"Simicska már a spejzban van"

"Simicska már a spejzban van"

2017.02.08. 19:22

Nagyon furcsa eset történt a legutolsó testületi ülésen - a Strigonium Zrt. egyik korábbi szerződésének megújításáról kellett szavaznia a képviselőtestületnek zárt ülésen. A szerződés a korábban az EHIR Kft., ma pedig a Strigonium Zrt. tulajdonában álló óriásplakátok bérleti jogviszonyáról szólt, amit évek óta egy Simicska Lajoshoz köthető reklámcég bérel a városi holdingtól.

Törpék óriás plakátja

Normális helyzetben egy cég saját tulajdonának bérbeadása nem olyan ügy, ami a tulajdonos legfőbb döntéshozó szervének hatáskörébe lenne utalva, de Esztergomban természetesen az ilyen ügyeket sem kezelik normális módon. Köztudomású, hogy 2010 és 2014 között a Strigonium Zrt.-t az akkori kormánypárti "együtt működő" frakció hermetikusan leválasztotta a polgármesteri hivatalról - lényegében leállt az információáramlás a két szervezet között, és a holding vezérigazgatói (Arany Tamás, Knapp János Pál) lényegében teljhatalmat kaptak a frakciótól. Ezen időszak fura ügyleteiről sokat lehetett hallani a városban, nem megalapozatlanul. A holding legsötétebb időszakának végül Völner Pál közbelépése vetett véget: az ő ismeretségi hálózatából érkező Hendrik Krisztina vezérigazgatói időszaka egy jóval kiegyensúlyozottabb környzetet teremtett az őt megelőző káosznál. 

Ebben az időszakban kerültek a korábbi EHIR óriásplakátok használati jogai Simicska egyik cégének birtokába - bár a korábbi években több szereplő is próbálta őket megszerezni a Strigoniumtól (jellemző, hogy például Meggyes Tamás harmadik feleségének cége is tett ilyen jellegű próbálkozásokat, amiket épp Hendrik igyekezett megakadályozni - sikerrel). Úgy tudjuk, Simicska cége jó ügyfélnek bizonyult, óramű pontossággal fizette a bérleti díjat, és ez a tranzakció az elmúlt években a Strigonium működését nem kis mértékben stabilizálta. A bérleti szerződés természetesen még a "G" nap előtt jött létre.

2014-ben a választások után a Strigonium és a Hivatal kapcsolata új alapokra helyeződött: az új városvezetés a korábban a lovak közé dobott gyeplőt visszavette a kezébe, és lényegében  minden lehetséges vezérigazgatói mozgásteret elvont a holding vezetésétől. A helyzet nem változott azután sem, hogy új vezérigazgató lett kinevezve a Strigonium élére: úgy tudjuk, a mai napig minden egyes szerződéssel, amit a holding kötne vagy megújítana, rohanni kell előzetesen a hivatal jogi és pénzügyi osztályára, ahol ellenjegyeztetni kell minden tranzakciót. Van persze ebben ráció, vagyis egész pontosan lenne, ha nincs bizalom a holding vezetése és a városvezetés között. Mármint ha nem lenne.

A zárt ülésen tárgyalt előterjesztést is egy ilyen tranzakció okozta: lejárt ugyanis a szerződés a Strigonium és Simicska cége között, valaki pedig megijedhetett a hivatalban, és nem látta el ellenjegyzéssel a szerződés megújítását. Ezt az ellenjegyzést pótolta a testület zárt ülésen, megadva az engedélyt a holdingnak, hogy aláírja a szerződést, amíg nem talál ki senki valami jobbat arra, hogy mit is kezdjünk ezzel a rakás óriásplakáttal, ami a várost egyébként szerintem rettenetes mértékben elcsúfítja.

Azt hallottuk, hogy a városvezetéshez közeli személyek próbálják az esetet úgy tálalni "felfelé", mintha itt valami Simicskához húzó puccs lenne a helyi narancsos szervezetben, és nem csak arról lenne szó, hogy mindenki próbál képviselői esküjéhez híven felülemelkedni a kicsinyes pártérdekeken és úgy dönteni a felmerülő kérdésekben, ahogy az a város és a közvagyon szempontjából előnyös.

A rossz nyelvek természetesen ebben az ügyben is beindultak, és már találgatják, hogy ki szeretné megszerezni magának az esztergomi óriásplakátokat. Végül is volt már egyszer egy nagy harc ezekért, amit a Völner hatására a Strigonium élére kinevezett Hendrik az akkor még "G" stigmával nem rendelkező Simicskával szerződve tudott lecsendesíteni. Amint forrásaink többet tudnak meg erről, ígérem, még foglalkozom a témával.

Még nincsenek kommentek :(