Álomnyaralás Erdélyben? Lehet, hogy a nyáron már vidám esztergomi gyermekcsordák vehetik birtokba a vargyasi kastélyt
Közélet
2016. dec. 20.

<p style="text-align: justify;">Bő egy hónapja valószínűleg egy szavazásra voltunk attól, hogy a testület a kastély eladása mellett voksoljon, a novemberi testületin végül Alberti Péter meglágyult és visszavonta a módosító javaslatát, amelyben a kastély értékesítését szorgalmazta. A december 22-i testületin már az épület felújításával kecsegtető elképzelés kerül a grémium elé. Napirendi pontok.</p>

Hogy most éppen mi történik a kastélyban? Azt nem tudjuk teljesen pontosan. Az ülésen elhangzottak szerint a felújítási munkálatok olyan jól sikerültek, hogy jövő nyáron akár már esztergomi diákok is nyaralhatnak az épületben.

Korábban évi 9,5 milliót költöttünk a kastélyra

Amikor legutoljára szó volt az épület sorsáról, a novemberi testületin Alberti Péter végül úgy döntött visszavonja a módosítóját, amelyben a kastély eladását szorgalmazta. És hogy miért vonta vissza? Mert Romanek Etelka megkérte rá, a képviselő pedig nem akart szembemenni a polgármesterrel. Bánhidy László is üdvözölte a visszavonást.

A döntést természetesen hosszabb vita előzte meg. A polgármester a határon túliak helyzetével érvelt, szerinte a mostani felfokozott helyzetben nem éppen a külhoni magyarokkal vállalt sorsközösséget bizonyítaná a város az eladással. Alberti Péter a büdzsé szűkösségével indokolta, majd Esztergom folyamatosan pusztuló belvárosával érzékeltette álláspontját. Szerinte egy több száz kilométerre lévő kastély fenntartása nem lehet célja egy olyan kisvárosnak, amely a saját háza táján sem képes megbirkózni a rohamosan szaporodó feladatokkal. Szerencsés Gergely egyetértett képviselőtársával, szerinte sem „rosszabb magyar” az, aki az eladás mellett dönt. A felek viszont határozottan kijelentették, nem szeretnék, ha a román állam tulajdonába kerülne az erdélyi ingatlan.

A büdzsét  érintő kérdésekben tehát a testület megosztott, ezt már a Bástya-áruház vásárlásának, illetve a piac eléhelyezésének kapcsán is láthattuk.

A december 22-i testületi forgatókönyvét még nem ismerjük, de lehetséges, hogy megint eljátszanak majd a kastély eladásának ötletével. Az ülés 13.30-kor kezdődik a Városházán. Majd 17 órától már a piac végleges elhelyezéséről döntő közmeghallgatáson lesznek a képviselők.

 

Napirendi pontok:

  1. Az Állami Számvevőszék jelentése az „Esztergom Város Önkormányzata adósságrendezési eljárásának ellenőrzése 2016.”, valamint a jelentés megállapításainak végrehajtására készült intézkedési terv (Előterjesztő: Romanek Etelka polgármester)
  2. Döntés az alpolgármester 2016. évi munkájának elismeréséről (Előterjesztő: Romanek Etelka polgármester)
  3. Esztergom Árvízvédelmi Koncepciójával kapcsolatos döntés (Előterjesztő: Romanek Etelka polgármester)
  4. Elvi döntés Esztergom Város Önkormányzat tulajdonában lévő vargyasi Daniel-kastély felújítására létrehozandó egyesületről (Előterjesztő: Romanek Etelka polgármester)
  5. Döntés a Bogáncs Kutya és Kisállatotthon Alapítvánnyal kötendő megállapodásról (Előterjesztő: Romanek Etelka polgármester)
  6. Döntés a Jurop Telekom Kft. és Esztergom Város Önkormányzata közötti szerződéses jogviszony rendezéséről (Előterjesztő: Romanek Etelka polgármester)

Tájékoztató:

  • Tájékoztató a két ülés közötti eseményekről (Előterjesztő: Romanek Etelka polgármester)
  • Szóbeli tájékoztató: Esztergom Város településfejlesztési koncepciója 2015-2030 - Megalapozó vizsgálat és célfa (Előterjesztő: Philipp Frigyes főépítész)
(forrás)