Nyílt levél Mindannyiunkhoz! Kedves Mindannyiunk! - Szent István-kút Esztergom belvárosában ingyenes élővízzel!

Nyílt levél Mindannyiunkhoz! Kedves Mindannyiunk! - Szent István-kút Esztergom belvárosában ingyenes élővízzel!

2016.12.13. 9:45

Kevesebb műanyag palack, kedvezőbb vízgazdálkodás, tiszta, természetes élővíz fogyasztás. Egy hasznos, szép karácsonyi ajándék a város lakóinak, a belvárosba érkező turistáknak, zarándokoknak. A Szent István strand melletti nagy parkoló szélén, közterületen lehet a helye egy pici tavacskával, pihenőpadokkal. Már az egyetértést is szívesen elfogadnánk karácsonyi ajándék előlegnek. Ez egy javaslat! De miért ne? Mindannyiunk javát és egészségét fogja szolgálni!

 

A természet természetes erői, a víz, levegő, napfény a Jóisten ajándéka, mindenkié, az élet feltételei, nélkülözhetetlen elemek, mindannyiunk tulajdona!

Az élő víz, a tiszta levegő, a napfény gyógyító hatással bír!

Egy családnak, akik ásványvizet isznak - a döglött, palackozott víz helyett - akár 10 000 - 20 000.-Ft megtakarítást is jelenthet havonta  ez az élő, egészséges és ingyenes gyógyvíz.

Ennyi volt a lényeg, a többit már nem is fontos végigolvasni!

Rómában 2500 köztéri ivóvíz kút van, ebből 450 a turisták által jobban látogatott városközpontban a Szent Péter tér és a Szent János Bazilika környékén.

 

Szent József-forrás, Eger

Kép: elmenysetakegerben.webnode.hu

Szent József-forrás, Eger

Kép: egriugyek.hu

Arra nem gondoltam, hogy a rómaiakat lekörözzük, de legalább a csabacsüdieket érjük utol, nekik is egy szép élővízes ivókútjuk van a központjukban.

Egerben a belvárosban hat köztéri ivókút található, szebbnél szebbek. Az egyik a Szent István-ivókút! Ez már érzékenyebben érint.

Csabacsüdön a Czárán-kút

Kép: georgegri.fw.hu

Szent István-kút, Eger

Kép: zsakfalu.blog.hu

Esztergom jelenleg egy lábon álló, - a Suzukira, ennek ipari környezetére épülő - gazdaságának bővítésére kitűnő lehetőség, amit régóta tudunk, a turizmus, az idegenforgalom fejlesztése. Ennek megvalósítása a félbemaradt belváros és a félbemaradt Prímás-sziget befejezésével valósulhat csak meg!    

A turizmus a  világgazdaság harmadik húzó ága az energia és autóipar után.

Nekünk a vallási- /zarándok/, wellness-, egészség-, sport turizmus kínál lehetőségeket. Esztergomban egész évben vallási és nem vallási indítékkal rengetegen keresik fel a Bazilikát, Várhegyet. Az ide látogatókat kell lecsalogatni a Prímási Palota, Kis-Duna sétány, Szent István Kút, belváros, vagy  Prímás-sziget és belváros irányvonalon.

 Ehhez viszont a Belvárost és a Szigetet is vonzóvá kell tenni!

Csitáry-kút, Székesfehérvár

Kép: szekesfehhervar.hu

A Szent István-kút az esztergomiak állandó "zarándokhelye" lenne, mint a Szent József-forrás Egerben, de más lehetőségeink is vannak. Az igazi, nagy zarándokút, az El Camino, amely a világon a harmadik legnagyobb, amelynek magyarországi szakasza Esztergomból indul az első zarándokszállásról a Szent Adalbert-ből, ennek is és a többi vallási és nem vallási zarándokoknak is a zarándokkútja, turistáknak is kedves pihenő helye lehetne az  élővízes kút és környéke, amit népszerűsítenének, jó hírét vinnék. Mielőtt útra kelnek innen, meríthetnek élővizet a zarándokok, az érkező turisták is itt frissülhetnek fel. 

Az esztergomi Szent István-kút helye

Ennek az ivó kutunknak a legegyszerűbb formában történő megvalósítására 200 000 forintot szeretnék felajánlani, - ha rászokom a gyógyvízre, akkor ezt két év alatt fogom visszainni - amit inspirációnak is szánok, mert bízok a követőkben és abban is, hogy - ha a város turizmusát nem is fogja megoldani -  idővel ez az ingyenes élővíz forrás nemcsak a közjót fogja szolgálni, hanem, mint ahogy Egerben, Balatonfüreden és számos helyen, úgy itt is a belváros  kellemes színfoltja lesz.

A lehetőségeink most kitűnőek, és ezt bátran ki is kell használni városunk, mindannyiunk érdekében!

 

Több mint 2000 éve tanította az öreg bölcs:

"Ha én nem állok ki magamért, akkor ki fog kiállni értem?",    

"Ha csak magamért vagyok,   akkor mit érek én?",

"Ha nem most teszem, akkor mikor?"

 

Mintha nekünk mondaná...

 

Fonyódi György

2016.12.16. 15:28

Nagyon egyetértek a kezdeményezéssel, kellene egy kis pályázati pénzt is szerezni hozzá, az esztergomiak is hozzájárulnának szerintem, ha van esélye a megvalósításnak, legalább kevesebb lenne, a pet palack hulladék, és tudnánk, hogy biztosan egészséges vizet iszunk.

Mióta sok évvel ezelőtt a dunavizet, és ezáltal a csapvizet fertőzték - és csak lakossági bejelentésre vették észre, úgy emlékszem - azóta én is bizalmatlan vagyok a csapvízzel, és pet palackos vizet iszom.