Esztergom útja a csillagok közé?

Esztergom útja a csillagok közé?

2016. 08. 10. 15:50

Nagyboldogasszony Ünnepnapok augusztus 14-én és 15-én a Széchenyi téren. Aki szívén viseli a magyarság és a kereszténység sorsát, Esztergomba jön, nem pedig a Sziget Fesztiválra! Itt a menetrendje augusztus legmagyarabb ünnepségének, amely plakátokban már régen lekörözte a város többi rendezvényét.

Az ünnepnap, Szűz Mária mennybemenetelének napja a magyarságról és a kereszténységről szól. Az igazi keresztény országokban állami ünnepként tartják számon, korábban nálunk is komoly események kapcsolódtak Nagyboldogasszony ünnepéhez. A Filmhíradók felületén megnézhetnek egy 1939-es esztergomi körmenetet is.

Furcsa neve van, igaz. Könnyebben gondolhatjuk magunkénak, ha Szent Istvánnal, városunk leghíresebb szülöttjével hozzuk kapcsolatba. Ugyanis a hagyományok szerint államalapító koronás királyunk 1038. augusztus 15-én, halálának napján Esztergomban felajánlotta az országot, nem is akárkinek, hanem egyenesen Szűz Máriának. Ettől az időponttól kezdve Magyarország Mária országa lett. A magyarok pedig néha megújítják ezt a szövetséget, Torgyán József mostanában is szeretné ezt elérni.

Elő a kukkerekkel! Ajánlunk erre a napra egy másik programot is. Hiszen a népi hagyomány szerint ehhez a naphoz kapcsolódik a Mária-virrasztás tradíciója is, amely azon hiten alapul, hogy augusztus 15-én a napfelkeltében meg lehet látni a „Napba öltözött Boldogasszonyt”.

De miről is szól pontosan az Esztergomi Önkormányzat és a Szent Korona Szabadegyetem közös kezdeményezése, azt cirka 5 percben elmondja önöknek Varga Tibor. ITT pedig megtalálják a két nap részletes programját is.

2016. 08. 14. 20:40

A múlt vasárnap fél 12-ig húzódó bidám-bidám rendezvényt azt hittem nem lehet überelni, de ez a mostani úgy dübörög a belváros házai közt, mintha legalábbis a románok 1919-es mai napi esztergomi bevonulását akarnánk megünnepelni és fel-alá járnának a tankok. Zseniálisan lehet így 3 hónapos csecsemőt altatni (nem).

Szerk: az viszont dícséretes, hogy csak 5 percet húztak rá 10 után.

Viszont csak kéne állítani valamit a hangosításon, ezt tuti hallották még a Bánomi lakótelepen is.

2016. 08. 12. 21:18

 A plakát és egyébb ragasztványok, elhelyezése,mint " VÁROSI DEKORÁCIÓ " alkalmazása ,egész addig nem fog megszünni,amig az önkormányzat határozottan fel nem lép !!! 

2016. 08. 12. 18:54

itt kellene megint elmondani: ünnep ide-ünnep oda, lám elsiklunk affelett, hogy megint össze van ragasztva minden a plakátokkal. Nincs egy hete, hogy lekaparták. :-(((

2016. 08. 12. 14:35

Teljesen egyetértek Gáborral!

Elő kéne venni a 1930-as évekből a Szent István napi ünnepségek műsorát, mint mintát.

Az invitáló videót megnézve nem biztos hogy vágynék a rendezvényen résztvenni!

2016. 08. 12. 10:38

Teljesen egyetértek Nagyboldogasszony ünnepének fontosságával. Ha azonban ezt valóban hangsúlyozni akarjuk, akkor a programokat az ünnepi szentmise köré szervezzük, elvégre ez mégiscsak egy katolikus ünnep. Az esztergomi szemináriumban igen jónevű teológusok tanítanak, érdemes lenne onnan kérni egy előadót. A Keresztény Múzeum biztosan szívesen örülne annak, ha résztvehetne az ünneppel kapcsolatos ikonográfia bemutatásával. Biztosan lehet egy jó helyi grafikust, aki ehelyett a zavaros, ronda plakát helyett tervezne egy elegáns, az ünnephez méltó plakátot elvégre hagyományt akarunk teremteni.

2016. 08. 11. 22:55

Izé, én nyilván nem értek turisztikához se, meg marketinghez se, de ha már egyszer van új honlapja a városnak, arra nem kéne kitenni ezt? Meg esetleg a város facebook oldalára?

2016. 08. 11. 20:11

Nagyboldogasszony ünnepére való felhívást a reformáció jelmondatával zárja. " Ez is tanít? / az Istenit!" (Vargha Balázs ). 

2016. 08. 11. 14:18

Üdv.

Ez egy egyházi ünnep!

Vehette volna valaki a fáradtságot, s megnézze, hogy hol is lesznek Szentmisék a városban!

Szép dolog egy ilyen alkalmat összekötni egy kis "leborulással" az előtt akitől az életet kaptuk, ajándékba!

Köszönettel,

Ó.S.A.

2016. 08. 11. 2:21

(Köszi a szeretgomnak az  információt a témában.)

Most át kell élnem valamilyen spirituális poént, hogy felfogjam miről szól ez az ünnep amúgy?

Nagyboldogasszony , közhely megszokott ünnep senki nem kérdez utána miről szól csak az öregemberek mennek megszokásból misére. Kb. Mikor az éjféli misére özönlenek a népek.

 

2016. 08. 10. 19:13

Az vajon mit jelenthet, hogy ez lesz az utolsó ilyen rendezvény? A videón hangzik el.