Ahoj, Esztergom! - Kortárs szlovák irodalom a Házban
Kultúra
2016. szept. 8.

<p>Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál tematikáját követve a szlovák határon, Esztergomban kezdünk egy a magyar nyelven most megjelent kortárs szlovák szerzők regényeihez kapcsolódó rendezvénysorozatba.</p>

A helyszínül szolgáló Kaleidoszkóp Ház városunkban egyfajta alternatív művház szerepét igyekszik betölteni immár hat éve. Szeptembertől havonta egy estét fordítunk itt arra, hogy a friss kínálatból egy-egy művet elővegyünk és közelebbről megismerjünk. Az aktuális szöveget egy esztergomi és egy párkányi (szlovákiai) irodalmár kezébe adjuk, akik helyzetükből adódóan sajátos olvasatukat vethetik össze az érdeklődők előtt egy moderátor segítségével - ők a fix résztvevők a szériában. Emellett szándékunkban áll meghívni az éppen tárgyalt könyvhöz kapcsolódó személyeket is.
 
A sorozat első részében Daniela Kapitáňová: Könyv a temetőről c. regényével foglalkozunk. Vendégünk a szerző és a kötet illusztrátora, Fero Jablonovsky.
 

"
Daniela Kapitáňová első regényével, amelyet Samko Tále álnéven írt, azonnal rendkívül kreatív, eredeti alkotóként mutatkozott be. A szöveget egy 44 éves szellemi fogyatékos, törpe növésű férfitól halljuk, akinek legfőbb célja az életben, hogy ugyanolyan legyen, mint a többiek. Samko mindent utál, ami eltér a normálistól: semmi másra nem törekszik az életben, csak hogy minden furcsasága ellenére tökéletesen belesimuljon környezetébe - ezt kihasználva nevel belőle besúgót a város nagyhatalmú kommunista ura, s így lesz akaratlanul tragédiák sorának okozója a kisváros életében.
A könyvet a kritikusok a Forrest Gumphoz, a főszereplőt A bádogdob Oskar Matzerathjához hasonlítják; Szlovákiában azonnal bestseller lett, eddig tizennégy nyelvre fordították le, köztük angolra, németre, svédre, franciára, arabra és japánra." - jegyzik a fülszövegben.
 
A rendezvény ingyenesen látogatható, és fontos, hogy a közönségtől nem várjuk, hogy előre elolvassák a művet. A program célja, hogy népszerűsítse az olvasást magát és a kortárs szlovák szerzők műveit is azáltal, hogy a leendő olvasó számára több oldalról bemutatjuk a szöveget, valamint szempontokat nyújtunk az értelmezéséhez. Ezek mentén pedig mindenkire rábízzuk, hogy mérlegelje, érdemes-e kézbe vennie a könyvet. 
 
Közvetlen közelünkből merítünk, mert az a célkitűzésünk, hogy az északi határon fekvő városunkban (és városunknak) képet nyújtsunk arról, "mi folyik a szomszédban". Úgy érezzük, hogy még a rendszerváltás előtt leírtuk magunkban a posztszovjet kultúrát, és ezekből az elavulttá vált előítéletekből indulunk ki ma is, holott minden megváltozott már azóta: izgalmas szerzők eredeti munkái látnak napvilágot bravúros fordításban a húzó magyar könyvkiadók gondozásában. - Nem mehetünk el mellette.


Beszélgetőtársak: Paál Anikó, Takács Krisztina
Moderátor: Szakálos Éva

Időpont: 2016. szeptember 30. 18:00
Helyszín: Kaleidoszkóp Ház, Esztergom Pázmány P. u. 7.
 

Az eseményhez csatlakozni lehet a Facebookon:
https://www.facebook.com/events/334823210183786/



A második, októberben esedékes alkalommal Jana Beňová: Café hyena c. művéről fogunk beszélgetni.


Támogatóink: 

Szlovák Irodalmi Információs Központ
http://www.litcentrum.sk/

Budapesti Szlovák Intézet
https://www.mzv.sk/web/sibudapest-hu

Magvető Kiadó
http://kiadok.lira.hu/kiado/magveto/
 
 
Kaleidoszkóp Ház csapata, a szervezők
(forrás)