Emlékkonferencia Gadányi Jenő tiszteletére
Kultúra
2016. nov. 3.

<p>A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Nagyterme és a Zolnay kiállítótere ad helyet a 2016. november 11-én megrendezésre kerülő, Gadányi Jenő munkásságát, a művész mindennapi személyes életét bemutató, a művész nagyságára rávilágító konferenciának és kiállításnak. A program <a href="https://www.szeretgom.hu/content/85002-gadanyi-jeno-emlekkonferencia">ide kattintva</a> érhető el.</p>

A festőművész 135 műből álló hagyatékát az esztergomi Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeuma őrzi és ebből a hatalmas anyagból merítkeztek az emlékkonferencia megvalósítói, akik az előadások után megtekinthető kiállítást ebből az esztergomi hagyatékból állították össze.

A XX. század mestere tanulóéveit Budapesten, a Képzőművészeti Főiskolán töltötte ahol Vaszary tanítványa volt, majd Párizsban folytatta, ahol megismerkedik Heni Matisse, Pablo Picasso, Georges Barque és Fernand Léger alkotásaival, melyek olyan nagy hatást gyakoroltak a művészre, hogy a párizsi évek a későbbi, felnőtt, önálló munkásságában is finoman letapogathatóvá váltak.

Gadányi Jenő munkásságára a konstruktív szerkesztési mód mellett a fantáziát megmozgató, asszociációs, színekkel gazdagon ábrázolt a valóságot és az igazságot a természet állandóságát bemutató motívumok jellemzik.

 

MNM Esztergomi Vármúzeum

www.varmegom.hu 

(forrás)