Ma 19 órakor megkezdődik Esztergom háromnapos ostroma. Az eseményeket tűzközelből is követheti a Várhegyen!

Ma 19 órakor megkezdődik Esztergom háromnapos ostroma. Az eseményeket tűzközelből is követheti a Várhegyen!

2016. 08. 26. 15:43

Immáron jubileumi ötödik alkalommal rendezik meg a Várhegyen az ESZTÖR Napokat. Az idei rendezvény Szulejmán szultán 1543-as haditettének, Esztergom bevételének állít emléket. Ma 19 órától, a Széchenyi térről a hagyományőrzők felvonulásával kezdődik a történelmi banzáj.

Fotó: Mónos Gábor/MNM Esztergomi Vármúzeuma/Facebook

A nyár utolsó hétvégéjén Esztergom népe felbolydul, hiszen a város közösségi terein középkori ruhába öltözött férfiak és nők fognak sétálni, hagyományőrző lovagrendek és harcosok fognak összecsapni, a gyerekeket pedig számos érdekes feladat és mesejáték várja majd.

A történelem iránt rajongóknak egyenesek kötelező ellátogatniuk az ESZTÖR Napokra, mert az érdeklődőket több mint 120 hagyományőrző, történelmi dallamok, vásári forgatag, gyerekprogramok, török és magyar tábor, viselet és fegyverbemutatók és egyedülálló két színteres várostrom várja.

Akit pedig a kultúra érdekel jobban, az is megtalálja a számítását, ugyanis temérdek koncert, mesejáték és lovagrendi bemutató közül válogathat. Arról nem is beszélve, hogy egészen különleges, ritkán látható élményben lehet része annak, aki a kétrészes Várostromot végigizgulja.

 

A hétvége programja ide kattintva olvasható.

 //videó: KTV.

2016. 08. 31. 15:44

"Az első kérdés, amit feltettem magamba, az volt: miért nem a töröktől való visszafoglalást játsszuk el hadijáték formájába?"

Érdekes, mert bennem is ez a kérdés fogalmazódott meg. Aztán jött is a költői kérdésre a válasz, nehogy véletlen valami szakadás legyen abban a belénk ültetett hitrendszerben, hogy nekünk csak vesztes csatáink voltak.

Valamit kifelejtettél "perverz" gondolataid sorából. A rendszerváltást is érdekes lenne eljátszani, különös tekintettel a színfalak mögötti történésekre. Talán nem olyan látványos, mint egy csata jelenet? vagy mégis az lenne? Egy psycho trillerrel biztosan felérne, mi módon csalják tőrbe és erőszakolják meg a nemzetet.

Törölt felhasználó #43

2016. 08. 28. 12:04

"Asszem baj van itt a fejekkel. "

De még mekkora!

2016. 08. 28. 11:59

Esztörnap

Évek óta próbáljuk Esztergomba csábítani a turistát. Ez hol sikerül, hol nem, (álltalába akkor sikerül, ha a turista egyébként éppen idejön saját elhatározásából). Na mindegy, én már a próbálkozásnak is örülök. Ne punnyadjak itthon, gondoltam felmegyek a várba, megnézni a rendezvényt. Kicsit indulhattam volna korábban, így útközben hallottam már dörögni az ágyúkat. Sietősebbre vettem az iramot. Felérve, megszemléltem a „várfoglalást”. Szerencsére volt egy hangosított műsorvezető, aki elmondta, mit látnánk, ha nem volna az egész cselekmény, takarásban. Pontosabban, csak fejeket láttam, de sebaj, jó a képzelőerőm. Aztán bevonult a „török” sereg a belső vár kapuja elé. Felsorakoztak, újabb ágyútűz, és roham. Bevallom, átadtam a helyemet, ahonnét jól lehetett látni, és csellengeni indultam a sátrak közé. (Hogy én milyen okos is vagyok, :-)) Az egyik sátor alatt, egy csinos hölgy heverészett a szőnyegeken, és vízipipázott. Kérdésemre, hogy csinálhatnék é pár képet róla, mosolyogva bólintott. Szóval nézelődtem még a sátrakba, közben hallottam a csatazajt, és a narrátor szövegét. A csatazaj lassan elült, én meg elindultam hazafelé, és közben elmélkedtem magamba. Az első kérdés, amit feltettem magamba, az volt: miért nem a töröktől való visszafoglalást játsszuk el hadijáték formájába? Persze tudom, ez egy történelmi emlékezés volt, de akkor is! Miért nem arra emlékezünk, hogy kiűztük a törököket? Tudom, régen volt, meg az évfordulók, meg a megbocsájtás, stb-stb, de mégis. Megmozgatott sok embert, akik eljöttek megnézni, és ez ma nem kis dolog, de a kisördög csak nem hagy nyugodni. Perverz fantáziám: lehet hogy egyszer az ük-ük utódaink, eljátsszák majd a Trianoni békeszerződést? Hangos taps fogja fogadni Trianonból visszatérő tárgyalót? Előszednek majd a múzeumokból német harckocsikat, és csak úgy, idegenforgalmi látványosság szervezése címszó alatt, eljátsszák Magyarország megszállását? Aztán majd szovjet harckocsikkal előadják a felszabadításunkat? Sőt, még perverzebben, a nézők tapsai közepette, az ötvenhatos lerohanásunkat is előadják. A legeslegperverzebben, mindezt az idegenforgalom fejlődése érdekében. Jó-jó, tudom hülye vagyok, vállalom. Igazából csak leírtam a hülye gondolataimat a „török megszállást”, tapssal jutalmazó nézőkről. (persze én is tudom, hogy a taps, a játékot előadó közreműködőknek szólt, meg is érdemelték) Csak úgy eszembe jutott egy régi mondás: „szegény, ha ezt tudná, forogna a sírjában”. Szegény Magyar vitézek, akik elestek a vár falai alatt, akik elestek a várban, szegény Balassi Bálint, ……………………………..   

Törölt felhasználó #43

2016. 08. 28. 11:11

Keresem Esztergom honlapján ezt az eseményt. Kevés sikerrel. A facebookon a polgármesteri oldalon van róla valami. De legyünk már őszinték! Ki a rák tudja turistaként, hogy ki Esztergom polgármestere? Egy normális városban a lakók nagy többségének sem kellene ezt tudni, mert irreleváns, ha a város nyugodt és rendesen működik. De mit várjunk egy turistától? Úgy fog gondolkodni, hogy megnézem Romanek Etelka facebook oldalát, hátha ott ki van írva, milyen program van Esztergomban, mert tök egyértelmű, hogy ha a városi honlapon nincs kinn valami, akkor majd ott kinn lesz? Hááááááááááááááát. Nagyobb az esélye annak, hogy a turista Deutsch Tamásként kérdezne vissza, - lovagkereszt inkompatibilis olvasóktól most elnézést kérek, de - a potenciális turisták nagy része, max annyit tudna mondani, hogy "Ki a f.sz az a Romanek Etelka?" .  Asszem baj van itt a fejekkel.