Újabb érdekes városházi közlemény a Strandbüféről

Újabb érdekes városházi közlemény a Strandbüféről

2017. 02. 08. 13:39

Megjött és egyelőre nem vonták vissza, szóval két nap után végre megszólalt a városháza a Strandbüfé jövőjéről. Állítólag megtévesztő vagyok. Végigmennék rajta mondatról mondatra.

"Nem zár be a Strandkert"

Ha belemegyünk a nyelvtanba: szerintem én arról írtam, hogy nem nyit ki, mivel ugye ősszel már bezárt. De ide idézem a január 19-i előterjesztés egy mondatát, ami szintén engem igazol: 


Forrás: esztergom.hu

Pontatlan, a  lakosság megtévesztésére alkalmas hír jelent meg az egyik esztergomi internetes portálon, amely azt állította, hogy bezár a Strandkert. Ez azonban nem igaz: A Strandkert továbbra is üzemel majd az eddigi gyakorlatnak megfelelően. 

Deja vu, meg Meggyes nélküli Meggyes korszak, de azért mégegyszer beszúrom, a biztonság és a gyengébbek kedvéért a mondatot, amit ellenjegyzett mindenki a polgármestertől az aljegyzőig:

A történet előzménye, hogy 2017. január 19-i ülésén Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy nem kívánja a Szent István Strandfürdő területén lévő Strandbüfé működésére szolgáló ingatlanrészt újabb öt évre bérbe adni, tekintettel arra, hogy a „Városok városa program A) Belváros revitalizációja”, valamint a modern belváros közös fejlesztésének koncepcióterve érinti.

A kiemelés tőlem van: az elfogadott határozati javaslatban nem szerepel az "újabb öt évre" mondatrész. Egészen pontosan úgy fogalmazták meg a határozatot, hogy "nem kívánja bérbe adni". 

A jelenlegi bérlő - akinek 2017. március 18-án jár le a bérleti szerződése - már 2015-ben jelezte, hogy a hosszútávú bérlemény reményében beruházást kíván eszközölni, ami nemcsak sürgős állagmegóvást, de komoly fejlesztéseket és profil bővítést is tartalmaz.

Ez mind nagyon szép és jó, csak semmi köze nincs a jelenlegi helyzethez.

Mint mindig az Önkormányzat most is korrekt módon kívánt eljárni, figyelembe véve a bérlő érdekeit is. Ezért nem áll módjában meghatározott, hosszútávú, 5 éves, szerződést kötni.

Akkor miért nem tetszettek elfogadni a fenti linken elérhető előterjesztés B) változatát, ami pont arról szólt, hogy bármikor 60 napos határidővel felmondhatja az Önkormányzat a szerződést? Ha valóban korrekt módon kívánt eljrárni az önkormányzat, a bérlő érdekeit figyelembe véve, miért nem olvasták fel, miért nem szavaztak mindkét határozati javaslatról? 

Ellenben örömmel tájékoztatjuk a lakosságot, megcáfolva ezzel a hír valótlanságát, hogy a városfejlesztési célok figyelembe vételével, szándékunkban áll a rövid távú üzemeltetés.
Célunk,hogy a strand látogatóit és a Kis-Duna sétány felől betérő vendégeket egyaránt kiszolgálhassa a Strandkert.

Ez mit jelent? Vissza tetszenek vonni a január 19-én elfogadott határozatot és újra szavaznak róla? Konkrétumot szeretnénk, az ígéretekkel tele a padlás.

 

Amúgy itt a tárgyalásról a felvétel - ha bárki úgy látja, hogy a fenti közleményben nem alternatív tényeket ad elő a városháza, szóljon kommentben lent:

 

2017. 02. 25. 0:25

"Miért van az, hogy amihez az esztergomi Városvezetés hozzányúl ott megjelenik a veszteség, rombolás, lepusztulás (...)  Jó néhány települést ismerek, ahol fejlődés, felújítások, új épületek, létesítmények, stb. vannak. Esztergomon meg mintha átok ülne, mire költik el azt a rengeteg pénzt?"

Kedves Mina!

Tényleg olyan, mintha átok ülne Esztergom városán!
Pedig tudod, milyen büszke voltam rá, mikor erre a vidékre kerültem?
Hisz külföldön is eléggé ismert, főleg a németeknél Bajor Gizella és Szent István király miatt!
Esztergomra hivatkoztam, ha kérdezték, merre lakom.

Képtelen vagyok elhinni, hogy nem emlékszem olyanra, hogy a város vezetése olyan lett volna valaha is, amelyik a város fejlődésén munkálkodott volna?!
90 előtt se volt rózsás a helyzet, egy hölgy volt a tanácselnk, ha jól emlékszem. Akkor se volt valami nagy fejlődés, de azért voltak gyárak, munkahelyek, a közbiztonság se volt rossz. 
Aztán utána jött a "gengszterváltás"!!! Jött Könözsy...
Majd Meggyes feltette a koronát a városra rendesen, az ELRETTENTŐ ESETEK KÖZÖTT!!! :(((
Most meg végképpen nem értem, miért rossz a helyzet, pedig fideszes a polgármester, sőt, egyre rosszabb!
Már rég nem szeretek csavarogni, nézelődni járni az esztergomi piacra, mert szemtelen, erőszakos eladók követik az embert, rábeszélni akarni mindenféle ócska bóvlira!
Megkapni nálunk is mindent, MINEK MENJEK HÁT BE?!
Egyedül a nagy Tesco az, ami miatt néha berucanok. Vagy látogatni a kórházba... és ezzel be is fejeztem az esztergomba való kirándulásokat, annyira kellemetlen a koszos, lyukas járdákon közlekedni, gyalogolni rogyásig, a buszvég kinézetéről nem is beszélve:  romos házakban lakó ESZTERGOMI BÜSZKE EMBEREKET LÁTNI A MÁLLADOZÓ NAGY FAKAPUKBAN... Mire olyan büszkék vajon azok az ősesztergomi öreg nénikék?!
A házaikat már rég fel kellett volna rúgni!!!
Nem értem, nem én!:(((

Emlékszel Dorogon a bányász kolóniára a vasút túloldalán? Hol van, heee??? Volt, nincs! :)))

Szóval szerintem egy ilyen történelmi város többet, jobbat érdemelne, az biztos!
Ha nem lenne a Bazilika, Esztergom mit tudna felmutatni?!... Szerinted?
Nem bántásiból mondom, csak úgy naívan kérdezem... 



Egy "szomszédvár lakó", aki aggódik a városotokért...

2017. 02. 15. 0:36

A strandbüfé ügy kísértetiesen emlékeztet a Zöld ház (büfé vagy kávézó) bezárására. Emlékezetem szerint ott is volt valami frissen kötött ötéves szerződés, időnként én is beültem oda ismerősökkel, azután jött a Városvezetés ezzel a revitalizáció blablával. Közölték a kávézóssal, hogy húzzon el, az perrel fenyegetett, a Zöldházat bezárták, minden mozdíthatót széthordtak, mára a városközpont egyik romhalmaza a valamikor több intézménynek, irodának, kávézónak otthont adó, akkoriban nem is rossz állapotú épület. Miért van az, hogy amihez az esztergomi Városvezetés hozzányúl ott megjelenik a veszteség, rombolás, lepusztulás, miközben Esztergomnak irigylésre méltó adóbevétele van az ipari parkból?  Jó néhány települést ismerek, ahol fejlődés, felújítások, új épületek, létesítmények, stb. vannak. Esztergomon meg mintha átok ülne, mire költik el azt a rengeteg pénzt?

2017. 02. 14. 21:17

Én eddig egyébként azt hittem, hogy az egy megoldandó probléma, hogy az önkormányzati ingatlanok a belvárosban kihasználatlanok, pusztulnak, nincsenek felújítva, nincsenek kiadva.

De rájöttem, hogy ez igazából stratégia. Nehogy az ilyenista/olyanista vállalkozók, emberek profitáljanak belőlük. És ha ők se, akkor nyilván a város se, ennyi áldozatot igazán be lehet vállalni a nagyobb célok érdekében.

2017. 02. 14. 17:39

 

 Én egy negyedik variációt preferálnék.

Legyen ún "D" variáció.

_ Vonják vissza a jelenleg még élő pályázatot ( Erre megvan a jogi lehetőségük. )

_ Hosszabbítsák meg a jelenlegi pályázóval erre a szezonra a szerződést, és egyúttal dönrsenek arról, hogy szezon végétől , a meghosszabbított szerződés lejártát követően- mondjuk október 1-től- megbízzák a Strigoniumot a büfé működtetésével. ( Ezt egy előterjesztéshez tartozó két határozatban meg lehet tenni. )

Ez korrekt megoldás lenne mind a jelenlegi üzemeltető, mind a város számára. És a büfé folyamatos működése is garantált.

A Strigonium természetesen nem maga működtetné a büfét, hanem pályázat útján meghirdetné, és a minden szempontból ( Mert nem  csak és kizárólag a pénzügyi ajánlat lehet mérlegelési szempont a pályáztatátnál. Itt persze szakmai szempontokra gondolok. ) megfelelő ajánlattevő működteti tovább a büfét. Mert az sem kétséges, hogy egy működő strand nem elképzelhető vendéglátó egység nélkül. ( Nem ismerem a terveket, de el tudom képzelni, hogy büfé helyett valamilyen magasabb szintű szolgáltatást nyújtó vendéglátást is odaképzeltek a strand mellé, tehát nyilván a felújítás tartalma is befolyásolja a majdani ajánlatkérés tartalmát.)

Soha nem értettem, miért kell egy testületnek ilyen ( és hasonló ) kérdésekkel foglalkoznia. Nem jó szóösszetétel a vállalkozó önkormányzat. A Strigoniumot anno pont azért alakítottuk át 2000-ben, hogy megtörténjenek az ilyen gazdasági tevékenységek kiszervezései ( outsurcing ) úgy, hogy a tulajdonosnak  alapkérdésekben a saját cégén keresztül megmaradjon a vétójoga.( Az, hogy ki nyeri a pályázatot, nem alapkérdés. )

Azt, hogy a strand üzemeltesse a büfét, nem tudnám támogatni. Közalkalmazotti szemlélettel nem lehet gazdasági tevékenységet eredményesen végezni véleményem szerint. Ez olyan megoldás, amelybe bele van kódolva a kudarc. A strand nyújtsa továbbra is azokat a szolgáltatásokat, amelyek funkcionálisan beletartoznak egy strand tevékenységi körébe. 

Szóval, az, hogy átkerül a büfé a strandhoz, olyan ötlet, amely találkozik a modern közigazgatással kapcsolatos elvárásokkal, vállalkozásbarát, és nem utolsó sorban a város érdekeit szolgálja. De ezt  véleményem szerint csak a tavasszal kezdődő szezon végével lehet megindítani.

Hátha valaki olvassa a döntéshozók közül!:)

 

2017. 02. 14. 13:07

C) változat lett: a Strigonium fogja üzemeltetni a strandkertet - bármit is jelentsen ez. Gondolom nem a könyvelőket akarják kiültetni sört csapolni. Másfél hónap alatt nulláról összehozni egy kocsmát vinni képes csapatot biztos szép feladat, csak én ezt még mindig nem érzem olyan közfeladatnak amit akár önkormányzat, akár önkormányzati cég keretein belül kellene vinni. Végre lassan eltűnnek a múlt hasonló anomáliái (pl. Építő Kft.), erre ez...

2017. 02. 13. 23:22

Ebben van valami, úgy láttam Facebook-on Bádi már be is lengette a kártérítési pert. 

Ez viszont nekem teljesen kimaradt (mondjuk időm úgyse lett volna elmenni rá, meg a képeken látok olyan embert aki beígérte nekem pár éve, hogy nagyon pofán leszek verve amit azóta is rendszeresen igyekszik az egyik kollégával újra és újra megüzenni), hol szerveztek ezek a népek demonstrációt úgy, hogy sehol se láttam róla semmit előzetesen? Eléggé unorthodox módja a szervezésnek.

http://www.igom.hu/hir/248-elkezdodott-a-hee-demonstracioja-a-strandkertert-fotok/

 

2017. 02. 13. 13:06

Miért érzem úgy, hogy egy komoly és már az elején bukónak tűnő pereskedésnek néz elébe a város? 

Az előző versenytárgyalás szabályos és eredményes volt. Annak az eredménynek a figyelmen kívül hagyásáról még semmiféle indok nem született és az üzemeltetést érintő körülmények sem változtak lényegesen...

2017. 02. 13. 10:28

Szóval ezt találták ki a spindoktorok:

http://www.esztergom.hu/~eszterg2/assets/uploads/files/eloterjesztesek/2017/2017-02-14%20rendkivuli/02-Strandbufe%20hasznositasa.pdf

Megint A) vagy B). Pedig a fő kérdés nem ez, hanem az, hogy lesz-e hekk, lesz-e Krusovice...

2017. 02. 12. 22:39

Esztergom valami „csutisztáni” részhalmaz. Emlékezzünk csak vissza, hogy lett a polgármester sikeresen megválasztva. Volt egy csomó jelölt. (Hasonló mechanizmus ment az országgyülési valasztásokon is a sok kamu párttal.) A felszalámizós stratégiával sikerült is neki pozícióhoz jutni. Ùgy keringett a közbeszédben, hogy ö a szeged-csanádi katolikus pespök favoritja a regnáló polgival szemben.

Ezek után én csak azt nem értem, hogy most tényleg hagyják önjárónak lenni direkt és nem adnak neki tanácsot azok akik marhára öt nyomták, vagy mert nincs idejük ilyen vidéki piszlicsáré városokkal foglalkozniuk.

2017. 02. 12. 19:53

Sok helyen elhangzott már, hogy a mostani polgármester immár szó szerint lecserélte a hivatal több mint felét. Pusztán abból az indíttatásból, amiért most a büfét kell bezárni: mert szóba mertek állni Tétényivel. A baj csak az hogy saját barátait, ismerőseit ülteti a székekbe, független attól, hogy dolgozott-e már az adott körben, vagy sem. Na ezért tart itt a város. A következő polgármester meg majd ezeket fogja kivágni, hisz semmihez nem értenek, aztán majd jön a következő kör. Végtelen körforgása ez az emberi hülyeségnek és alantas bosszúállásnak.

2017. 02. 12. 14:57

Elképesztő mennyire dilettáns gazdaságilag és mennyire mélyen van erkölcsileg ez a városvezetés, persze mindezt csak megkoronázza a kommunikációjuk. Feltehetjük magunknak a kérdést, mit is várhatnánk Meggyes régi embereitől, kik állítólag a Polgármestert körbevevő kabinetet alkotják és őket (Szegedről és Kiskunfélegyházáról kisöpört) dilettáns amatőrök egészítik ki.

Ezek a bukott emberek kellenek Esztergom kabinetjébe? Tényleg erre van szükségünk? Ez igencsak minősíti a polgármestert. Ez a hivatal tényleg elátkozott, aki ebbe a SÁRGA HÁZBA bekerül az meghülyül? Nyakláncos Könözsy, pajszeres Meggyes, adósságrendező-tervező Tétényi és ….

A testületi üléseket nézve, amit a polgármester körül lévő (szak)emberek művelnek az hihetetlen, egy ilyen volumenű összegből gazdálkodó szervezetet (önkormányzatot), hogy lehet ilyen gyenge felkészültségű emberekre bízni, ez számomra elképesztő.

Esztergomot nem elég átlagos tudású és felkészültségű emberekre bízni, a Meggyes és Tétényi korszak után itt már rég vérprofiknak kellene ténykedniük. Amit a költségvetéssel is művelnek az kritikán aluli. Ezek állandóan a múltra hivatkoznak és az elhibázott kisstílű politikai és gazdasági bénázásaikat is erre kenik (15 milliárdos az éves költségvetése Esztergomnak, a legtöbb magyarországi város irigyel minket).

A város továbbra is romokban áll, drága és kisstílű fejlesztésekkel vakítanak (piac, bástya), helyenként viszont nagy ívű rózsaszín álmokat kergetnek - köszönjük, nekünk már volt egy Meggyes féle víziónk hatalmas politikai és gazdasági bukással.  Szerintem Esztergomnak ebből már elege van és LAPOZNI kellene.

2017. 02. 10. 20:45

Amit írsz azt C) változatként képviselő módosító indítványként bevihetné bármelyik képviselő. Persze nem kormánypárti. 

2017. 02. 10. 19:26

Pontosan terelés, hiszen egy nyertes versenytárgyalás esetén elég lenne nyilatkoztatni a nyertes pályázót arról, hogy vállaljae az üzemeltetést a megváltozott feltételekkel. De itt ez csak kamu. Persze ha a többi képviselő is hajlandó odatolni a képét és ahogy kell és illik a polgármester ellen szavaz, akkor még megtörténhet a csoda.

2017. 02. 10. 18:14

A másik opció, hogy kiírják az 1 éves üzemeltetésre újra a pályázatot szerinted csak azért van ott, hogy terelje a figyelmet? Annak az elfogadására is van esély. Igaz akkor tavasszal már nem nyit ki a hely.

2017. 02. 10. 18:08

Most őszintén ez mit számítana? Egyik zsebemből a másikba rakom az aprót... Sőt, a strand költségvetését majd még megemelik, mert a pultosok is közalkalmazottak lesznek, adópénzből fizetve, a bevétel meg megy olyanokra, mint a legutóbb elfogadott összesen 14milliós TERVEZÉSE a hivatal három kis részének felújításáról. Maga a felújítás mennyi lesz? Egymilliárd??? A dísztermet ahol az esküvők vannak ennyiből megcsinálni lehetne nem csak tervezni. 

2017. 02. 10. 17:37

Van erre megoldás: amennyi bérleti díjat kaptak volna Báditól, annyival le kell csípni a strand költségvetését,  ha azt szavazzák meg, hogy legyen a strandé. Én a képviselők helyében csak így szavaznám meg a dolgot, mert így fair.

2017. 02. 10. 17:11

Most már érted? Így lehet megoldani. Megy a strandhoz, azaz haverhoz, beosztotthoz, irányíthatóhoz. Le se szarják majd ha veszteséges lesz, stb. Csak ne a Tétényi embere legyen. Ennyi. Esztergom legsötétebb korszaka ez...

2017. 02. 09. 0:21

Ha az alapitó okirat szerint, nem tartozik a Strandfürdő területéhez a "strandbüfé", ( ez eddig igy volt)  vagy is addig amig a dolognak ez a jogi része egyszer s mindenkorra nem tisztázódik, addig az önkormányzatnak nincs joga egy a jóhiszeműen megkötőtt szerződést vitatni, ahogyan tulajdonosként sem járhat el addig amig telekkönyvileg nem tisztázza a tulajdonviszonyát!

2017. 02. 08. 23:32

Leesett az állam, most rakom vissza. Ennyire ostobák lennének, hogy pont a szeretgommal szórakoznak, amely az esztergomi hatalom számonkérésének bírósági ítéletekkel hitelesített fóruma. Véleményem szerint ezek a városvezetők lelkesen teljesítenek egy visszautasíthatatlan politikai ajánlatot, amiért megéri ilyennek lenni. Az előző bagázs is zsíros állásokban csinálja a semmit, aki meg nem az megszívta.

 

2017. 02. 08. 20:41

Ha szabályos volt az első versenytárgyalás , akkor milyen indokkal írnak ki újat? Abból még lehetnek tárgyalások itt-ott :)