19 városban nem lesz korán kézbesített újság, az érintett települések között van városunk is

19 városban nem lesz korán kézbesített újság, az érintett települések között van városunk is

2017.01.02. 10:40

A Magyar Posta tájékoztatása szerint a napilap piac folyamatos változása, a kézbesített kiadványok folyamatos csökkenése szükségessé tette a technológiai folyamatok, kiemelten a kézbesítési határidők újragondolását - írja a HVG. Így Esztergomban is később, de legkésőbb délután 4-ig mindenki kezében foghatja majd az aznapi újságot.

A Posta minden előfizetőt előre tájékoztatott a változásokról. Az érintett települések között van többek között Érd, Budakeszi és Ajka is.

 

Fotó: Balaton József\MTI

2017.01.03. 12:20

Amikor először találkoztam a hírrel, nevezetesen a korai hírlapkihordás korlátozásával, egy sor amerikai film jutott eszembe. Kihalt reggeli kertvárosi utcaképben feltűnik egy biciklis fiú és puff-, repül az újság a bejárathoz. Természetesen elég régen tisztában vagyok vele Mo. nem amerika, akkor sem volt az amikor a 100x ennyi újság 7 óra előtt már a postaládákban volt a legtöbb faluban is. És az sem vigasztal, hogy illusztris felsorolás tagja lesz ismét városunk (Érd stb.). A Postáért állítólag azért küzd folyamatosan kormányunk, hogy kiszolgáljon bennünket állampolgárokat. Egy tucatnyi indokot tudok mondani amiben a posta nem kiszolgál bennünket és ez most +1. Ez tényleg óriási piaci teljesítmény a kultúra városában. Bocsánat értem, hogy az újság nem romlik meg délután 4 órára. Meg azt is értem, hogy akinek fontos a gyorsaság annak ott van a net. Most pont így írom én is ezeket a sorokat és már 6. éve nincs módom semmilyen sajtótermékre előfizetni.

DE! Az újság (nyomtatott) egyenlőre még egy fontos része kultúránknak. Ezt egy állami vállalat sem veheti el a polgároktól, még akkor sem ha ezt logisztikai indokokkal próbálja magyarázni. Persze már a vonat sem jár sok helyre és a Volán sem azért kel fel reggel, hogy az utazni vágyókat szállítsa. Eljutottunk oda hogy a borsoso viteldíj megfizetése közben hálásnak kell lennünk, hogy az állam mégis szolgáltat nekünk is. Most karácsonykor is hálás utasok fagyoskodtak órákig Budapestről Debrecenbe tartva mert a piaci vonatjegy ellenére nem volt fűtés néhány vagonban.

DE! Nekünk örülnünk kell! Mert ez is érettünk van.

Most majd a Posta esetleg felülvizsgálja a zúgolódás miatt tárgybéli döntését és ugyan a tarifát megemeli, de továbbra is vállalja a reggeli kézbesítést amíg tényleg elfogynak az igények és azt már ők is képesek lesznek teljesíteni, a semmit.

Esztergom meg újabb polgári értékét veszíti el, ami újabb érv a polgárok városunkból történő távozásakor. Ilyen és hasonló indokok apasztják lakosságunkat az elmúlt öt évben. Így Esztergom már nem 30 ezres, DE még város.