Szmogriadó lépett érvénybe Esztergomban

Szmogriadó lépett érvénybe Esztergomban

Lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd és olajtüzelésű berendezések használatát, valamint tilos a hulladék nyílt téri égetése. Lehetőségükhöz mérten kerüljék az egyéni gépjárműhasználatot, különösen a legszennyezőbb gépjárművek üzembentartói.

Tájékoztató

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot a Győr – Moson – Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, Környezetvédelmi Mérőközpont 2016. január 2-i tájékoztatása alapján, hogy Esztergom város területén 2016. december 31-én és 2017. január 1-jén a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75μg/m3).

A szállópor koncentrációja 2016. december 31-én 91,9 μg/m³,  2017. január 1-jén 89,2 μg/m³ volt.

A vonatkozó 4/2011. (I.14.) VM rendelet alapján szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelem el.

Kérem, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd és olajtüzelésű berendezések használatát, valamint tilos a hulladék nyílt téri égetése. Lehetőségükhöz mérten kerüljék az egyéni gépjárműhasználatot, különösen a legszennyezőbb gépjárművek üzembentartói.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését illetve túllépését jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportja tekintetében, és amelynél a lakosság azonnali és megfelelő tájékoztatása szükséges.

Az egészségügyi hatást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A porrészecskék hordozhatnak baktériumokat, vírusokat, melyek a szervezetbe könnyebben bejuthatnak. A por belélegzése kiújíthatja a légzőszervi betegségek tüneteit és súlyosbíthatja a betegek állapotát. Egészséges szervezet esetén is csökkenhet a tüdő ellenállóképessége a fertőzésekkel szemben.

A por részecskéi sértik  a szem kötőhártyáját, ingerli a felső és alsó légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd rövidtávon gyulladást okozhat.

Különösen veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, idősek és gyermekek, a terhes anyák, valamint az aktív és passzív dohányosok. A veszélyeztetettek körébe tartozók kerüljék a szellőztetést, valamint a szabadban tartózkodást.

A levegőminőségi adatokról további tájékoztatás található az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat www.kvvm.hu/olm internetes oldalán.

 

Esztergom, 2017. január 2.

Tisztelettel:

                                                             

Romanek Etelka

polgármester

Még nincsenek kommentek :(
Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum