Vannak itt vegánok, vegetáriánusok?

Vannak itt vegánok, vegetáriánusok?

2017. 02. 18. 11:35

Nem vitafórumot szándékozok kezdeni, csak kíváncsi vagyok egyáltalán van-e itt valaki. Azt is megértem, ha valaki titokba akarja tartani, de ha mégsem, és büszkén vállalja, akkor jó lenne erre egy kis csoport. Köszönöm!

2017. 05. 22. 12:41

Sajnos abban igazad van, hogy a mai világban vigyázni kell a gyerekeinkre. 
De én bizony reggel oviba és isibe is gyalog kísértem a kislányomat.
Mikor alsós volt, tudod, mivel "szórakoztunk"?
Azzal, hogy a Bécsi úton (főutca) közlekedő autókon lévő 4 jegyű (akkor még annyi volt) rendszámokat összeadtuk. És ha kerek szám jött ki, akkor tapsoltunk! :DDD
Lehet, hogy jó hülyének tekintettek bennünket a járókelők, de így, játékosan gyakoroltattam vele a fejben számolást. A szorzótáblát, az ÁBC-t és a kottaolvasást is így tanultuk meg. Út közben, játszva. Jó, ugye?
Azonban beismerem, ez a módszer nem tőlem ered.
Mikor zenegimis voltam, a zeneelmélet tanárunk inspirált így bennünket az összhangzattan hangzatfűzéseinek gyakorlására, fejben szerkesztéssel.
Arra is jó ez, hogy megtanuljunk egyszerre több dologra figyelni.
Tudod, mint a biciglizésnél: Ne csak azt nézzük, ne menjen a kerék kőre, hanem arra is, hogy az úton átmenni készülő Mári nénit Tokodon el ne üssük! :DDD
Később ugyanemiatt hasznos ez az autóvezetésnél, ugyebár?...


2017. 05. 22. 8:39

Nem tudok én olyan sokat, mint gondolod, csak éppen a szerteágazó érdeklődésem miatt, innen is felkapok egy kicsit, meg onnan is... Amúgy valóban, a falusi gyerekek sokkal jobban tudtak tájékozódni a szűkeb környezetükban, mint a városiak. Illetve legyünk igazságosak. A városi gyerekek meg a városban tudnak jobban tájékozódni. Azt meg, hogy kocsival hordják a szülők a gyereket, én nem minden esetben kárhoztatom. Mert mit lehet tenni? Ma már nem úgy van, mint ötven éve, hogy mehet a gyerek bátran egyedül, mert semmi baja nem lehet. Ma meg? Autók, türelmetlen járókelők, esetleg rosszindulatú felnőttek, vagy nagyobb kamaszok.. Bezony, meg lehet érteni, hogy aki tudja, kocsival hordja..

2017. 05. 22. 1:24

Kedves Dmolnár, honnan a csudából tudsz Te ennyi mindent?!...
Mert képzeld, a férjemnek valóban volt határozott kisugárzása (akaratátvitel?...), és különben is, tudod, ő tanyasi gyerekként nőtt fel.
Emiatt erősen rá volt utalva arra, hogy együtt éljen a városihoz képest "vadabb" körülményekkel, pl. a vadállatokkal is.
Módjában állt, s érdekében is állt alaposan kiismerni őket.

Jó volt a tájékozódó képessége is.
Egyszer novemberben tejfehér ködben küldték el a kanna tejjel a legközelebbi tanyára (kb. 2 km!). És abban a nagy ködben, amelyben az orráig se látott, pont a tanya kapujához talált oda.
Nyáron meg, mikor a dinnyeföldet őrizték, kint maradt a nagyapjával a csőszkunyhóban, de gondolt egyet, és a sötét éjszaka közepén a kispárnájával a hóna alatt hazabandukolt félálomban a nagyanyjához a lakó kunyhójukba.

Ma meg a szülők a városban autóval hordják-viszik a gyerekeket az óvodába, iskolába!:(((

2017. 05. 19. 8:55

Ez egyéni adottság és belső kisugárzás. Az állat érzi, hogy nem fél tőle, sőt azt is érzi, hogy a másik fél az erősebb és jajj neki, ha próbálkozik... Nekem ilyenem nincs, de ismertem embereket, akiknek volt (nagyapám például). Általában a pásztorembereknek van ilyen adottságuk, ami talán veleszületett, de lehet, hogy tanult, ámbár az is lehet a kettő keveréke..

2017. 05. 18. 22:46

Egy időben divat volt a hosszú nyelű esernyő. Mikor fiatal tanár voltam, s este 7-8 órakor jöttem gyalog haza a zeneiskolából végig a városon, sok volt a kódorgó eb. Ebadta gazdáik szabadon engedték őket, főleg a mi családiházas lakótelepünkön, ahol még kerítés is csak keveseknek volt.
Na, jó szolgálatot tett ez a nyeles esernyő. Sakkban tudtam tartani őket vele. Így még jóidőben is magamnál hordtam.
Viszont érdekes, a férjem nem félt ezektől az agresszív dögöktől. Valahogy olyan ijesztően tudott a szemükbe nézni (pedig állítólag épp azt nem szabadna!), hogy "favég, favég, favég" nyüszítéssel gyorsan bemenekültek az udvaraikba, s onnét néztek félelemmel vissza rá.
Legközelebb már elég volt nekik a lépteit meghallani, már menekültek elfele! :DDD
Hogy hogy csinálta? Fel nem foghatom!:(((

Kóbor ebek:
http://3.bp.blogspot.com/-0vZiv3WXGkg/TZ65cvJ1wvI/AAAAAAAAEYQ/IUj_EKS0aa0/s640/2011_0329_073720.jpg

2017. 05. 17. 16:14

Én meg sohasem féltem egy töklámpástól... Kutyától már igen, mert egyszer két kuvasz (jó nagyok voltak) nagyon rám indult este az utcán (egy elmebeteg barom volt a gazdájuk, ez a magyarázat) . No akkor igencsak meg voltam neszülve, mert nem tudtam, hogy jövök ki az ügyből... De azután úgy is csináltam, mint aki nem fél, feléjük is indultam, erre elkódorogtak... Mondjuk akkor azért volt egy kis adrenalin túltengésem, mert még egy kuvasz is sok, nemhogy kettő...

2017. 05. 16. 23:40

Nézd kolléga, engem nem zavar, ki mit hisz...
Mondtam már, én se vallásos nem vagyok, se misztikában vakon hívő...
Afféle "kereső" vagyok, mert úgy vélekedem főleg a hihetetlen, s bizonyíthatatlan dolgok, fogalmak, stb. jelenségeken, hogy:
- Mi van, ha igaz?
- Mi van, ha nem igaz?!

Egy biztos! Vannak ismeretlen, furcsa események, jelenségek, amelyek engem is nyomasztanak, és félek is tőlük.
De az is biztos, hogy jobban félek egy VALÓSÁGOSAN kiszabadult harapós kutyától az utcán, mint egy vagy létező, vagy nem létező ismeretlen (pl. szellem) dologtól.

Gyerekkoromban visongtam a világító töklámpástól halottak napján, mert kis hülye voltam, a fiúk meg, akik riogattak vele, szemét bides kölkök voltak! :P2017. 05. 16. 8:34

Most nem azért, hogy kekeckedjek (pedig de :0)), de a misztikus nem nyomasztó, hanem titokzatos. De ebben a bazalt kéőződményben én semmi titokzatosságot nem látok, mint ahogy a badacsonyi képződményekben sem. De azok legalább nem nyomasztóak. Hogy azután ezekben mi a nem evilági? Hiszen a világ ilyen is, meg még sokféle másképpen is. Így alakult. A boltozatot meg az egymásssal összepréselődött kövek tartják, éppen úgy, mint a többi barlangban. Csak itt kissé másképpen, de ez már nem lényeges. Látogatni meg persze lehet, mert attól, hogy számomra nyomasztó, még érdekes... De ennyi...(iszonyat, mennyire nem vagyok fogékony a "nem evilági" képzelődésekre)

2017. 05. 15. 18:59

Kedves Dmolnár!
Hát persze, hogy nyomasztó hely, azaz MISZTIKUS!
Ösztönösen nagyon is vette a "belső-éned" a lapot!;o)
Mert ugyebár a miszticizmus körébe tartozó dogok számunkra eléggé elvontak, azaz ismeretlen helyeket, helyzeteket, különös jelenségeket jelöl, ami bizony valóban eléggé nyomaszt bennünket.
Talán azért, mert a hétköznapi életben az ilyen képződmények létezése számunkra érthetetlen.
Számomra is teljesen különösek ezek a kőképződmények... Valami nem evilági hangulatot árasztanak magukból.
Nekem...
Mert mire is emlékeztet engem? Rubik kozkájának ezreire antracitszürkében...
Honnan a csodából látszanak ilyen emberkéz alkotta valamiknek?! 
És még egy dolog: Mi tartja fenn a födémen lévő köveket?
Be kéne omolniuk!!!
Szóval nem csodálom, hogy aki Skóciában jár, igyekszik odahajókázni a szigetre, és megnézni ezt a szokatlan képződményekből álló barlangot. 

Általában én a földben lévő üregekben nem bízom! Nagyon nem! 
Lásd: Lesüllyedt talajfelszín, vagy bányató a kitermelt szén helyén lévő vágatok fölött a felszínen nálunk.
Régi beomlott bányák sok baleset okozói mostanság is...

Egyébként a cseppkőbarlangok is nyomasztólag hatnak rám. Bizonyítékok az EMBER kicsiségére, és az IDŐ hatalmára...

Szokás-mondás:
Az IDŐ mindent begyógyít. De szerintem mindent el is pusztít!
Vagy ezzel gyógyítana?! :(((

Te írtad a mútkor nekem, mikor eljátszottam a gondolattal, mi lenne, ha hirtelen eltűnne a Föld bolygóról a víz, szörnyű lenne pl. a Marianna árok a maga 10 km mélységével; egy óriási hasadék, s felette arrébb meg a Csomolungma a maga közel 9 km-es magasságával?!
Azt írtad, a természet pár millió év múlva kisimítaná ezt a kirívó különbözetet, azaz az egész bolygó felületét.

Képtalálat a következőre: „grand canyon”

És bizonyára igazad is van:2017. 05. 15. 8:27

Hát számomra a hely nem tűnik túlzottan misztikusnak (ez egyéni jellemhibám) viszont annál nyomasztóbb... Nem szeretem az ilyen helyeket, inkább ha már lehet választani, akkor csepkőbarlan, vagy jégbarlang, esetleg sóbánya...:0) (nem benne dolgozni, persze...)

2017. 05. 12. 0:46

Hát az az igazság, hogy ha egy zenét már nagyon jól ismerek, szinta hangról-hangra tudom, mi következik, akkor viszont jobban érdekel, milyen képet, jelenetet képzelt el hozzá a filmrendező. Ilyen a Négy évszak is.
De olyan is van, hogy csak akkor értem meg, tudok-e azonosulni a muzsikával, ha képileg is megjelenik, mi ihlette a szerzőt a megírására.

Pl. ilyen ez a misztikus zene is, mely régi nagy kedvencem, viszont fogalmam sem volt, milyen volt az a bizonyos Final barlang Skóciában, amely ihlette Mendelssohnt a különös zene megírására.
Számomra azóta sokkalta érthetőbbé vált az egész hangzásvilága, mióra láthattam a helyszínt is, azt a csodálatos természeti "alkotást", mióta megnézhettem ezt a videót:
https://www.youtube.com/watch?v=GVhmZUdETDo
Mendelssoh's Overture Fingal's Cave - Staffa Inner Hebrides 
/Mendelsohn: Hebridák nyitány/

Csodálatos hely, nem? :)

 
És ha nem érem meg az internetet, úgy halok meg, hogy nem láttam ezt a különös, valóban misztikus helyet!...

Tudomásom szerint Wagner ihletője is a Skót táj volt, mikor megírta "A Bolygó hollandi" c. operáját.

2017. 05. 11. 8:24

Tudod, számomra, ha már film, a zene "csak" aláfestő, vagy hangulati elem. Akkor engem már a képek kötnek le, amihez jól jön valami háttérzaj, ami lehet zene is... De úgy igazából a zenét akkor nem élvezem, mert leköt a kép... (ha leköt). De hát ez így van, nem vagyunk (szerencsére) egyformák

2017. 05. 11. 1:29

Ami azt illeti, ezzel én is hasonlóképpen vagyok.
DE!
Van kivétel.
Emlékszem, zenegimis koromban Debrecenben volt egy film, amely előtt - ugyanis akkoriban, a film ha rövid volt, akkor előtte vetítettek egy kisfilmet - volt egy kisfilm is.
A fő film igen híres volt akkoriban, azóta is hiába vadászok rá!!! A címe: "A gyilkos és a lány", lengyel krimi volt, igen izgalmas!
Sajnos, itt is csak írnak róla:
http://www.mafab.hu/movies/zbrodniarz-i-panna-11821.html
Különösen Cybulski játéka ragadott meg.
Nos, kifejezetten jól jött a fő film előtt egy nyugtató kisfilm Vivaldi Négy évszakának zenéjére.
A bejátszott képek fantasztikusak voltak! A Tavasz, mikor nyíltak ki a virágok a szemünk láttára... a Nyár a vihar képeivel, az Ősz a vadászokkal, színes fákkal, majd ami a legjobban tetszett, a TÉL rész I. tétele, itt ugyanis havas fákon mókusok ugráltak át egyikről a másikra, bizonyára az ősszel eldugott készleteiket keresgélve...
Na, akkor még hol volt a videó? Sehol! De ez a kisfilm nagyon tetszett nekem a már jól ismert zenére.

Na és vannak célzatos zenés videók, az olyanok is tetszenek.
Például ez a videó:
https://www.youtube.com/watch?v=v9AFhLn7ynU
Koncz Zsuzsa - Ki minek gondol (Weöres Sándor verse)

2017. 05. 09. 8:19

Nem tudom, ki hogy van vele, de én nem szeretek képeket nézni zenehallgatás közben. Valahogy zavar. És fordítva, a képeket se szeretem úgy nézni, hogy közben valami szól. Vagy-vagy. Persze, ha olyan a zene, ami inkább háttérzajnak megy, akkor mindegy, felőlem adhatnak hozzá klippeket is, de egy komolyzenei művet már nem kevernék képekkel. Sokszor még az is zavar, amikor magát a zenekert mutatják, pláne ha valami rosszul rendezett, vagy vágott képekkel. Mert egy zenekar játékát közvetíteni, nos az nem semmi mesterség, főleg akkor nem, amikor élőben kell....

2017. 05. 08. 17:29

Nyugger zongoratanárként már én sem keresgélek, csak akkor szoktam "kottás-változatát" feltenni egy zeneműnek, ha feltételezem, hogy van, aki ért annyit hozzá, hogy követni tudja a kottában a zenét a hallgatása közben, s így fel tudom hívni a figyelmet is néhány érdekes megoldására a zeneszerzőnek. Pl. tempójelzésekre, megszólaltatási jelekre (lásd: glissando a múltkor!).
Persze az emberek legtöbben az ÉLŐ előadást szeretik nézni, de van, aki bizonyos fajta zenékre a képi bejátszásokat részesíti előnyben.
Ők azok közül kerülnek ki, akik sem a kotta olvasásához, sem a hangszerek játékához nem értenek, így unnák...
Ezért szívesebben néznek pl. festményeket.

 

2017. 05. 08. 8:39

Hát gondolom meghekkelik (új magyar szó) valamelyik oldalt és onnantól fogva megy a bolt. Vagy, talán beszkennelnek egy-egy kottát és megosztják a közösségi oldalakon, akár a zenéket. Amúgy még én se találtam ilyen oldalt (bár amikor a gyerekek zenélni tanultak, kerestem). Vagy nem voltam hozzá elég okos, vagy lusta voltam, mindegy. Ma már meg nem is keresek.

2017. 04. 30. 0:09

Na igen, különösen manapság...
Külföldit sem gond meghozatni, csak győzze az ember kifizetni!:(((

Viszont!
A fiatalok ahhoz is értenek, hogy a netről letöltsenek kottákat. Hogy hogyan csinálják? Nekem pl. egyáltalán fogalmam sincs, hogyan találnak rá a keresett művekre?!...


2017. 04. 28. 13:36

Még jó, hiszen a kottát pénzért adják... :0)

2017. 04. 27. 11:35

Arany és a zongora ügyben bizonyára igazad van! 
Valóban drága lehetett az ő korában is egy zongora, és az ún. "polgárság"-hoz tartozók közül sem engedhette mindenki meg magának.
Bár Bécsben igen sok magán zongorakészítő lehetett akkoriban is, és gondolom, az én bécsi mechanikás zongorám is lehetett az ötvenes évek végén már olyan száz éves korú, vagy ahhoz közeli, mert ugye Liszt idejében fejlesztették ki az angol mechanikát a kor zongoraszerzőinek (Liszt, Chopin, Schumann, stb...) technikai igénye szeint, mert mint említettem, az én BÉCSI mechanikájú zongorámon gyors repetíciót (azonos hang ismétlődő leütése) nem lehetett játszani.
Lásd: Bartók: Medvetáncát:
https://www.youtube.com/watch?v=kNCMPJAyUHw
Bartók: Tíz könnyű zongoradarab 10. Medvetánc - by Frankl Péter

Sajnos kottásan nem találtam meg a képek között sem! :(((

2017. 04. 26. 8:12

Hát OFF-nak valóban OFF, de hát mióta ide már rajtunk kívül nem jár senki, hát ki bánja... Mondjuk Arany János fiatal kori anyagi körülményeiről nincs tudomásom, de ezek szerint nem lehetett nagyon szegény, ha tudott zongorát venni, mert gondolom én, az akkor se volt valami olcsó...