Szép kilátások - Környékünk kedvenc kilátói
Környezetünk
2016. aug. 11.

<p style="text-align: left;">Nyáron természetesen sokan a vízparton szeretik enyhíteni a tikkasztó hőség okozta kábulatot, de ilyenkor érdemes ellátogatni a környékbeli hegyekbe, erdőkbe is. Ugyanúgy hűsítenek és még gyönyörű tájakat is láthatunk. Összeállításunkban a környékbeli legszebb kilátók közül csemegézünk.  </p>

Vaskapu kilátó

Koordináták: 47°47'13.4"N 18°46'17.7"E


Ha nem akarunk nagyon eltávolodni a várostól, akkor rögtön adja magát a Vaskapu, amit a városközpontból jó 20-30 percnyi kényelmes sétával bárki elérhet.


A Vaskapu Esztergom óvárosától keletre lévő, 404 méter magas hegycsúcs, a Maróti-hegyek legalacsonyabb tagja. A hegy keleti oldalán több kisebb csúcs is található. Ezek északról délre a következők: Elő-hegy, Arany-hegy, Sípoló-hegy I. és II. Kálvária-hegy, Nagy-Szémon, Kincses-hegy, Világos-hegy, Sas-hegy. A Vaskapuról belátni az egész várost, a Garam torkolatát, a Dunakanyart; tiszta időben pedig ellátni egészen a mohi atomerőműig is.


Kis-Strázsa-hegy kilátó

Koordináták: 47°45'00.8"N 18°44'32.3"E


Szintén még a városban maradva, érdemes gyalogtúraként felsétálni a Strázsa-hegyi kilátóhoz a nemzeti park egyik legszebb területén keresztül.


A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit. A túra iránt érdeklődőknek érdemes először a Kökörcsin Erdei Iskola emeletén berendezett kiállítást megtekinteni, mely bemutatja a terület élővilágát. Ezután érdemes végigjárni a 1200 méter hosszú, 1 óra alatt bejárható kör vonalvezetésű tanösvényt. A Kis-Strázsa hegy tetején álló kilátóból egyedülálló panorámában lehet gyönyörködni. A torony egész évben látogatható, de sajnos csak előzetes bejelentkezés utáni, fizetős körbevezetéssel.

A következő három kilátó egymáshoz viszonylag közel található, így érdemes autóba ülni, vagy buszjegyet váltani a megtekintésükhöz, ugyanis a Dunakanyar legszebb kiránduló helyei közé tartoznak.


Prédikálószék (Visegrádi-hegység)

Koordináták: 47°44'20.5"N 18°55'15.5"E

A 639 méter magas Prédikálószék a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb csúcsa. A csúcsra érve hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk a gyönyörű Dunakanyarral, a Börzsöny-hegység látványával, Nagymarossal és Visegráddal, valamint a távolabbi Vác fölé magasodó Naszály képével. A hegytetőn felállított kereszt és a szikla közelében pihenésre és piknikezésre alkalmas padok és asztalok állnak a kirándulók rendelkezésére. A Pilisi Parkerdő új kilátóépületet tervez a Prédikálószékre, melyet még az idei év során fognak átadni.

Visegrádi fellegvár

Koordináták: 47.792894, 18.980090

A visegrádi vár egy erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A Visegrádi-hegység magas sziklacsúcsától egészen a Duna partjáig húzódik. A vár a parkolóból falépcsőn érhető el. A várteraszról az egész Dunakanyar belátható.


Vadálló-kövek

Koordináták: 47740348, 18.912261

A Vadálló-kövek a Prédikálószék gerincén helyezkednek el mintegy 500-600 m magasságban Dobogókő és a Dunakanyar között. A sziklák nevei fentről lefelé haladva: Árpád trónja, Felkiáltójel, Függőkő, Bunkó, Szélestorony és Nagytuskó. Szép kilátás kínálkozik a Dunára és a Börzsöny-hegységre, valamint Dobogókőre is.

Az alábbi öt kirándulóhely is viszonylag közel található egymáshoz, így ha egy hosszabb kirándulást tervezünk, akkor kettőt-hármat közülük könnyen be tudunk tervezni ugyanarra a napra.


Julianus-kilátó

Koordináták: 47° 47' 2.4504" N, 18° 56' 1.1688" E

Nagymaros határában, a Hegyestető 482 méter magas csúcsán álló, csaknem tizenöt méter magas, középkori bástyát idéző Julianus-kilátó a Dunakanyar egyik legszebb körpanorámáját kínálja. Tetejéről nemcsak a Dunára, a belső Börzsönyre is páratlan kilátás nyílik. A tornyot 1939-ben az Encián Turista Egyesület építette 25. évfordulója alkalmából, emléküket tábla őrzi a kilátón.


Fekete-hegyi Kulcsosház

Koordináták: 47.729100, 18.820820


A Fekete-hegyi turistaház (más néven Sasfészek), kulcsosház, hagyományos turistaház a Pilisben, Esztergom közigazgatási területén, Kesztölc és Pilisszentlélek között. Az emeletes építmény Duna–Ipoly Nemzeti Park részét képző Fekete-hegyen, 574 méteres magasságon található. A házat 2014-ben 25 millió forintos beruházással felújították: a tető cséréje, a falak szigetelése, konyha és vizesblokk kialakítása, valamint új cserépkályha építése mellett új bútorzatot is kapott. Az elektromos áramot napelemek és egy aggregátor biztosítja. Az emeleti teraszról szép kilátás nyílik Esztergomra.


Dobogó-kő

Koordináták: 47°43'12.2"N 18°53'56.6"E


A Dobogó-kő népszerű kiránduló- és üdülőhely, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja.  Tetejéről kiváló kilátás nyílik a Dunakanyarra, sőt, tiszta időben a Magas-Tátra is kivehető.


Rezső-kilátó

Koordináták: 47°43'23.3"N 18°53'28.4"E


Dobogókő legkönnyebben elérhető kilátója, akár még babakocsival is járható útvonal vezet hozzá. A kilátó nevét Tirts Rezső királyi erdőtanácsosról kapta, akit a Pilisi parkerdő feltérképezésében, valamint az első magyarországi túraútvonalak kialakításában végzett kiemelkedő munkájáért tisztelnek.

 

Boldog Özséb kilátó

Koordináták:  47°41'19.3"N 18°52'21.8"E


A kilátó egy geodéziai torony átépítésével jött létre 2014-ben. A torony körül fából készült lépcsősor vezet a magasba, a kilátó falát függőleges fatartók alkotják, amelyek egységes homlokzatot képeznek. Ennek köszönhetően a felfelé igyekvők előtt fokozatosan „nyílik meg” a Pilis-tető körül elterülő táj.

A Boldog Özséb-kilátó közelében számos kolostorromot (pilisszentléleki pálos, Kesztölc-klastrompusztai pálos, pilisszentkereszti ciszterci kolostor), barlangot (pl. Ariadne-barlangrendszer, Ősi-barlang, Indikációs-barlang, Szent Özséb-barlang) fedezhetnek fel a látogatók. Tavasszal látogatószámlálót szereltek fel, így tudni lehet, hogy az utóbbi 4 hónapban 5000 látogató járt a Pilis egyik legszebb kirándulóhelyén.

 

Kós Károly kilátó


Koordináták: 47.801120, 18.913811
Pilismaróttal szemben, a Duna túloldalán található zebegényi hegyen 2015-ben adták át a vörösfenyőből készült Kós Károly kilátót. Az épület formája egyszerre hasonlít római őrtoronyra és templomra is. Kós Károly kolozsvári származású volt, ezért a kilátó alsó részét székelykapu formájúra alakították ki.

 

 Dévényi Antal-kilátó

Koordináták: 47.648795, 18.835374

Piliscsaba határában a 447 méter magas Nagy-Kopasz hegyen létesített jenga formájú kilátót tavaly június óta látogathatják az érdeklődők. A 11,5 méter magas építmény Dévényi Antalról, Bedő Albert-díjas erdészről kapta a nevét. A kilátó mellett tűzrakóhely, padok és asztalok, valamint egy információs tábla is találahtó.



Az alábbi kirándulóhelyek talán nem annyira ismertek az esztergomiak számára, mint a fentiek, ugyanis Lábatlan-Dunaalmás környékékére kell elkocsikáznunk, ha kíváncsiak vagyunk rájuk.

 

Karvai kilátó  


Koordináták: 47°45'39.8"N 18°28'51.2"E


A szlovákiai Karva település Lábatlan és Süttő között, a Duna túloldalán fekszik. A Duna mellett található 16 méter magas kilátót 2014 márciusában adták át a nagyközönség számára. Igazán kiváló úti cél lehet egy kerékpártúra számára, ugyanis alig 25 kilométerre található városunktól.


Dunaszentmiklósi kilátó

Koordináták:  47°42'19.4"N 18°22'35.8"E


Dunaszentmiklós a Gerecse északi részén, Neszmély szomszédságában fekvő, kevesebb mint 500 lakosú, jellegzetesen egyutcás község. Szakadékokkal és magaslatokkal tagolt környezete természetvédelmi körzet. A temető és a pincesor végénél, az Öreg-hegyen kilátó található, ahonnan szép körkilátás nyílik a vidékre.


Hilltop kilátó

Koordináták: 47°43'30.0"N 18°22'44.6"E


Neszmélyen, a Hilltop Borászat által felállított kilátó. Sajnos nem leltünk fel róla érdekes információkat és képeket, így a kedves olvasóra hárul a felfedezése.


Kőpite-hegy kilátó


Koordináták: 47°42'33.7"N 18°20'18.1"E
2015 őszén létesített erdei kilátó a Gerecsében, szép kilátással Szomódra és a Nyugat-Gerecsére. Sajnos erről a kilátóról sem találtunk jó minőségű fényképet.


Forrás és fotók:

http://www.vaskapuesztergom.hu/
http://www.dinpi.hu
http://www.dobogokokirandulas.hu/
http://karpatutak3.blogspot.hu
http://www.parkerdo.hu
Wikipedia.hu
http://www.erdeiszallas.hu
"EsztergomiBringászok" FB-csoport
http://funiq.hu
www.kulturharc.hu
MTI Fotó: Kovács Attila
www.dobogoko.hu

(forrás)