Egy kis KRESZ
2016. 11. 16. 18:59

Kedves esztergomiak. Képrejtvény. Ez szerintetek mi?

Veszélyes hely előjelzésére szolgáló vonala

Nem, nem felfestett parkoló. A KRESZ 18. § (1)  p) szerint ezek veszélyes hely előjelzésére szolgáló vonalak: keresztirányú egymást követő folytonos vonalak, amelyek azt jelzik, hogy az úton sebességkorlátozásra vagy megállási kötelezettségre kell számítani. Mert ott van egy zebra.

Aki a Lőrinc utcán az ilyen sárga vonalak közé parkol, az alsóhangon egy 30 ezres mutatványt követ el, potenciálisan pedig megöl egy épp a zebrán áthaladó családot, mert miatta az utcán haladó autós nem látja, hogy gyalogosok vannak a zebrán. 

Emberek, ne parkoljatok a zebra elé, mert aztán nagyon nehéz kimosakodni a gondatlanságból elkövetett emberölés kísérletére irányuló vádak alól!

Kedves Rendőrség, meg Közterületfelügyelet! Lenne dolgotok! Minden nap! Minden órában! Vagy meg kell várni az első halálos kimenetelű balesetet ahhoz, hogy egy közterületfelügyelő kidugja az orrát a városházi meleg szobából?

2016. 11. 18. 13:30

Na igen, nagyvonalakban bennem is ez fogalmazódott meg. Közben megnéztem én is alaposabban, azért van a magállni és várakozni tilos, mert alapból a KRESZ nem tiltja a megállást ezen a jelzésen. Köszönöm a képeket, nekem is eszembe juthatott volna. 

2016. 11. 17. 23:38

én vagyok a hibás, ha baleset történik, nem az aki ott parkolt szabálytalanul.

Nem ha, hanem amikor. Ha marad a mostani gyakorlat, csoda lesz, ha nem hal meg valaki egy éven belül azon a zebrán. 

2016. 11. 17. 23:37

Ez pedig az utca eleje:

Szerintem a "kivéve áruszállítás" táblát le lehetne szedni amióta van 2 db külön kijelölt áruszállító parkolórész az utca másik oldalán.

2016. 11. 17. 23:31

A vonalaknak az úttest (majdnem) közepéig be kéne nyúlniuk

Benyúlnak a záróvonalig. Ha bárki parkol az útnak azon az oldalán, azt kikerülni csak záróvonal átlépéssel lehet szóval ilyenkor milliókat lehetne kaszálni rendőrként az utcán. A 2011-es streetmap-en kicsit jobban látszódnak az azóta jórészt lekopott vonalak:

2016. 11. 17. 22:50

Nem tudom, van-e kitéve megállni és várakozni tilos tábla. Ha van, akkor tényleg pofátlanság oda parkolni. Meg amúgy is, mert ha jól tudom az ilyen sárga jelzés magában foglalja a megállási tilalmat. De a nagy baj, hogy általában a városközpontban még fizetős helyet találni is van hogy elég nehéz, mivel mindegyik foglalt. Valamint úgy gondolom, hogy  ha valaki amiatt sérül meg, netán meghal, mert a sofőr a parkoló autóktól nem látta a felfestést, akkor az semmilyen esetben sem kenhető az ott parkoló autósra. A vonalaknak az úttest (majdnem) közepéig be kéne nyúlniuk (ha jól láttam ez nem valósult meg, de lehet ebben nincs igazam), valamint minden esetben a közlekedő autósnak kell úgy megközelítenie a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet, hogy a gyalogos váratlan, hirtelen lelépése esetén is meg tudjon állni. Persze a szabálytalanul parkoló autós ezt nehezíti, de elsősorban ilyenkor ő nem vonható felelősségre, főleg nem gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával. Ez nagyjából olyan, minthogy pl. a Kossuth utcán ha leesik a hó, és nem látni a záróvonalat, hiába tudom hogy két sáv van, jobbra tartási kötelességem miatt köteles vagyok teljesen kihúzódni a jobb oldalra és ott haladni. És ha középen haladok, vagy angolosan a bal oldalon, akkor én vagyok a hibás, ha baleset történik, nem az aki ott parkolt szabálytalanul.

2016. 11. 16. 22:44

Az van, hogy a parkolóőrök csak a szabályos helyen de díjfizetés nélkül parkolókat pótdíjazhatják. Nincs hatáskörük a tilosban parkolókkal foglalkozni. Parkolóőrök vannak, fizeti őket a Gran Parkoló Kft., a rendszer működik. 

A szabálytalan helyen parkolókat a közterületfelügyelet vagy a rendőrség büntetheti. Más városokban van a parkolási rendeletben egy mondat ami felhatalmazza a parkolóőröket is a szabálytalan parkolók fényképezésére és kötelezi őket a feljelentésre - nálunk ez nincs megoldva, pedig ez lenne a legolcsóbb megoldás a problémára és ez az egy mondat a rendeletben rendet tudna csinálni a városban. Vagy ha nem, akkor behozna milliókat pluszban a költségvetésbe. 

Amikor Meggyesék megcsinálták a Városőrséget 2008-ban és toltak bele sokszázmilliót abba a cégbe, azzal párhuzamosan teljesen leépítették a közterületfelügyeletet. Amikor a Városőrség becsődölt Tétényi alatt, a közterületfelügyelet visszafejlesztése nem történt meg. Szóval talán van 1-2 közterületfelügyelő a városban, de igazság szerint ekkora területre kéne vagy 10. De nincs, és a politika meg a városvezetés vagy nem érti, hogy ez baj, vagy nem érdekli, hogy ez baj.

2016. 11. 16. 22:03

Tény, hogy sajnos rengeteg a szabálytalan parkolás, de bírságolást én eddig csak díjnemfizetés miatt láttam.

Vagy foglalkozik egyébként vele a közterületfelügyelet, csak nem elég hatékony?

Akinek van érdemi infója, ne tartsa vissza...

pl kíváncsi lennék a Városháza álláspontjára 

2016. 11. 16. 20:59

Láttam gyalogosokat is tanakodni, hogy miért festettek fel oda parkolóhelyeket...

2016. 11. 16. 20:14

Értem én, értem, csak azt nem értem, miért így kezdődik: "Kedves esztergomiak"? Miért nem "kedves autósok"? :-(((