Nyílt levél Mindannyiunkhoz! Kedves Mindannyiunk! - Szent István-kút Esztergom belvárosában ingyenes élővízzel!

Nyílt levél Mindannyiunkhoz! Kedves Mindannyiunk! - Szent István-kút Esztergom belvárosában ingyenes élővízzel!

2016. 12. 13. 9:45

Kevesebb műanyag palack, kedvezőbb vízgazdálkodás, tiszta, természetes élővíz fogyasztás. Egy hasznos, szép karácsonyi ajándék a város lakóinak, a belvárosba érkező turistáknak, zarándokoknak. A Szent István strand melletti nagy parkoló szélén, közterületen lehet a helye egy pici tavacskával, pihenőpadokkal. Már az egyetértést is szívesen elfogadnánk karácsonyi ajándék előlegnek. Ez egy javaslat! De miért ne? Mindannyiunk javát és egészségét fogja szolgálni!

 

A természet természetes erői, a víz, levegő, napfény a Jóisten ajándéka, mindenkié, az élet feltételei, nélkülözhetetlen elemek, mindannyiunk tulajdona!

Az élő víz, a tiszta levegő, a napfény gyógyító hatással bír!

Egy családnak, akik ásványvizet isznak - a döglött, palackozott víz helyett - akár 10 000 - 20 000.-Ft megtakarítást is jelenthet havonta  ez az élő, egészséges és ingyenes gyógyvíz.

Ennyi volt a lényeg, a többit már nem is fontos végigolvasni!

Rómában 2500 köztéri ivóvíz kút van, ebből 450 a turisták által jobban látogatott városközpontban a Szent Péter tér és a Szent János Bazilika környékén.

 

Szent József-forrás, Eger

Kép: elmenysetakegerben.webnode.hu

Szent József-forrás, Eger

Kép: egriugyek.hu

Arra nem gondoltam, hogy a rómaiakat lekörözzük, de legalább a csabacsüdieket érjük utol, nekik is egy szép élővízes ivókútjuk van a központjukban.

Egerben a belvárosban hat köztéri ivókút található, szebbnél szebbek. Az egyik a Szent István-ivókút! Ez már érzékenyebben érint.

Csabacsüdön a Czárán-kút

Kép: georgegri.fw.hu

Szent István-kút, Eger

Kép: zsakfalu.blog.hu

Esztergom jelenleg egy lábon álló, - a Suzukira, ennek ipari környezetére épülő - gazdaságának bővítésére kitűnő lehetőség, amit régóta tudunk, a turizmus, az idegenforgalom fejlesztése. Ennek megvalósítása a félbemaradt belváros és a félbemaradt Prímás-sziget befejezésével valósulhat csak meg!    

A turizmus a  világgazdaság harmadik húzó ága az energia és autóipar után.

Nekünk a vallási- /zarándok/, wellness-, egészség-, sport turizmus kínál lehetőségeket. Esztergomban egész évben vallási és nem vallási indítékkal rengetegen keresik fel a Bazilikát, Várhegyet. Az ide látogatókat kell lecsalogatni a Prímási Palota, Kis-Duna sétány, Szent István Kút, belváros, vagy  Prímás-sziget és belváros irányvonalon.

 Ehhez viszont a Belvárost és a Szigetet is vonzóvá kell tenni!

Csitáry-kút, Székesfehérvár

Kép: szekesfehhervar.hu

A Szent István-kút az esztergomiak állandó "zarándokhelye" lenne, mint a Szent József-forrás Egerben, de más lehetőségeink is vannak. Az igazi, nagy zarándokút, az El Camino, amely a világon a harmadik legnagyobb, amelynek magyarországi szakasza Esztergomból indul az első zarándokszállásról a Szent Adalbert-ből, ennek is és a többi vallási és nem vallási zarándokoknak is a zarándokkútja, turistáknak is kedves pihenő helye lehetne az  élővízes kút és környéke, amit népszerűsítenének, jó hírét vinnék. Mielőtt útra kelnek innen, meríthetnek élővizet a zarándokok, az érkező turisták is itt frissülhetnek fel. 

Az esztergomi Szent István-kút helye

Ennek az ivó kutunknak a legegyszerűbb formában történő megvalósítására 200 000 forintot szeretnék felajánlani, - ha rászokom a gyógyvízre, akkor ezt két év alatt fogom visszainni - amit inspirációnak is szánok, mert bízok a követőkben és abban is, hogy - ha a város turizmusát nem is fogja megoldani -  idővel ez az ingyenes élővíz forrás nemcsak a közjót fogja szolgálni, hanem, mint ahogy Egerben, Balatonfüreden és számos helyen, úgy itt is a belváros  kellemes színfoltja lesz.

A lehetőségeink most kitűnőek, és ezt bátran ki is kell használni városunk, mindannyiunk érdekében!

 

Több mint 2000 éve tanította az öreg bölcs:

"Ha én nem állok ki magamért, akkor ki fog kiállni értem?",    

"Ha csak magamért vagyok,   akkor mit érek én?",

"Ha nem most teszem, akkor mikor?"

 

Mintha nekünk mondaná...

 

Fonyódi György

2016. 12. 16. 15:28

Nagyon egyetértek a kezdeményezéssel, kellene egy kis pályázati pénzt is szerezni hozzá, az esztergomiak is hozzájárulnának szerintem, ha van esélye a megvalósításnak, legalább kevesebb lenne, a pet palack hulladék, és tudnánk, hogy biztosan egészséges vizet iszunk.

Mióta sok évvel ezelőtt a dunavizet, és ezáltal a csapvizet fertőzték - és csak lakossági bejelentésre vették észre, úgy emlékszem - azóta én is bizalmatlan vagyok a csapvízzel, és pet palackos vizet iszom.