Emlékkonferencia Gadányi Jenő tiszteletére

Emlékkonferencia Gadányi Jenő tiszteletére

2016.11.03. 14:08

A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Nagyterme és a Zolnay kiállítótere ad helyet a 2016. november 11-én megrendezésre kerülő, Gadányi Jenő munkásságát, a művész mindennapi személyes életét bemutató, a művész nagyságára rávilágító konferenciának és kiállításnak. A program ide kattintva érhető el.

A festőművész 135 műből álló hagyatékát az esztergomi Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeuma őrzi és ebből a hatalmas anyagból merítkeztek az emlékkonferencia megvalósítói, akik az előadások után megtekinthető kiállítást ebből az esztergomi hagyatékból állították össze.

A XX. század mestere tanulóéveit Budapesten, a Képzőművészeti Főiskolán töltötte ahol Vaszary tanítványa volt, majd Párizsban folytatta, ahol megismerkedik Heni Matisse, Pablo Picasso, Georges Barque és Fernand Léger alkotásaival, melyek olyan nagy hatást gyakoroltak a művészre, hogy a párizsi évek a későbbi, felnőtt, önálló munkásságában is finoman letapogathatóvá váltak.

Gadányi Jenő munkásságára a konstruktív szerkesztési mód mellett a fantáziát megmozgató, asszociációs, színekkel gazdagon ábrázolt a valóságot és az igazságot a természet állandóságát bemutató motívumok jellemzik.

 

MNM Esztergomi Vármúzeum

www.varmegom.hu 

Még nincsenek kommentek :(