Péntektől élő adásban szoríthatunk az esztergomi kajakos lánynak, Csikós Zsókának az Olimpiai Reménységek Versenyén

Péntektől élő adásban szoríthatunk az esztergomi kajakos lánynak, Csikós Zsókának az Olimpiai Reménységek Versenyén

2016. 09. 20. 13:17

Egy sportág és egy egyesület, amely újra olimpiai bajnok sportolót adott a városnak. Az Esztergomi Kajak-Kenu Sportegyesület (EKKSE) elnökével és vezetőedzőjével, Pjatacsuk Vitalijjal beszélgettünk. Írásunk megjelenését nem véletlenül időzítettük a hétre, hiszen szeptember 23-tól 25-ig Szegeden mérik össze tudásukat a világ legjobb serdülő kajakosai és kenusai, köztük Csikós Zsókával, az EKKSE fiatal tehetségével.

Csikós Zsóka

2008-ban alapult a klub, mely a magyar kajaksport egyik legsikeresebb alakját, Storcz Botondot is alapító tagjai között tudhatja. Botond akkoriban még aktív sportoló, aktív versenyző volt, tehát ebben az időben igazolt versenyezője is volt a klubnak. Később a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnél szövetségi kapitány lett, így az itteni tisztségéről le kellett mondania.

A felesége viszont a mai napig tagja az egyesületnek, így az EKKSE háza táján gyakori vendég a háromszoros olimpiai bajnok versenyző is, a fiatalok pedig vízközelből sajátíthatják el a sikerhez vezető út apró fogásait. De nem Storcz az egyetlen sztársportoló, aki az utóbbi években megfordult a fiatalok körében, hiszen egy darabig Pjatacsuk Vitalijjal való kiváló kapcsolata révén Vereckei Ákos is dolgozott az esztergomi klubnál.

Stano Tamás és Pjatacsuk Vitalij

Stano Tamás foglalkozik a kicsikkel, Pjatacsuk Vitalij pedig a nagyok edzéseit vezényli. Mint Vitalij hozzáteszi, hozzájuk bármikor lehet csatlakozni. Elsősorban a kajak és a kenu iránt komolyan érdeklődő fiatalokat (9-15 éveseket) várják, de a hobbi szinten sportolni vágyókat is szívesen fogadják az edzéseken.

2010-ben költöztek át a Ferences sporttelepre, majd a telephelyváltással párhuzamosan leigazolták Kökény Rolandot is. Nem kellett senkinek, mert azt mondták, hogy már idős – mondja Pjatacsuk Vitalij. Kemény munka kezdődött, melynek végén Roland alaposan rácáfolt az őt ért mellőzöttségre, és 2012-ben esztergomi színekben még az olimpiát is megnyerte.

2016-ra eljutottunk oda, hogy a Ferences pályán van egy saját csónakházunk. Egyesületünknek 25-30 aktív tagja, illetve 12-14 versenyzője van – teszi hozzá a vezetőedző.

Közülük hárman (Csikós Zsóka, Szilágyi Kamilla, Szabó Gellért) már az országos porondon is kimagasló eredményeket érnek el. Kamilla és Gellért megnyerték a Vidék Bajnokságot, Zsóka pedig országos szinten söpört be mindent. Négy versenyszámban állt rajthoz (2000+200 méter összevontban, 1000 méteren, 500 méteren és 4000 méteren is), és mind a négyszer elsőként evezett át a célvonalon.

Zsóka szeptember 23-tól Szegeden, az Olimpiai Reménységek Versenyén (ahol négy kontinensről harmincegy ország versenyzői vesznek részt, ez a 15-17 éves korosztály legnagyobb, évente megrendezett nemzetközi regattája) három versenyszámban is rajthoz áll majd. A versenyről profi közvetítés készül, az interneten élőben lehet majd követni az eseményeket. Szeptember 27-én pedig az M4 csatorna egy órás összefoglalót sugároz a szegedi erőpróba legjobb pillanataiból válogatva.

Kamilla harmadik lett országosan, Gellért pedig hatodik. Mind-mind nagyszerű eredmények. Pontszerző helyeket értek el, ezek a pedig a szövetségnél is nagy hangsúllyal esnek latba, amikor a klubokat támogatják a központi büdzséből.

Ami a jövőt illeti, erőteljesen napirenden van a telephelyfejlesztés. Szeretnénk kialakítani szálláshelyeket, edzőtermet és közösségi tereket is a mostani bázisunkon, így pedig bevételhez jutni, amiből az egyesületet tudnánk finanszírozni hosszú távon – vázolja terveit az egyesületi elnök.

A Bejárható Magyarország programban is érdekeltek vagyunk, egy lapátos megállóhelyet, amolyan kajak-kenus kis kempinget szeretnénk létesíteni a szigeten. Modern, minimál stílusjegyekkel teletűzdelt, kétemeletes csarnokot képzelj el, körülötte tűzrakó, illetve illemhelyekkel, hajótárolókkal. A terveket az Önkormányzat már jóvá is hagyta, így, ha minden flottul alakul, két éven belül már állni is fog az építmény a Kis-Duna mentén – meséli Vitalij.

Ha kedvet kaptak a sportoláshoz, bátran keressék fel az egyesületet a +36 20 943 7029 telefonszámon vagy a sztanna@vnet.hu mail címen.

Még nincsenek kommentek :(