányzata évenkénti költségvetési rendeletében a tárgyévre várható születésszám alapján újszülöttenként 500 000 Ft előirányzatot különít el – 2005. évben 200 újszülöttel számolva 100 millió forintot – induló támogatásként. (2) Esztergom Város Önkormányzata a 2006. évtől évenkénti költségvetési 5 rendeletében a jelen rendelet szerint korábban jogosultnak minősülű személyek tekintetében jogosultanként 50 000 Ft előirányzatot tervez.  (forrás: link) 

Tavaly nyáron fordultam közérdekű adatkéréssel az Önkormányzathoz, elkérve minden releváns adatot az alapról, a megkötött szerződések számáról, illetve arról, hogy foglalkozik-e valaki (bárki) ennek a problémának a megoldásával. Amit megtudtam, az nem éppen pozitív. 

A hivatal válaszában azt állította, hogy a Pénzügyi Osztályvezető 2017 januárjában írásban kapott polgármesteri utasítást arról, hogy szeptember 30-ig vizsgálja meg a Szent Miklós alapot és dolgozzon ki koncepciót az alap visszaállítására. Mivel a válaszlevél augusztus 29-én kelt, errőln

Kaptam viszont érdemi számadatokat. Ezek szerint 2010 szeptember 28-án kötötték meg az utolsó szerződést, mellyel együtt 1358 darab szerződést tartanak nyilván. Arra vonatkozóan, hogy hány gyermek vonatkozásában álltak volna fent a szerződéskötés feltételei 2010 után, akikkel nem kötötte meg a város a szerződést, semmilyen információt nem tudott szolgáltatni a hivatal.

A 2005-ben született első szerződésalanyok már 13 évesek lesznek idén. Néhány évünk van hátra, és valamit kezdenünk kell velük, mert joggal követelik majd az aláírt szerződésekben megígért milliós összegeket amikkel a város az életkezdésükhöz, tanulmányaikhoz való hozzájárulást vállalta. Mindazok, akik 2010 után születtek ugyancsak joggal fogják követelni, hogy a város pótolja az elmaradt szerződéskötést - azon sem csodálkoznék, ha erre pertársaság alakulhatna, ami együttesen fellépve követelné a várostól a mulasztás pótlását. 

Romanek Etelka polgármesterségét egy egymilliárdos bukott üggyel kezdte, ami szinte az első héten robbant bele a város köztudatába. Nem  felelős városvezetői cselekedet egy hasonló - többmilliárdos aknát hátrahagyni a következő városvezetőknek.

Döntsük el, mit akarunk. Vissza kell vonni ezt a rendeletet? Vagy vállalni kell a családtámogásnak, a fiatalok életkezdésének ezt az igen bőkezű esztergomi támogatását? Írja meg mindenki mit gondol erről.

 

Cserép János

Még nincsenek kommentek :(