Az esztergomi mézlegenda ünnepe

Az esztergomi mézlegenda ünnepe

Nagy közönségérdeklődés mellett tartották meg Szentgyörgymezőn a 9. Méz-napot. Az elmúlt hétvégén megrendezett eseménysor a szentgyörgymezői helyszín mellett kibővült a Bátorkeszin tartott megemlékezésen. Ezen a felvidéki településen született Mudrák Béla, akire emlékezve lett hagyomány a Méz-nap ünnep.

A szeptember 17-én, 18-án megtartott Méz-nap a Szentgyörgymezői Olvasókörben számos koncerttel, gyermekeknek szóló foglalkozással, kézműves bemutatókkal, játékokkal, előadásokkal és filmvetítéssel várta a közönséget. 17-én, szombaton a Makám együttes, az Esztergomi Társasjáték Klub, a Bogárháton című bemutató, a Szotyola zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt. Ugyancsak e napon nyílt meg a Szentgyörgymezői Olvasókörben az Egy méhészet életéből című kiállítás és e napon vetítették az A méhek titkos élete című mozifilmet is.

Másnap, 18-án, a Mudrák Bélára, a Méz-nap névadójára való megemlékezésre a híres méhész felvidéki szülőfalujába, Bátorkeszire zarándokoltak el a Méz-nap résztvevői. Ide kerékpárral mentek sokan, s a közel 30 kilométeres táv megtétele után a bátorkeszi-i polgármesteri hivatalánál mondott köszöntőt Labanc Roland Bátorkeszi és Romanek Etelka, Esztergom polgármestere. A megemlékezés és koszorúzás után nyílt meg az In memoriam Mudrák Béla tárlat a falu művelődési házában, illetve ezt követően az esztergomi illetőségű Sick Transit Folk Műhely zenekar koncertjét hallgathatták meg kicsik és nagyok.

 

-sajtóközlemény, a Városháza szellemi terméke-

Még nincsenek kommentek :(