Csodálatos Indonézia, lenyűgöző Bali beköltözött a Vármúzeumba
Kultúra
2016. okt. 10.

<p>2016. október 7-én nyílt meg a Rondella Galériát működtető Eurohíd Alapítvány legújabb kiállítása a MNM Esztergomi Vármúzeumának Kis-Román Palotájában.</p>

Fotók a megnyitóról: Mécses Éva Hilda

A DONORART csoport, vagyis Szük Norbert festőművész és Dezséry Dorottya fotóművész munkáit Bali ihlette, ahol sok éven keresztül alkottak. Művészetükön keresztül szeretnék átadni a közönségnek azokat a csodálatos dolgokat, amit együtt átéltek; élményeiket, benyomásaikat, gondolataikat Baliról és Indonézia számunkra meseszerű világáról. Szük Norbert évek óta segíti az Eurohíd Alapítvány munkáját és gazdagítja Esztergom művészeti életét, a Kaleidoszkóp Házban és a Reanimatio program keretein belül festészeti projekteket valósított meg, illetve több csoportos kiállításon is részt vett már a Rondella Galériában. Eljött az ideje, hogy művészetével önálló kiállításon is bemutatkozhasson városunkban.

A kiállítás megnyitóján tiszteletét tette Wening Esthyprobo Fatandari indonéz nagykövet asszony, valamint a Budapesti Indonéz Nagykövetség munkatársai, akik indonéz ételbemutatóval, gamelán zenével és táncosokkal készültek az alkalomra. Mint azt a nagykövet asszony elmondta, nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy a művészházaspár Indonézia kultúráját népszerűsíti Magyarországon. Esztergom polgármestere, Romanek Etelka is elfogadta az Eurohíd Alapítvány meghívását az eseményre, beszédében kiemelte a nemzetközi művészeti kapcsolatok fontosságát, valamint Esztergom kulturális szerepét. A megjelent vendégeket Rezi-Kató Gábor, a Vármúzeum igazgatója is köszöntötte.

Az ünnepélyes megnyitó egy művészeti performansszal ért véget, Boldog Vince és Csodálatos Szárnyasdoboz street art művészek jóvoltából, akik Ras Muhamad Ra. zenéjére készítettek el három fekete-fehér alkotást, amelyeket a megnyitó díszvendégei kaptak ajándékba.  A Kaleidoszkóp Házban láthatók további darabok Szük Norbert munkáiból, ahol a művészeti performansz a kiállításmegnyitó után még folytatódott, a First Aid 4 Souls zenéjére. A kiállítások és performanszok létrejöttét a Grantek Kft. támogatta alapanyagokkal.

Dezséry Dorottya és Szük Norbert munkái 2016. október 30-ig láthatók az Esztergomi Vármúzeumban és a Kaleidoszkóp Házban.

 

Mécses Éva Hilda, művészettörténész/Eurohíd Alapítvány

További képekért kattintsanak IDE.

(forrás)