Vannak itt vegánok, vegetáriánusok?

Vannak itt vegánok, vegetáriánusok?

2017. 02. 18. 11:35

Nem vitafórumot szándékozok kezdeni, csak kíváncsi vagyok egyáltalán van-e itt valaki. Azt is megértem, ha valaki titokba akarja tartani, de ha mégsem, és büszkén vállalja, akkor jó lenne erre egy kis csoport. Köszönöm!

2020. 07. 24. 22:29

Hujujjjjj!
Akkor Te télleg kistök faluban lakhattál, ha nem ismerted a tortát!:(((
No meg a vajat sem!
Ez pedig - főleg tehén tulajdonosoknak! - nem volt egy was ist das!:(((

Édesanyám parasztlány volt ugyan, mert bár ún. "útkaparó" volt az édesapja, ami már bizonyos tekintélyt jelentett, hisz ÁLLAMI alkalmazott volt (nyugdíjas állás, ami ritka volt akkortájt!), de az anyja parasztlány volt, egy szőlősgazda lánya Tiszaföldvár környékéről.
Apámból hivatalnok lett, a falu (Karcag melletti Bucsa) jegyzője, mert ugyanis érettségije volt, a karcagi gimnáziumban érettségizett. Ez akkoriban sokat jelentett, többnyire hivatalnoki állást.
Édesanyám meg lánykorában felmehetett Pestre egy zsidó származású jólelkű női szabóhoz kitanulni a szakmát, tehetős szülei fizették a tandíját, és ott látott egyet, s mást.
Pl. ő vitte haza a naccságáknak a kész estélyi ruhákat, s ott láthatott másféle életformát is, mint otthon a faluban, a Tiszaföldvár melletti kis faluban.

Mikor férjhez ment, már női szabóként dolgozott, és ún. polgári életet élt a hivatalnok jegyző apánk mellett. Volt neki segítségül egy szolgálólánya, egy varrónő tanulója, s a 4 szobás lakásukban szalon is. Estélyt nem, de vendégséget (Pál nap, Julianna nap, születésnap) tartottak, anyánk remekül főzött és sütött. Paraszti ételeken kívül minden mást is.
Mindvégig megvolt az a gyönyörű nagy tojás alakú kézi festésű aranyozott tortatál, amire a tortát tette, most is előttem van képzeletben, mert a húgomé lett anyánk halála után. Kb. 40 cm hosszú, és 25 cm széles volt, amelyre ő sütötte a tortát.
Értékes holmi volt, de fogalmam sincs, mikor, és honnan eredt?!
Valószínűleg édesapámtól kapta anyánk.

Sajnos, a guglin még véletlenül sem találam olyan gyönyörű tálat, mint az volt!
Valami ilyesmi volt, de ez meg se közelíti annak a szépségét. Csak linket tudok hozni, mert a kép túl nagy. A mi tálunk inkább kékes színben tündökölt, nem piros volt a fő színe:
https://images3-hu-secure.gs-static.com/products/4096x4096/2019/03/24/cf278711e98f629cfa45507c2e2c1ff5-kuriozum-royal-albert-etkeszlet-lady-hamilton-angol-teas-sutis-12-szemelyes-6-szemelyes-etkeszlet.jpg
És csak egy tortatál volt, nem készlet.

Tényleg nem tudom, honnan való volt.
Valószínűleg majolika, nem porcelán...
Még egy herendi porcelán tálnál is szebb volt! Kár, hogy nem fényképeztük le! De nem volt gépünk, amikor meg már lett, elfeledkeztünk róla, hogy fényképezzük le, mert ez bizony egy különleges érték! 
Nem tudom, megvan-e még a húgomnak?

Kár, hogy nem találok még hasonlót sem a guglin!:(((

Fürdőszobánk sokára lett, mert nem volt bent a víz a lakásban. Eleinte Debrecenben még az udvarban sem!!!... Egy megyei jogú városban 1960-ban!!! :(((
Mikor nagyanyám Debrecenben elhunyt, az ő kis szobáját megcsináltatta anyám fördőszobának. Mi akkor már nem laktunk otthon, egyikőnk sem, a saját lakásainkban laktunk: Pesten a bátyám emeletesben, mi lányok Pest közeli településeken családi házakban, pedagógus építési köncsönből építkeztünk, azaz állami támogatással telepítettek le bennünket arra a településre, amelyiknek az iskolájában tanítottunk.

2020. 07. 24. 20:08

Hát pedig nem. Torta? Hát ez humor. Faluban, régen? Tudod te, hogy nem volt születésnap? Sőt még névnapot se nagyon tartottak, legfeljebb "Isten áldja". Karácsonykor elmentek misére, oszt jónapot. Sütemény a rétes volt, én legalábbis másra nem emlékszem, az is csak lakodalomkor, vagy halotti toron (bár ott nem annyira). Igen, volt tehén, a tej ment a piacra, volt ló is, az meg dolgozott. Nagyapám valamikor a nyolcvanas évek elején azt mondta nekem "tudod gyerek (már csak gyerek voltam neki mindig), ha valaki azt mondja nekem, hogy én fürdőszobás házban lakhatom öregkoromra, nyugdíjasként, hát nem hittem volna neki". Bizony, városi embernek nehezen elképzelhető, hogy éltek falunk a földművesek, még ha oly tehetősek voltak is.

2020. 07. 24. 14:47

A 23-i hozzászólásodhoz lenne még egy pár hozzáfűzni valóm:
Bevallom, csak az imént néztem teljesen végig a betett videót, és elképpedve láttam, hogy üveget rázva fejezi be a köpülést!:(((
Na, mi nem vacakoltunk ilyesmivel egyáltalán!...
Ugyanis meg volt még a nagyanyám spirális alakú kézi habverője, és azzal köpültük ki VÉGIG a tejfölből a vajat, hisz úgyis alacsony fokozaton dolgozott a bemutató illető a robotgéppel is. 
Mi kézi erővel amúgy sem tudnánk gyors fokozatot csinálni, mert valóban elég fárasztó ám ez a munka, talán EZÉRT nem csináltak a tehenes rokonaid saját vajat...
A vaj gyönyörűen egybe áll, és belerakódik a spirális kézi habverőbe, onnan kiszedni teljesen maradék nélkül lehet. Vízbe tesszük a vajgömböcöt, mert ki kell mosni belőle a savanykás írót, és alaposan ki kell nyomkodni a vizet is a vajból, mint mondtam.
Hogyan verjünk habot áramszünet idején? - Webnaplóm
Nagyanyám-féle kézi spirális habverő.
Ez a legpraktikusabb eszköz mindenféle hab felveréséhez. A használata fárasztó, de a végeredmény remek!:)))

S még valami:
Azt írtad, sosem láttál nagypádéknál semmiféle vajat, boltit se!
Hogy a csudába lehet, hisz volt tehenük?!
Nem ettetek soha vajas-mézes, vagy vajas-baracklekváros kenyeret délután uzsonnára?
Vagy:
Nagyanyád nem sütött soha olyan süteményt (pl. szülinapi tortát), amihez vajas krém kellett?!
Nem hinném, hogy ennyire szegények lettek volna, hisz ott volt nekik a tehenentyűűűűű!;o)
Tehénfejés. Ismeretlen művész szociofotója az 1930-as évekből. | 4 ...
Ismeretlen művész fotója: Tehénfejés 1930-ból


2020. 07. 23. 19:37

Szia! )
Jéééééé! Megjött Micimackó! ;o)
Index - Gazdaság - Micimackó és az illinoisi méhek
- Jaajjjj! Hát ez nem jött össze!:(((

**************

Nem ettél házi vajat?! NAHÁÁÁÁÁT!:(((

Hát sajnálhatod, mert így nem is tudod, MIT vesztettél!
Az volt ám az IGAZI!
Pedig még valami mondás is van az ún. "írós-vaj"-ról, csak nemtom már, mi, és miben?! :'(
Talán arról, mikor még csak éppen hogy kicsapódik az íróból a vaj, és ha kenyérre kenjük (no az IGAZI házira, nem a mostani vackokra!), és akkor a vaj íze kissé "pikáncs" (ahogy az orosz zongoratanár kollegina mondta!:DDD) lesz a savanykás írótól.
Egyébként meg:
Érdekes, de a tehenek is különfélék voltak olyan szempontból, hogy nem mindegyiknek volt jó vaj a tejéből. Volt, amelyik tehén tejszíne az istennek se akart vajjá kicsapódni, vagy csak silányan, azaz alapból sovány volt a teje...
Na, az ilyen tehénke hamar a vágóhídon találta magát!;o)
A lila tehén titka - csokimania
https://csokimania.blog.hu/2013/09/01/a_lila_tehen_titka

2020. 07. 23. 12:35

Házilag készült vajat én sohasem ettem. Nem tudom miért, pedig nagyapáméknak volt köpülőjük, pont olyan, mint Munkácsy festményén. Igaz ott én vajat, még boltit se, sohasem láttam. A nejem rokonsága se készített soha, pedig ott is volt tehén. 

2020. 07. 19. 19:03

Drága jó Jadziám!

Gondolom, csak az 5 literes üvegben lévő savanyúságokat volt módodban látni, a tálra rakott vegyes, hordóba eltetteket nem. Biztos megint törölve lett. Ugyanis a hsz-ben 3 db kép volt, de most csak egyet látok, az üvegeset!:(((
DE!
Ha ráírjátok a gugli keresőbe, hogy hordós savanyúság, sok kép fog előjönni, az is, amit töröltek, OTT megnézhetitek, de bocs, én már nem kínlódok vele tovább.
Az 5 literes üveges azért érdekes, mert az én édesanyám azokba rakta el a savanyút, valami miatt viszont káposztát nem tett egyikbe sem, sőt, még paprikába töltve sem, gondolom, azért, mert apánk nem szerette...

Egyébként volt itt Dorogon az SZTK előtt csütörtökönként egy középkorú asszony, akinek volt a közeli faluban tehenük, és IGAZI tejfölt, s vajat árult. A kislányommal mi csak "menyecske-tejfölnek" hívtuk, és volt, hogy megvettünk 2 litert is, és én vertem fel itthon KÉZI habverővel vajnak.
Ugyanis édeanyámtól megtanultam, hogyan kell vajat köpülni habverővel, mert a boltban NEM lehetett vajat se kapni a háború utáni években! Remekül rá lehetett szedni az íróból kicsapódott zsíradék állagú vajat a habverőre! Sokkalta finomabb vaj volt, mint amit a piacon lehetett kapni.

Mikor ide jöttünk Dorogra lakni, már volt a boltban vaj, de az általam tejfölből köpültet jobban szerettük.
Figyelni kellett nagyon arra, hogy alaposan ki legyen mosva belőle az "író", mert ugyanis ez a vaj mellékterméke, s bár fogyasztható az is, székrekedés ellen kiváló! Kissé savanyú, ezért nem mindenki szereti, pedig finom. 
De az így készült - tejfölből kicsapódott vaj viszont isteni!
Azért kell vigyázni viszont, hogy a vizet alaposan kinyomkodjuk belőle, mert a vizes vajból nem lehet pl. tortakrémet kavarni, mert akkor a krém kitúrósodik.

Találtam a youtube-on is vajkészítést, így manapság robotgéppel már egyszerűbb, mint az én fiatal koromban:
https://www.youtube.com/watch?v=QO8ct7qNYiU
Vaj köpülés tejfölből házilag
2013.09.05 – Végre: vaj készítése házilag | almameter

Egy még régebbi korban kimondottam vajköpülő fából készült edényekben készült a házi vaj. 
Itt van megörökítve egy festményen:
Az egyik legősibb tevékenység: a vajköpülés – Sajtgasztronómia
Munkácsy Mihály: Köpülő asszony

2020. 07. 19. 18:08

Kedves Dmolnár! 

Ismertem én is ezt a történetet, csak annyi különbséggel, hogy a második feleség volt, aki nem úgy főzött, ahogy az első, vagyis az új asszony volt, aki egyszer véletlenül lekozmáltatta az ételt, és erre mondta a férj:
"- Na látod, ILYEN ÍZŰRE szokta főzni az ebédeket az én drága elhunyt feleségem!"

Hát igen, a megszokás, és a szeretett asszony bármit csinálhatott, az úgy volt jó...
Na és hát a történetek meg sokféle változatban keringhetnek, még ilyen kis országban is.


jadzia

2020. 07. 18. 19:25

Holdfény de szép látvány eza savanyúság.Nekem volt 30 éve falun egy néni betegem, aki örökké savanyúkat tett el, és hozta 6 literes üvegekben a vegyes vágottat, a karfiolt/ ottl áttam először/ és sok mást káposztával töltött almapaprikát azóta sem ettem olyan finomat, mióta ő elment

2020. 07. 16. 20:10

Hát tudod a mama főztjét (savanyúságát) senki nem tudja utolérni. Jut eszembe erről egy anekdóta. A fiatalasszony a lelkét kiteszi, de az istennek se jó a főztje, mindig az a szöveg, hogy anyám nem így csinálta. Egyszer azután, hogy, hogy nem odaégett az ebéd. Szegény teljesen kétségbe esett, mert ha eddig nem volt jó... Másikat már nem lehe főzni, hát lesz, ami lesz. Hazamegy a férj, nincs mit tenni, szed neki. A férj meg megkóstolja, felugrik, átöleli az asszonyt és mondja, kedves hát ugye, hogy meg tudtad csinálni! Pont olyan, mint édesanyámé! :0)

2020. 07. 15. 21:46

Örülök, hogy látod...
A bolti is valóban ilyesmi, asszem, Kécskei savanyúság volt ráírva, és a párom NINCS MEGELÉGEDVE vele, azt mondja, meg se közelíti az édesanyjáét!
Biztos igaza van, mert én nem eszem, max. a karfiolt...

2020. 07. 15. 12:44

Na, most már látszik, ilyen nagyjából a bolti is...

2020. 07. 15. 12:41

Érdekes, mert nálam itt van a kép most is, bár lehet, hogy később eltűnik majd, mert az "ügyeletes" még nem törölte...
EZ volt az, de küldök másikat is:
recept: Hordós vegyes savanyúság, Kifőzde
Amit anyós nem tesz bele, az a káposzta.

recept: Hordós vegyes savanyúság, Kifőzde
Hordós vegyes savanyúság
Vegyes savanyúság | Hungarian recipes, Food, Canning recipes

Édesanyám ilyen 5 literes üvegekbe rakta el a savanyúságot, és csak természetes alapfűszer (pl. koriandermag, kapor, szőlőlevél) anyagokból csinálta a levet.
Csinált piros-sárga csíkos szeletelt paprikát is, azt képesek voltunk önálló vacsorának is befalni mi, hárman gyerekek!:DDD

2020. 07. 15. 12:26

Hát ez az, bár a kép nem jött át. Itt van egy maszek savanyúság árus a Tescóban, attól szoktam venni egy ötliteres vödörrel, mert nagyon finomak a savanyúságai. Csak éppen nem annyira jók, mint nagyapáméknál voltak. De abban is van minden, karfiol (savanyítva én is szeretem), uborka, paprika, pepperóni, káposztával töltött almapaprika, kis dinnye, fokhagyma, gyöngyhagyma..  Ez se penészedik ez is ropogós marad... Az élet tele van rejtélyekkel...  

2020. 07. 14. 14:39

A mostani párom édesanyja is nagy savanyúságkészítő.
Ő is azt csinálja:
Kb. három nagy műanyag vödörbe (amikben talán festék volt valamikor) megcsinálja kora nyáron a savanyúság alaplevét, hűvös helyre teszi, és minden idény zöldségféléből dobálja bele a savanyúságnak valót.
Én meg se próbálkozom vele a párom nagy mérgére!
Van benne erős meg csemege helyes zöldpaprika, hosszú, zöld, piros, uborka többféle méretben, hagyma, karfiol (hogy ez hogyan marad hófehér??.. s ez az ÉN kedvencem!), zöldparadicsom, majd végül mennek bele a kisdinnyék. A lé összetételét nem tudom, de soha nem puhul és nem penészedig meg neki!
Csak egy baja van: Hamar elfogy, mert az öregeken kívül viszi a lánya, a fia és a családjaik...
Kb. így néz ki őszre:
recept: Hordós vegyes savanyúság, Kifőzde

Egyébként én nem ugrom a savanyúságért, mert így is eléggé erős a savam, sajnos, szenvedek is eléggé a refluxtól, pedig szedek rá gyógyszert, mégis!:(((

2020. 07. 14. 12:49

Igen, a savanyított kis dinnye az egyik kedvencem. Viszont dinnyebefőttet még sohasem ettem, semmilyen formában. Az ismerősi körben nem is ismeri senki, ebben biztos vagyok. Csak sajnos megint az a baj, hogy azt a fajta savanyúságot, amit nagyapáméknál ettem, nem tudjuk sehogy sem utolérni (most már nem is kisérletezünk vele). Ott nyár elejétől ment egy nagy kádba az uborka, zöld paradicsom, paprika (kosszarvú), kis dinnye... Állítólag nem kellett hozzá más, csak víz, só és ecet.. Nem tudom, de egybiztos, olyan nagyszerű íze volt, hogy na, valamint friss volt és ropogós, még a következő év tavaszán is. Ezzel is úgy jártunk, mint a hús sütéssel. Kérdeztük hogy csinálják, hogy ilyen jó. Hát sehogy, felteszem sülni zsírba és kész... Itt is, hát sehogy. Két marék só kell ennyi meg annyi vízhez, meg egy kevés eset és kész is van... Megpróbáltuk otthon, vacak lett és megpenészedett hamar... 

2020. 07. 14. 1:31

Biztos jó napos helyen vannak arrafelé a dinnyeföldek. Állítólag Magyarországon Heves megyében terem a legjobb dinnye. Mikor volt autónk, és élt a férjem, ha arrafelé mentünk kirándulni (3-as főút mentén!), mindig vettünk dinnyét!
Ezt a bizonyos cukordinnyét feltétlenül, és görögből a nagy feketéket. A cukordinnyékhez én értettem, a göröghöz a férjem, mert gyerek korában azt termesztettek Cegléd határában.
Örülök, hogy arrafelé nálatok nem csalnak a dinnyések, és csak éretten szedik le a cukordinnyéket. Olyan kis mélyedés marad a magától lepattant szár helyén, akkor a jó.

A gerezdes külsejű sárgadinnyéből kétféle van:
1./ Turkesztán:
https://lh3.googleusercontent.com/proxy/MOFKc_fgRL7ZZoZ_fVtasGpG3iFwy_AvhZJxLcpvuBxRRntvV4XW1S3Tej5XDIpBGP0cuzRszq5jKEDAVykyr00LdW32vRv38iCr
Sajnos a kép róla igen nagy, így linket hoztam csak, sajnálom, remélem, megnyílik!

Erősen bemélyítetten bordázott, a formája nem gömbölyű, hanem alul-felül lapos, sárga a húsa, rendszerint a héja is, de akad zöldben is. SIMA héjú, a húsa sárga, és sűrű, nem nagyon lédús. Enni nem olyan jó, mint a zöld húsú magyar cukordinnye. Amely csak akkor jó, ha nem lehet "szalonképesen" enni, mert csurog az arcunkon is!:DDD

Viszont! Kiváló a turkesztánból a SÁRGADINNYE BEFŐTT! Manapság sajnos nem láttam sehol a zöldségeseknél, így befőttet se ettem legalább 50 éve!:(((
Régi festményeken látható még turkesztán sárgadinnye:
SZÁSZ ISTVÁN ( 1878- 1965 ): Dinnyés csendélet | Festmény, Zsolnay ...
SZÁSZ ISTVÁN (1878-1965): Dinnyés csendélet

Édesanyán sokszor főzött be belőle befőttet, kiváló csemege volt karácsonykor a hurkához!
Mi ahhoz nem savanyúságot ettünk, hanem sárgadinnye és görögdinnye befőttet!
A fiú unokatesóim direkt emiatt látogattak meg bennünket karácsonykor.
Sárgadinnye befőtt - Vadon eszem
Sárgadinnye befőtt

2/ Rücskös héjú gömbölyű gerezdes sárgadinnye:
Ez van sárga és zöld hússal is, általában gömbölyű, és csak minta rajta a bordázás:
AMBRUS LAJOS: A dinnyész (sárgadinnye, görögdinnye) | Food & Wine

A legfinomabb és egészségesebb dinnyék közül hat - Általános ...

A görögdinnye befőtt a vastag héjú dinnyéből készül, a piros húsos belsejét megesszük, és a héja felé hagyunk olyan 2 cm körüli piros sávot, majd felszeleteljük a vastag fehér héjjal együtt, és úgy kozkázzuk fel. Így egy dinnyebefőtt darab áll 2 cm piros, és 1 cm fehér húsból.
Görögdinnye-héj befőtt | Kolozsiné Kati receptje - Cookpad receptek
Görögdinnyehéj befőtt

Ez is nagyon finom ám! Önmagában is befőttként, de hurkához is savanyúság helyett. 
Mi mindkettőt édesen főztük be, de a Marcsi tv műsorában Meggyesegyházán hallottam savanyú eltevésről is. Azt mi csak kisdinnyékből savanyítottunk.

2020. 07. 13. 12:01

Pedig itt kapható nagyon finom sárga dinnye. Az egyik olyan gerezdes külsejű, a másik olyan, mint amit a képen hoztál, és valóban zöld a belseje. Mondjuk a zöld édesebb. Persze, nem mindegy, hol veszi az ember. Mi speciel olyan hét kilométert autózunk a dinnyéért. Közelebb is árulnak, de az lutri. Emez meg mindig jó, ámbár én nem szoktam nagyon a szárát nézni, de most, hogy mondtad, igen, ezeknek nincs szármaradékuk.

A téli dinnyéről én még csak hallottam. Egyszer próbálkoztunk vele, de nem nőtt meg. Érdekes, mert a tök pedig (hej de nem szeretem a tökfőzeléket), nőtt, mint a veszedelem. Biztos a bosszantásomra.. 

2020. 07. 10. 15:24

Én mindenfajta dinnyét szeretek, a görögtől a sárgáig, de legnagyobb kedvencem a "magyar cukor dinnye",
amely név szerint sárga dinnye lenne, de a valóságban halványzöld színű a húsa, finom az illata, kívül rücskös a héja, és ha jó érett már, akkor szinte magától lepattan a száráról, és sárga színű a héj a rücskök között. Ja, és még valami! 90-120 dkg-os az igazi. Ennél nagyobb már nem fajtiszta!

Szóval vigyázat!
Ilyenkor még, amikor kevés érett van, és drága a cukordinnye, látható, hogy ERŐSZAKKAL szedték le, azaz megcsavarták a szárát!:(((
Nagy disznóság ez, mert mi a hugival dolgoztunk Debrecenben a Mezőgazdasági Akadémia Kísérleti Tangazdaságában, ahol a dinnyék közül kizárólag csak a magyar cukordinnyét termesztették, és azt is kizárólag a MAGJÁÉRT! 
A dinnyét mind megehettük, csak a magot kellett kimosnunk, megszárítani, és bezacskózni.
Ezeket a sárgadinnyéket fogja enni a nyáron - Dívány

Ott tanultuk meg, hogy CSAK az érett cukordinnye jön le a száráról magától, ha erőszakkal kell levenni, az még NEM JÓ!
Sajnos, manapság csak ilyen "kényszer-érett" dinnyéket kapni a boltokban, mert a szedők megcsavarják, hogy még a drága időszakban lehessen eladni őket!
Disznóság!!!(((
Úgyhogy azóta nem ettem igazán fimonra érett magyar cukordinnyét, mióta Debrecenből eljöttem.
Ha jól emlékszem, színképelemzővel vizsgáltuk a cukorfokot, és a 19-20 cukorfokos dinnye volt a finom. A 15 fokost meg se ettük! ;o)
Sajnos a szerkentyűről képet nem találtam a guglin!:(((
Hasonlatos volt a mikroszkóphoz.

Jut eszembe:
Van ám TÉLI DINNYE is!
Téli dinnye | Alapanyagok | gasztroABC

Keresztapáméknak volt, hosszúkásak és nagyok, olyan 6-8 kilósak voltak. Ősszel levittük őket a borospincéjükbe, és karácsonykor hoztuk fel. Igen finom csemege volt ez akkor, bár az íze kissé más volt, mint a nyári dinnyéknél megszoktuk, én nem is emlékszem az ízére. Van, akinek nem is tetszett, ezért aztán felhagyott vele keresztapám.

2020. 07. 08. 10:43

Jelentem, megvannak. Még a Tescóban is lehet kapni. De azt hiszem a fekete héjúak mennek külföldre. Egységcsomagban. A lányom keresztapja (névadó anya férje persze, csak úgy hívjuk), dinnyét is termesztett még úgy négy éve is (amióta oda van a szivével, már nem nagyon termeszt semmit, örül, ha él). No szóval ő termesztett szép fekete (sötétzöld) dinnyéket, sárga meg piros bélűeket is. Azt mondta, hogy mikor ott az ideje, jön a kamion, dobozokkal és azokba kell szedni a dinnyét, de csak a két-három kilósakat, és úgy dobozolva mennek egyből külföldre. Egy nap alatt Bécsben, vagy másutt vannak a piacon, vagy a boltokban. Különben a lányom "nem szereti" a görögdinnyét mert sok a magja (eszem megáll), a fiam meg a sárgát nem kultiválja (még jobban megáll az eszem). Én meg mind a kettőt szeretem. Különben is gyümölcsmániás vagyok. Én ellennék egész nap valamilyen gyümölcsön.

Sütőtök. Pedig a szürke héjúban is van parász, lisztes. Csak éppen meg kell csípje a dér. Mondjuk még akkor se biztos az eredmény. Sanos a szürke elég szeszélyes.

2020. 07. 07. 15:18

A sütőtököt szeretem, különösen azt a narancssárga körte alakút:
Sütőtök - az értékes és jól tárolható élelmiszer - Háztartás Ma

Ezért gondolom, tetszene az édesburgonya íze is, majd kipróbálom.

Gyerekkoromban nálunk a Kunságban csak az a nagy szürke sütőtök termett meg, mást nem is láttunk. De az megsütve is nagyon rostos állagú volt, ezért nem lenne jó belőle a tökös-mákos rétes, mert nem lenne olyan puha parázs szerű a rostok miatt, inkább lecses!:(((
Sütőtök a jolly joker - Netfolk: népművészet, hagyományok

Jut eszembe!
Borbás Marcsi a múltkor Meggyesegyházán volt dinnyefesztiválon, és igen elcsodálkoztam, hogy HOVÁ TŰNTEK a "fekete" - valójában - sötétzöld görögdinnyék?!
Mindenhol zöld csíkosakat termesztenek! 
Az interneten is alig találtam róla képet: 
Borhy Kertészet: Dinnye, görög, zöldség vetőmag, Citrullus lanatus ...


Gyerekkromban meg a csíkos dinnye volt a ritkaság!
Sőt!
Volt citromsárga bélű, világoszöld héjú görögdinnye is, a Tisza árterén főleg ezeket termesztették, édesebb volt a piros belűeknél is! Emiatt pirosbelűt nem igazán lehetett kapni a dinnyepiacokon.
Ilyen világoszöld külsejű, sárga belsejűt aztán végképpen nem találtam a gugli képek között, csak kívül csíkosakat ebben a háromféle hús színekben:
A magyar görögdinnye

Hová tűntek a zöldalma külsejűek, és vajon miért tűntek el?!:(((