A város és a lakók összefogásával közösségi kertet hozna létre az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

A város és a lakók összefogásával közösségi kertet hozna létre az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

2016. 08. 25. 15:00

Kispesten járt az esztergomi szervezet küldöttsége, hogy betekintsen egy jól működő közösség kert működésébe, és ötleteket merítsen egy jövőbeni esztergomi zöld oázishoz.

 

Ha az ember Budapesten jár, sajnos egyre kevesebb zöld területtel találkozik.  Sokan vannak, akik szeretnék ezt a tendenciát megfordítani, e mellett valami hasznosat is tenni, közösséget építeni. E vágyakra adott választ Rosta Gábor a Városi Kertek Közhasznú Egyesület elnöke és Nagy Mária az Első Kis-Pesti Kert megbízott képviselője. 2012-ben indították el a helyi önkormányzat támogatásával a környéken lakók örömére a közösségi kertet. A városháza kiemelt jelentőségűnek tartja a kezdeményezést, jeles ünnepeken részt vesz a kert életében, ahova szívesen visz látogatókat. is.

 

A XIX. kerületben, Kispesten az Irányi Dániel és a Bem utca sarkán egy kis zöld oázis található. 2016.07.29-én az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület egy pár órás szakmai beszélgetésen és tárlatvezetésen vett részt, ahol mélyebb betekintést kapott egy jól működő közösségi élet színfalai mögé. A kertet tájépítészek tervezték, az alapító Rosta Gábor szerint nagyon fontos a jó kerttervezés, a későbbi komfortos használat, térelrendezés és a kellemes látvány miatt is.

 

Helyben termett fűszerekkel megszórt paradicsom, paprika és ízletes szeder volt a vendéglátásra terített asztalon, frissítőül pedig mentás-citromos limonádé szolgált a nyári kánikulában. A kedves fogadtatás után a szakmai megbeszélés következett, ahol az elmúlt 4 év átfogó beszámolóját ismertették, többek között, hogy milyen feltételek szükségesek egy közösségi kert létrehozásában, hogyan lehet megnyerni a lakókat és a kert későbbi művelőit, mit érdemes előírni a kert szabályzatában.

 

A szakmai részt egy hosszabb ismertető túra zárta a 926 m2 alapterületű kertben, ahol mind a 26 ágyás más és más személyiséget tükrözött. A 4,5 m2 pont elég arra, hogy az ember egy kicsit kiszakadjon a nyüzsgő forgatagból, észrevegye, hogy a természet napról-napra válozik, meghálálva gondoskodásunkat.

 

A kertet a közelben élő, tömbházban lakó kispestiek használják, minden korosztály örömmel vesz részt a kert életében, ki a kertészkedésért, ki a közösségért és nyugalomért. A pihenésre pár nyugágy és padok szolgálnak a díszfák és gyümölcsfák árnyékában. Természetesen a gyerekek egyéb elfoglaltságot is találhatnak a kis játszótéren és homokozóban, ami szintén a közösségi kerthez tartozik.

 

Számos környezeti nevelési programot valósítanak meg, a környékbeli iskolák és óvodás csoportok gyakori látogatói a kertnek. Rosta Gábor szerint nagy hangsúlyt kell fektetni a környezeti nevelésre, a felnövő generáció környezettudatos szemléletformálására. A projekt hosszú távon is meghozza gyümölcsét, a fiatalokat könnyebb megismertetni az egészséges életmód alapjaival. A kertben közösségi komposztáló is működik, a tagok elsajátították a zöld hulladék gondozás alapelveit, közösen ápolják a következő évben zöld trágyául szolgáló komposztot.

 

Kispest Önkormányzata évről-évre támogatja a kertet, a városatyákhoz érkező delegációknak büszkén mutatják be a civil szervezettel közösen megálmodott közösségi teret. A kerítést helyi vállalkozó támogatásával tudták megépíteni, az öntöző rendszert is szintén egy lelkes támogató segítségével valósították meg.

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület céljai közt szerepel, hogy a város és lakói összefogásával hasonló közösségi kert jöhessen létre Esztergomban is.

 

 

A kert fontosabb adatai:

Alapítás éve: 2012

Alapító: Rosta Gábor

Cím: Budapest XIX. kerület, Irányi Dániel – Bem József utca sarok.

Megrendelõ: XIX. kerület, Kispest Önkormányzata, Gajda Péter polgármester

Kivitelezõ: Kispest Közpark Kft.

Alapterület: 926 m²

Össz termõterület: 230 m² folyamatosan nõ

Ágyások száma és mérete: 26, 4,5 m² (3×1,5m)

Fûszerkert: 29 m²

Fák: 3 db díszfa + 4 db gyümölcsfa csemete

Öntözés: Hálózati víz

Közösségi tér: 145 m²

 

A program a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázatának keretében valósult meg. Azonosító: PTKF/1260/2015

 

Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

Még nincsenek kommentek :(