Vannak itt vegánok, vegetáriánusok?

Vannak itt vegánok, vegetáriánusok?

2017. 02. 18. 11:35

Nem vitafórumot szándékozok kezdeni, csak kíváncsi vagyok egyáltalán van-e itt valaki. Azt is megértem, ha valaki titokba akarja tartani, de ha mégsem, és büszkén vállalja, akkor jó lenne erre egy kis csoport. Köszönöm!

2017. 04. 25. 19:48

Bár a téma itt OFF, de ererre még valahgy elfelejtettem reagálni, mármint arra, honnan tudtam, hogy Arany János zeneszerzéssel is foglalkozott?
Nos, konkrétan még zenész létemre sem tudtam, ezt le is írtam az ÉRTÉK topicban:


2017.04.02. 13:17

ARANY ÉV - 2017.

Kedves olvasó!
Mondd csak, Te tudtad, hogy a mi aranyszájú Arany Jánosunk zeneszerző is volt?
Mert én - szégyenszemre! -  zenész létemre sem tudtam!.(((
Az, hogy zongorázni, meg gitározni is tudott, természetes lehet, hisz régen nem volt valamirevaló úri vagy polgári otthon az, ahol ne lett volna zongora, és valaki a családból ne játszott volna rajta.
Viszont EZT olvastam az imént egy weboldalon:
http://www.nlcafe.hu/szabadido/20170302/arany-janos-elete-200-eve-szuletett/

Idézek belőle:

"Titokban csodálatos dalokat komponált

Arany halála után műveit, levelezéseit fia, László rendezte és adta ki gyűjteményekben. Ekkor láttak napvilágot Arany zenei művei is, amelyekről addig még a környezetében sem sokan tudtak. A költő ugyanis rajongott a zenéért, gyönyörű basszusát a színpadon több ízben kamatoztatta fiatalkorában. Gitározott és zongorázott, kottát írt és olvasott, bár hogy mindezt kitől tanulta, az a mai napig rejtély. Páratlan költői mivolta mellett tehetséges zeneszerző is volt. Élete vége felé többek között Petőfi, Kölcsey és a saját verseire írt dalokat, méghozzá gyönyörű melódiákat, amelyeket kérése szerint csak a halála után hoztak nyilvánosságra."

Nos, annyit tudtam, hogy írogatott dalokat, mert az egyik kollégám három megye szakfelügyezője volt, s ő említette egyszer, de hittem is, nem is...
Aztán meg feledésbe is merült a dolog. 
Viszont MOST, hogy Arany-év van, e téma újból terítékre került, és az interneten akad is róla információ bőven. Pl. a wikin is írnak róla.

Arany és a zene

17 dal a 19-ből
Cím Szöveg
A hegedű száraz fája[* 1] Arany János
A tudós macskája[* 2] Arany János
Igyunk biz azt egy-egy kicsit[* 3] Arany János
Zách Klára Arany János
A toronyban delet harangoznak Petőfi Sándor
A tintás üveg Petőfi Sándor
Csokonai Petőfi Sándor
Éji dal Petőfi Sándor
A szép fényes katonának Amade László
Bú kél velem Kölcsey Ferenc
Esteledik, szól a gulya kolompja Bartalus István
Zöld erdőben, zöld mezőben sétál ismeretlen
Erdő mellett estvéledtem ismeretlen
Szép jóestét ismeretlen
Túl a hegyen ismeretlen
Én ültettem a cédrusfát ismeretlen
Elveszett a tarka tyúkom ismeretlen

Arany János már gyermekkorában gitározott és zongorázott. Saját elmondása szerint, amikor Debrecenben felcsapott színésznek, szép, csengő hangja volt. Értett a kottaíráshoz is, de nem tudni, kitől tanulta. Életének utolsó éveiben, az 1870-es évek elején névnapjára gitárt kapott ajándékba a barátaitól. Emlékezetből leírta ifjúkorának mindegy 150 kedvelt dalát. Gitározás közben Petőfi
Sándor
, Kölcsey Ferenc, Amade László és a saját verseire született, kíséret nélküli melódiákat papírra vetett, és azzal adta át Bartalus  István barátjának, hogy csak halála után hozhatja nyilvánosságra. Bartalus 1883. január 31-én a Kisfaludy Társaság ülésén jelentette be az Arany hagyatékából maradt dalokat, és Láng Fülöp operaénekes előadásában, Bartalus zongorakíséretében tízet elő is adott közülük.

Jakab István zenésítette meg a Nemzetőr-dal (1848) című versét, mely népdallá vált. Arany Jánosnak az 1874–82 közötti évekből 19 saját dala maradt fenn, ezek közül tíz megjelent nyomtatásban 1883-ban Bartalus István zongorakíséretével. Arany néhány dalszöveget is írt. 1849-ben Festetics Leó zenéjére írta a Kondorosi csárda mellett című versét. 1856. április 17-én küldte el Hej iharfa, juharfa című versét Simonffy Kálmán zeneszerzőnek. Ugyancsak 1856-ban írta Volt nekem egy rigószőrű paripám kezdetű versét, melyet Egressi Samu zenésített meg.

Pázmán lovag című vígballadájának témája ifj. Johann Strauss egyedüli operájának volt témája, Dóczy Lajos átírásában.


Sajnos, kissé zűrös a bemásolás, de talán kivehető így is.
Tehát tudtam róla, csak más, jelentősebb dolgok miatt meg is feledkeztem róla. Van ilyen...Bocs az OFF-ért! :))

2017. 04. 13. 8:35

No, ezt én Arany Jánosról nem is tudtam. Méghogy zeneszerző... De utána néztem, és igen... De hogy ezt te honnan tudtad?

2017. 04. 12. 12:07

Ezzel jómagam is így vagyok.
S különösen visszataszító számomra, ha valaki más életmódot követ, de bennem minden áron igyekszik bűntudatot gerjeszteni, ha nem követem az övét. Vagy valamit nem tudok, illetve másképpen tudom, mint ő. Na ilyenkor legszívesebben megráznám, mint Krisztus a vargát:
"Héééé! Figyusz!
Nem értelmi fogyatékos vagyok, hanem ebben a témában tájékozatlan! Vagy egyszerűen csak nem akarok így élni, és kész! Közöd hozzá? ... SEMMÍÍÍ!":(((

Éppen ezért az írásaimnál is oda szoktam tenni: Akit érdekel... Mert igaz, úgy sem olvassa, ha nem érdekli, de tudjon róla, én nem akarom rákényszeríteni, csak ajánlást teszek arra nézvést, hogy mennyire érdekes, vagy ismeretlen témáról vala szó. Ilyen volt az, hogy Arany János zeneszerző is volt, nemcsak költő.

2017. 04. 12. 8:22

Igen, azt nagyon utálom, ha valaki állandóan és állhatatosan meg akar győzni... Mert már bocsi, de ne akarjon. Az már erőszak és az már nem működik nálam. Beszélgetni igen, esetleg vitába szállni is (rövid időre), de állandóan egy dolog körül pörögni és a másikat kényszeríteni, no azt már nem. Ezt, hogy őszinte legyek, magamnak se engedem meg másokkal szemben.

2017. 04. 12. 2:53

Egyetértek! :)
Azt sem szeretem, ha valaki - mai kifejezéssel élve - "át akar programozni", illetve az akaratát rám akarja erőszakolni...
Én a szabad akarat híve vagyok!:)))

Szoktam mondani: Mindenkinek van joga hülyeséget elkövetni, ha úgy gondolja, az neki jó, de ne mások rovására! :(((

A másik:
Amíg valamiből kettő van, van választási lehetőségünk, éljünk hát vele...

2017. 04. 11. 8:12

Hát a beszélgetés közbeni érintés engem is halálosan zavar. Kivéve a gyermekeim és a nejem... Ez már behatolás a személyes szférámba, amit nem szeretek. Amúgy biztos, hogy mindenkinek megvan a maga kis bolondériája, amit természetesnek vesz, legfeljebb a környezete mondja rá, "hát ilyen, na," Ami persze nem baj, amíg mániává nem növi ki magát... 

2017. 04. 10. 11:04

Kedves Dmolnár!

Hát ha a pszichológiát úgy általánosságban nézzük, bizony vannak - nemcsak a neten! - ÉRDEKES egyének.
Én szeretem az ÉRDEKES embereket, csak kétféle "egyént" nem kedvelek: az unalmasat, és az általad is említett "zavarodottakat".
(Ez utóbbiaktól akár félni se szégyen szerintem!)

Az viszont biztos, hogy a zavarodott fejű nem tudja magáról, hogy ő zavarodott fejű! :DDD
Ahogy a bagoly se tudja magáról, hogy nagy fejű! És a veréb se, hogy ő kisfejű,...
Éppen ez az (egyik) fő ismertető jele a zavarodott fejűeknek.

Ismered biztos Hofitól az egyik híressé vált mondását, amit a bolondok házában lévő jelenetében mondott:
"Te haver, figyelj ide! Ez a kerítés azért van ide építve, hogy KINTRŐL az a sok hülye ne tudjon IDE bejönni, tudod?!"


Egyébként meg szerintem minden embernek meg van a maga "heppje", bolondériája, ha úgy tetszik... Valamilyen módon mindenki mániákus, kinek ez, kinek az a mániája...
Csak az a bökkenő, hogy - talán! - éppen pont az érintett nem tudja, mi az! :(((

A környezete annál inkább!
Én pl. ki nem állhatom, ha a beszélgető partnerem közben állandóan bökdösi a kezemet.  
Hát az számomra valami oltárian idegesítő tud lenni! Ő meg szerencsétlen nem is tud róla, mit művel...

2017. 04. 10. 8:15

Aha... Gondolod te, amíg nem találkozol valakivel, aki szerint a te fejed is össze van zavarva... :0)

Amúgy valóban vannak a neten (talán magam is közéjük tartozok) pszichológia szempontból érdekes egyének... :0)

2017. 04. 07. 14:51

Ha EZ a kicsike fórum (mármint hogy a szeretgomé) olyan nagy KINCSESTÁRA lehet a pszichológusoknak, akkor mit gondolsz, mekkora lehet a facebook?!
Vagy bármely levelező oldal (Gmai. Freemail, vipmail, citromail, stb.)???
Mert nehogy azt higgye valaki is, hogy ezek mind titkosak!
Ha azok lennének, MIÉRT kapunk mindig olyan aktuális kereskedelmi célú hirdetést (pl. én zongora, orgona ajánatokat?), ha valóban titkosak lennének.
A bátyus (aki ebben a szakmában "utazik") szerint pont ezek, no meg a facebook is egy-egy kitűnő "gyűjtőhelye" pl. a titkosszolgálatoknak, csak ki kell mazsolázniuk az adott témakörhöz az illetőket, mint potenciális gyanúsítottakat! :(((

Na és azt is mondta, vannak hatalmas számítógép tárhelyek, ahol minden megmarad, hiába dobunk ki mi bármit is a kukába, bizony nyomuk marad azoknak!
Úgyhogy tényleg jól meggondolandó, ki, mikor, kinek mit ír, vagy milyen képet rak fel magáról a netre, az adatairól nem is beszélve... :(((

Possibilitarian

2017. 04. 07. 9:32

Csak annak lehet "összezavarni" valaki fejét, ha ott eleve zűr van. Mivel bármilyen megosztás van a netten, az megmarad örökre, így nem lehet feltenni akármit, még önvédelemből sem, támadások közepette, mert azt diktálja a józan ész. De megkockáztatom, a legmegfelelelőbb angol fordítást erre az esetre, hogy más szinonimával éljek: headfuckers. Máskülönben az egész fórum feltárja a pszichológusok kincsestárát esettanulmányokkal itt, amit nyilvánosan "kivesézni", csak eszement dolognak tartanék.

2017. 04. 07. 8:50

Hát ez így nagyjából igaz, ámbár nem tudom, mi az, hogy a "fejeddel babrálnak", inkább összezavarják a fejedet... 

2017. 04. 06. 22:06

Könnyű azt mondani, hogy kerüljük, ha mindig utánunk jönnek, s nem hagynak nyugton! :(((

 

2017. 04. 06. 22:02

Milyen az a "lepkelelkű" valaki?

Talán ilyen?


De hát ilyen csak a mesékben van, ha van...

Egyébként a párom tud angolul, s megfejtette a viccet:
Lecsúzlizom, de nem bánom. Íme a megoldás:
A szamár hasa alatt lévő "tömlőt" megemelve látszik a toronyóra állása.

Possibilitarian

2017. 04. 06. 15:56

"Kerüld azokat az embereket, akik a fejeddel babrálnak, kerüld azokat, akik akaratlagosan, és ismételten mondanak olyan dolgokat, melyek tudják, hogy bántanak téged, kerüld azokat, akik megkövetelik, hogy velük foglalkozz elsősorban, de maguk mögé helyeznek, és akik nem fognak, és nem is tudnak szívből eredően bocsánatot kérni. Kerüld őket, kerüld!."

Ez is a vegánok módja: https://www.facebook.com/DavidAvocadoWolfe/photos/a.10150364951666512.342374.102515706511/10154371798771512/?type=3&theater

Possibilitarian

2017. 04. 04. 13:29

Itt egy kis "vegán vicc" - vótmá, - de azért figyelmeztetéssel tartozom, ne nézze meg, aki lepkelelkű, (de azért megnézi)...

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1438445559563637&id=598951233513078

kell hozzá 1 kis angol, de nem szükséges, hi,hi,hi. - katt a gif-re

2017. 04. 02. 11:25

Kedves Vezúvia!
Nagyon köszönöm, hogy válaszoltál, megtisztelő, igazán! :)))

Ami a nicknevedet  illető válaszomat illeti, az itt OFF, ezért az "Ahol minden témába vágó"-s topicban kapod meg, léccí, kattints ide:
https://www.szeretgom.hu/content/72028-ahol-minden-temaba-vag-

Köszönöm! :)
Üdv! Holdfény

2017. 04. 02. 9:35

Minek az? ;) 

Egyébként én biztosan nem foglak felfedni itt, mert ezennel be is fejezem itteni tevékenységemet. :)

Possibilitarian

2017. 04. 02. 9:20

Remek, csak ne tűnne semmissé a válaszom, amikor egyszerre írunk be ,;>0<;, mindjárt jövök, ihaj!, csak akkor aztán annyi az inkognitónak!

2017. 04. 02. 9:13

Bizony, jó ez a kis csoport, meg tudunk osztani egymással sok mindent: örömöt, bánatot, nehézségeket. És tudjuk segíteni, támogatni egymást. Sőt, még rendezvényeket is szervezünk vegán témában :) 

Úgyhogy tárt karokkal várunk!

Possibilitarian

2017. 04. 02. 9:10

Köszi Vezúvia, tényleg vagytok, de jó! Ez egy magányos út - vegánnak lenni, de jobb az ösvényen libasorban!, de társakkal haladni előre :)))