Strigonium Zrt.

Strigonium Zrt.

2500 Esztergom, Deák Ferenc utca 4.
Térképre!

A Strigonium Zrt. jogelődje 1989-ben alakult meg. Az elmúlt több, mint 25 év alatt a Társaság jelentős fordulatokon esett át: az eredeti idegenforgalmi tevékenység után, egy időre az ingatlankezelés, az utóbbi években pedig a vagyonkezelés lett a Társaság fő tevékenysége. 2015-ben lezárult a Strigonium Zrt. 2006-2014 közötti működésének átfogó (külső) átvilágítása.

Az átvilágítás nyomán az Esztergom Város Képviselő-testülete számos intézkedést hozott, tekintettel a 2006-2014 közötti időszak következményeire. A Képviselő-testület több leányvállalatot érintően a végelszámolással történő megszüntetésről döntött. Ugyancsak döntés született a hosszú évek óta folyó adósságrendezés lezárásáról.

Jelenleg az alábbi (működő) leányvállalatok látnak el aktív városüzemeltetési és egyéb (önként vállalt, vagy városi megbízás alapján delegált) feladatokat:

  • Esztergomi Ingatlankezelő Kft. (önkormányzati tulajdonú ingatlanok kezelése, a Bástya Áruház önkormányzati tulajdonrészének üzemeltetése);
  • Zöld-Út Esztergom Kft. (önkormányzati kezelésű közutak, közterületek kezelése, karbantartása, közmű-javításokhoz kapcsolódó tevékenységek);
  • Esztergomi Kegyeleti Kft. (temetkezés, kegyeleti szolgáltatás, temető-gondozás);
  • Gran Parkoló Kft. (parkolási rendszer üzemeltetése);
  • Port Danube Kft. (kikötő-, ill. kikötői jogok kezelése, hajó-üzemeltetés);
  • Esztergom - Mahart Kft. (kikötői jogok kezelése Esztergom Város területén – a cég 51%-ban a Strigonium Zrt., 49%-ban a MAHART - PassNave Kft. tulajdona).

A Strigonium Zrt. fő tevékenysége jelenleg a vagyonkezelés: a Strigonium Zrt. tulajdonában állnak a fent említett leányvállalatok. E vállalatok számára Strigonium Zrt. menedzsment- (számviteli, informatikai, jogi) szolgáltatásokat nyújt és gyakorolja a tulajdonosi jogok egy részét. A Strigonium Zrt. ezen kívül biztosítja egyes önkormányzati tulajdonú bérlakások lakótömbjeinek (Szalézi lakótelep, Dobogókői út) melegvíz- és fűtésellátását, valamint a városi és városkörnyéki hirdetőfelületek (óriásplakátok) kezelését, és a Széchenyi tér üzemeltetését.