„A zene hidakat épít” – Az Esztergomi Zsolt Nándor Zeneiskola Vonószenekara Mariazellben

„A zene hidakat épít” – Az Esztergomi Zsolt Nándor Zeneiskola Vonószenekara Mariazellben

2016. 12. 02. 13:14

Esztergom ausztriai testvérvárosában, Mariazellben adott nagysikerű hangversenyt 2016. november 26-án az Esztergomi Zsolt Nándor Zeneiskola vonószenekara a Mariazelli Advent programsorozat keretében. Esztergom városát, a Gáspár Csilla vezette Vonószenekar mellett a Zeneiskola intézményvezetője Udvardyné Pásztor Ágnes, valamint Stipkovits Fülöp intézményvezető-helyettes képviselte.

Mariazell és Esztergom Zeneiskoláinak eredményes együttműködése keretében a Mariazelli Zeneiskola „Kiddy-Band“ Ifjúsági Fúvósegyüttese -2016 júniusában- Esztergomban vendégeskedett és adott koncertet a Széchenyi téren. A most létrejött viszontlátogatás során az Esztergomi Zeneiskola kibővített Vonószenekara a Mariazelli Advent programsorozat megnyitóján való közreműködés mellett nagysikerű önálló hangversennyel kedveskedett a helyieknek és a nagyszámban jelenlévő turistáknak egyaránt.

A szívélyes vendéglátás részeként az Esztergomi Zeneiskola növendékei idegenvezetés keretében ismerkedhettek Mariazell nevezetességeivel, valamint a város polgármestere Manfred Seebacher ünnepi fogadás keretében köszöntötte az Esztergomot képviselő  együttes tagjait. Mariazell polgármestere kötetlen közös beszélgetés keretében örömét fejezte ki a testvérváros zeneiskolái között kialakult együttműködés kapcsán. Emellett a két város által megvalósuló hasonló, további kezdeményezések létrejöttét szorgalmazta. Hannes Haider a Mariazelli Zeneiskola igazgatója beszédében utalt Esztergom és Mariazell több évszázados kulturális kötődésére, valamint kiemelte a zene összekötő erejét. Egyben emlékeztetett a testvérvárosi csereprojekt mottójára is; „Musik baut Brücken – a zene hidakat épít”.

A cserelátogatás megvalósulását Esztergom Város Önkormányzata és Romanek Etelka Polgármester Asszony mellett az Esztergomi Zeneiskola Alapítványa is támogatta. Az Esztergomi Zsolt Nándor Zeneiskola ezúton is köszöni a támogatást, mely nélkül a cserelátogatás nem jöhetett volna létre.

 

Zsolt Nándor Zeneiskola

2016. 12. 02. 23:05

Schiff András zongoraművész következő szavaival szeretnék gratulálni a két zeneiskola gyümölcsöző kapcsolatához:

"A művészet nemzetközi, nem lehet helyhez kötni.
Szerintem az irodalomnak nagy átka, hogy le kell fordítani más nyelvekre; a zenének vagy a képzőművészetnek viszont óriási előnye, hogy nem kell, az országhatárok ezekre a művészetekre nem érvényesek. 
A lényeg nem az, hogy a zeneiskolákban nagyon sok hivatásos zenészt képezzünk egy ország számára, hanem az, hogy a zene hozzátartozzon az emberek mindennapi életéhez."

Sok sikert kívánva tisztelettel: Egy zenetanár Dorogról (alias Holdfény)