19 városban nem lesz korán kézbesített újság, az érintett települések között van városunk is

19 városban nem lesz korán kézbesített újság, az érintett települések között van városunk is

2017. 01. 02. 10:40

A Magyar Posta tájékoztatása szerint a napilap piac folyamatos változása, a kézbesített kiadványok folyamatos csökkenése szükségessé tette a technológiai folyamatok, kiemelten a kézbesítési határidők újragondolását - írja a HVG. Így Esztergomban is később, de legkésőbb délután 4-ig mindenki kezében foghatja majd az aznapi újságot.

A Posta minden előfizetőt előre tájékoztatott a változásokról. Az érintett települések között van többek között Érd, Budakeszi és Ajka is.

 

Fotó: Balaton József\MTI

2017. 01. 03. 12:20

Amikor először találkoztam a hírrel, nevezetesen a korai hírlapkihordás korlátozásával, egy sor amerikai film jutott eszembe. Kihalt reggeli kertvárosi utcaképben feltűnik egy biciklis fiú és puff-, repül az újság a bejárathoz. Természetesen elég régen tisztában vagyok vele Mo. nem amerika, akkor sem volt az amikor a 100x ennyi újság 7 óra előtt már a postaládákban volt a legtöbb faluban is. És az sem vigasztal, hogy illusztris felsorolás tagja lesz ismét városunk (Érd stb.). A Postáért állítólag azért küzd folyamatosan kormányunk, hogy kiszolgáljon bennünket állampolgárokat. Egy tucatnyi indokot tudok mondani amiben a posta nem kiszolgál bennünket és ez most +1. Ez tényleg óriási piaci teljesítmény a kultúra városában. Bocsánat értem, hogy az újság nem romlik meg délután 4 órára. Meg azt is értem, hogy akinek fontos a gyorsaság annak ott van a net. Most pont így írom én is ezeket a sorokat és már 6. éve nincs módom semmilyen sajtótermékre előfizetni.

DE! Az újság (nyomtatott) egyenlőre még egy fontos része kultúránknak. Ezt egy állami vállalat sem veheti el a polgároktól, még akkor sem ha ezt logisztikai indokokkal próbálja magyarázni. Persze már a vonat sem jár sok helyre és a Volán sem azért kel fel reggel, hogy az utazni vágyókat szállítsa. Eljutottunk oda hogy a borsoso viteldíj megfizetése közben hálásnak kell lennünk, hogy az állam mégis szolgáltat nekünk is. Most karácsonykor is hálás utasok fagyoskodtak órákig Budapestről Debrecenbe tartva mert a piaci vonatjegy ellenére nem volt fűtés néhány vagonban.

DE! Nekünk örülnünk kell! Mert ez is érettünk van.

Most majd a Posta esetleg felülvizsgálja a zúgolódás miatt tárgybéli döntését és ugyan a tarifát megemeli, de továbbra is vállalja a reggeli kézbesítést amíg tényleg elfogynak az igények és azt már ők is képesek lesznek teljesíteni, a semmit.

Esztergom meg újabb polgári értékét veszíti el, ami újabb érv a polgárok városunkból történő távozásakor. Ilyen és hasonló indokok apasztják lakosságunkat az elmúlt öt évben. Így Esztergom már nem 30 ezres, DE még város.